Με τη διαλειμματική νηστεία μένεις 16 ώρες νηστική και τρως μέσα στις υπόλοιπες 8! Είναι ασφαλές για την υγεία μας ή κινδυνεύει ο οργανισμός μας;


Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα μοτίβο διατροφής που εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων όπου καταναλώνουμε τροφές και περιόδων απόλυτης νηστείας. Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι μια ευεργετική προσέγγιση για τη διαχείριση του βάρους τους, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους τους οργανισμούς ενώ πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχετε από την παρατεταμένη εφαρμογή της.

Πως εφαρμόζεται η διαλειμματική νηστεία;

  1. Η Μέθοδος 16/8 (Χρονοπεριορισμένη Διατροφή):
    • Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει καθημερινή νηστεία για 16 ώρες και περιορισμό του φαγητού σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να τρώει από το μεσημέρι έως τις 20:00 και να “νηστεύει” από τις 20:00 έως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Στο διάστημα της “νηστείας” μπορεί να καταναλώσει άνετα νερό, καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη.
  2. Η δίαιτα 5:2 (Τροποποιημένη νηστεία):
    • Στη δίαιτα 5:2, τα άτομα ακολουθούν μια κανονική διατροφή για πέντε ημέρες την εβδομάδα και μειώνουν δραστικά την πρόσληψη θερμίδων (συνήθως περίπου 500-600 θερμίδες) τις υπόλοιπες δύο μη συνεχόμενες ημέρες.
  3. Eat-Stop-Eat:
    • Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει μία ή δύο 24ωρες “νηστείες” την εβδομάδα. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να φάει δείπνο στις 7 μ.μ. και μετά να μην ξαναφάει μέχρι τις 7 μ.μ. την επόμενη μέρα.
  4. Η δίαιτα του πολεμιστή:
    • Η δίαιτα του πολεμιστή περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ωμών φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας και την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος το βράδυ μέσα σε ένα διάστημα 4 ωρών.
  5. Αυθόρμητη παράλειψη γεύματος:
    • Μερικοί άνθρωποι εξασκούν τη διαλειμματική νηστεία παραλείποντας αυθόρμητα γεύματα όταν νιώθουν ότι δεν πεινούν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της διαλειμματικής νηστείας για την υγεία μας;

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών:

Εάν δεν προγραμματιστεί σωστά, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί στερήσει από τον οργανισμό μας τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία.

Διατροφικές διαταραχές:

Άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή άτομα που είναι ευαίσθητα σε διαταραγμένα διατροφικά πρότυπα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η διαλείμματική νηστεία επιδεινώνει αυτές τις ανθυγιεινές συμπεριφορές ή πυροδοτεί ακόμη πιο αρνητική σχέση με το φαγητό.

Επίπεδα ενέργειας και διάθεση:

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, ευερεθιστότητα ή εναλλαγές της διάθεσης κατά τις περιόδους νηστείας. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν έντονες αυξομειώσεις στα σάκχαρα του οργανισμού μας. Μάλιστα η συγκεκριμένη δίαιτα δε συνίσταται σε διαβητικού καθώς μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμίες.

Εξασθενημένη γνωστική λειτουργία:

Οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθένηση της γνωστική μας λειτουργία, δυσκολία συγκέντρωσης και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για εργασίες που απαιτούν πνευματική διαύγεια.

Διαταραχή των ορμονών:

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία, ειδικά στις γυναίκες. Μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο και να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Οι γυναίκες που είναι έγκυες, προσπαθούν να συλλάβουν ή θηλάζουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν εφαρμόζουν αυτό τον τύπο δίαιτας.

Κίνδυνος για άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας:

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως διαβήτη, υπογλυκαιμία ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας πριν επιχειρήσουν τη διαλειμματική νηστεία, καθώς μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό.

Δυνατότητα υπερφαγίας:

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντισταθμίσουν τις περιόδους νηστείας με την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια των παραθύρων φαγητού, κάτι που θα μπορούσε να αναιρέσει τυχόν οφέλη και αντίθετα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Γαστρεντερικά προβλήματα:

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική διαταραχή, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή παλινδρόμηση οξέος, ιδιαίτερα εάν καταναλωθούν μεγάλα γεύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μυϊκή απώλεια:

Οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια μυών, ειδικά εάν δε γυμνάζεστε. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ειδικά όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Προτού βάλετε τη διαλειμματική νηστεία στη ζωή σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν διαιτολόγο, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν. Είναι επίσης σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να δίνετε προτεραιότητα στην διατήρηση της υγείας σας και όχι σε ένα αυστηρό μοτίβο διατροφικών συνηθειών που μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό σας.

Σχετικά άρθρα