Ανατριχιαστικές προβλέψεις από τον Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ο οποίος μας καλεί σε ετοιμότητα: «Ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος για πόλεμο. Πρέπει να συνηθίσουμε ξανά στην ιδέα του πολέμου στην Ευρώπη»

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας πρέπει να είναι έτοιμος για μάχη γρήγορα. Αλλά αυτό θα απαιτήσει μια σημαντική μακροπρόθεσμη αναθεώρηση αντιλήψεων που έχουν επικρατήσει επί δεκαετιών και οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι θα είναι εύκολο.

Ο Πιστόριους προειδοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, η Γερμανία έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο και να μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα της. Αλλά αυτό απαιτεί μια θεμελιώδη επανεξέταση για το τι ήταν η Bundeswehr (οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

«Πρέπει να συνηθίσουμε ξανά στην ιδέα ότι ο κίνδυνος πολέμου μπορεί να διαφαίνεται στην Ευρώπη», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF  την Κυριακή. “Και αυτό σημαίνει: Πρέπει να γίνουμε έτοιμοι για πόλεμο. Πρέπει να είμαστε ικανοί για άμυνα. Και να ετοιμάσουμε τόσο την Bundeswehr όσο και την κοινωνία για αυτό.”

Ταυτόχρονα, ζητώντας περισσότερη πολιτική αναγκαιότητα και υπερασπίζοντας την μέχρι τώρα θητεία του, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Πιστόριους απέρριψε την κριτική ότι το υπουργείο του εργάζεται πολύ αργά, λέγοντας ότι «Πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα θα ήταν αδύνατη».

Ένας νέος στρατός για μια νέα απειλή

Εξέχοντες επικριτές έχουν εμφανιστεί στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες και κατακεραυνώνουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Ο συνταξιούχος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες έφτασε στο σημείο να πει στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι η Γερμανία κινδύνευε να χάσει την ηθική εξουσία που είχε κερδίσει από την αντιμετώπιση της ναζιστικής ιστορίας της, αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσει τις απειλές που βάλλουν τη διεθνή δημοκρατική τάξη.

Σύμφωνα βέβαια με τους ειδικούς, το να μετατραπεί ο γερμανικός στρατός σε στρατό «έτοιμο για σύγκρουση» σημαίνει όχι μόνο αντιστροφή δεκαετιών μεταρρυθμίσεων για εξοικονόμηση χρημάτων στον αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά και να επανεξεταστεί ο ίδιος ο σκοπός του στρατού: Με άλλα λόγια, λιγότερες αποστολές σε ξένες χώρες όπως το Αφγανιστάν ή το Μάλι και περισσότερη εστίαση στην υπεράσπιση της Γερμανίας και της Ευρώπης. Είναι κατανοητό ότι τα 30 χρόνια σχετικής ειρήνης στην Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος της απειλής του Συμφώνου της Βαρσοβίας άλλαξαν τη φύση του ίδιου του γερμανικού στρατού.

«Δεν μπορούμε να το καλύψουμε αυτό σε 19 μήνες», είπε ο Πιστόριους, πριν προσθέσει ότι τα δύο τρίτα του ειδικού στρατιωτικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (106 δισεκατομμύρια δολάρια) που ανακοίνωσε πέρυσι ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πλέον δεμένα με συμβόλαια. «Το πρόβλημα είναι ότι τα συμβόλαια δεν σημαίνουν αυτόματα παραγωγή και παράδοση καθώς υπάρχουν τεχνικές καθυστερήσεις και ζητήματα που προκύπτουν με τους ρυθμούς παραγωγής της εξοπλιστικής διαδικασίας — όλα αυτά χρειάζονται χρόνο», είπε.

Σχετικά άρθρα