Κινδυνεύει να καταρρεύσει η Αγία Σοφία! Τούρκος ιστορικός ζητά να κλείσει το διάσημο ιστορικό μνημείο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγία Σοφία και υποστηρίζει ότι οι φθορές στο ναό είναι τέτοιες ώστε να καθιστούν απαγορευτικές τις καθημερινές επισκέψεις όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν να θαυμάσουν από κοντά τον διάσημο ιστορικό τόπο λατρείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ο ιστορικός μίλησε για την Αγία Σοφία σε τηλεοπτική εκπομπή και απαντώντας στην ερώτηση εάν «Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει;» ισχυρίστηκε ότι «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί εείναι Τούρκος ιστορικός με καταγωγή από το Τατάρ της Κριμαίας και καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο MEF, στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι στην Κωνσταντινούπολη και στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα . Το 2005 διορίστηκε διευθυντής του Μουσείου Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε το 2012. 

Σχετικά άρθρα