Ευρωπαϊκή έρευνα παρουσιάζει τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών που ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού – Η Ελλάδα τελευταία με μόλις το 15% των ανδρών να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού

Οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να μοιράζονται εξίσου σε ένα ζευγάρι, σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα οι  γυναίκες είναι εκείνες που επωμίζονται το βάρος του νοικοκυριού, ακόμη κι όταν οι ίδιες είναι εργαζόμενες σε απαιτητικές δουλειές.

Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι οι οικιακές εργασίες θα πρέπει να αναλαμβάνονται και από τους δύο συντρόφους, έτσι ώστε αυτή η ισομερής κατανομή να μην επιβαρύνει τον ένα από τους δύο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κόπωση και εκνευρισμό που πολλές φορές μεταφέρει στην άλλη πλευρά.

Ωστόσο, τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που κάνουν επιπλέον μέρος από το «μερίδιο» τους στο πλύσιμο και το σιδέρωμα καθώς και ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού και του μαγειρέματος. Μπορεί λοιπόν να βρισκόμαστε μακριά από την δεκαετία του ’80 και οι ρόλοι των δύο φύλων να έχουν αλλάξει σημαντικά μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, υπάρχουν όμως στερεότυπα που παραμένουν ακλόνητα μέσα στο πέρας αυτών των ετών.

Το μακρινό 1980 επικρατούσε ακόμη η άποψη ότι ο άντρας είναι εκείνος που χρειάζεται να εργαστεί για να προσφέρει τα προς το ζην στην οικογένειά του και ότι ο ρόλος της γυναίκας ήταν να φροντίζει το σπίτι και τα παιδιά τους.

Σήμερα μόλις το 9% συμμερίζεται αυτή την άποψη. Κι όμως στην πράξη λίγα πράγματα έχουν αλλάξει αφού οι γυναίκες έχουν πλέον πολλαπλούς ρόλους όπως της εργαζόμενης, της συζύγου της μητέρας και της κόρης, ρόλοι απαιτητικοί για την καθημερινότητα κάθε γυναίκας, ανεξάρτητα από το πόσο δραστήρια και ενεργητική είναι.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 79% των γυναικών ασχολείται με τις δουλείες του σπιτιού, με τα ποσοστά των ανδρών να μην ξεπερνάνε το 34%. Αρκετά καλύτερα είναι τα πράγματα στη Σουηδία όπου το 56% των ανδρών ασχολείται με το μαγείρεμα και τα καθάρισμα. Στην Ελλάδα, τα κατάλοιπα των προηγούμενων δεκαετιών είναι ακόμη νωπά, αφού μόλις το 16% των ανδρών ασχολείται με το σπίτι σε αντίθεση με τις γυναίκες οι οποίες ξεπερνούν το 85%.

Οι κοινωνιολόγοι το αναφέρουν ως το φαινόμενο της «δεύτερης βάρδιας», όπου οι γυναίκες  κάνουν διαρκώς χώρο μέσα στη μέρα τους για να συμπιέσουν όλες αυτές τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί με αποτέλεσμα να μπλέκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να τα προλάβουν όλα.

Σχετικά άρθρα