Τα πάνω κάτω στα διπλώματα οδήγησης – Τι αποφαζίζουν για νέους οδηγούς και ηλικίες άνω των 60 ετών

Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει τα πάνω κάτω στα διπλώματα οδήγησης. Σημαντικές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις άδειες οδήγησης στην προσπάθειά της να κάνει τους δρόμους της Ευρώπης πιο ασφαλείς. Προκειμένου να μειώσει τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με ορίζοντα το 2050, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί το μέχρι τώρα καθεστώς των αδειών οδήγησης.

Οι αλλαγές που έχει προτείνει η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού στην Κομισιόν αναμένεται να εξεταστούν και να υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο Δεκέμβριο και αφορούν στο μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος που μπορεί να οδηγήσει κάτοχος αδείας οδήγησης Β κατηγορίας, το οποίο διαμορφώνεται από τα 3.500 κιλά στα 4.250 κιλά, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα που αναμένεται να προμηθεύεται ολοένα και περισσότερος κόσμος είναι βαρύτερα από τα συμβατικά.  

Παράλληλα, στους νέους και ως εκ τούτου αρχάριος οδηγούς το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του οχήματος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.800 κιλά. Αυτός ο περιορισμός θα διατηρείται για δύο χρόνια και έπειτα ο οδηγός θα μπορεί να μεταβεί στην επόμενη κατηγορία των 4.250 κιλών, έχοντας πίσω του δύο χρόνια οδηγικής εμπειρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάρος αυτό συμπεριλαμβάνει και το βάρος ρυμουλκούμενου ενώ αν ο συνδυασμός είναι πάνω από 3.500 κιλά τότε η επιτροπή απαιτεί να πραγματοποιείται σχετική εκπαίδευση.

Επίσης η ΕΕ εξετάζει έναν ακόμη περιορισμό στους αρχάριους οδηγούς που δεν είναι άλλος από την απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί, διάστημα κατά το οποίο σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στους νέους οδηγούς, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ και μειωμένων αντανακλαστικών.

Στις κατηγορίες A2 (μοτοσυκλέτες έως 47 ίππους), B, BE, C1 και C1E θα μπορούν να δίνουν για δίπλωμα οι ηλικίες άνω των 18 ετών και για την κατηγορία A1 το όριο θα είναι τα 16 έτη.

Αλλαγές σχεδιάζονται και στη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα, με μέγιστη τα 130 χλμ./ώρα για τους κατόχους άδειας οδήγησης Β+ και 110χλμ./ώρα για τους αρχάριους της κατηγορίας Β και για την κατηγορία Α. Για την κατηγορία Α2 η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα θα είναι τα 100 χλμ./ώρα, ενώ για την A1 τα 90 χλμ./ώρα.

Περιορισμός αναμένεται να μπει και στη διάρκεια των επαγγελματικών αδειών οδήγησης, οι οποίες θα ισχύουν για 10 έως 15 έτη και μετά τη λήξη τους οι οδηγοί θα πρέπει να περνούν από εξετάσεις.

Όσον αφορά στους οδηγούς που έχουν περάσει το 60ο έτος της ηλικίας τους εξετάζεται η ισχύς του διπλώματος να είναι έως 7 έτη, για όσους έχουν περάσει το 70ο έτος έως 5 έτη και για τους 80 έτων και άνω η ισχύς του διπλώματος θα είναι διετής. Επίσης σε αυτές τις ηλικίες θα γίνονται και εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καλή ψυχική υγεία του οδηγού.

Σχετικά άρθρα