H διατροφική αξία της μαγειρίτσας – Παραδοσιακή μαγειρίτσα αυγολέμονο με αρνίσια συκωταριά, μάραθο και δυόσμο

H μαγειρίτσα είναι ένα πλήρες φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο. Συνδυάζει τα χορταρικά με το κρέας και συγκεκριμένα το αρνίσιο συκώτι, το οποίο είναι γεμάτο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς επίσης περιέχει βιταμίνη Α.

Ακόμη, το συκώτι είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί μία από τις πιο γεμάτες σε θρεπτικά συστατικά τροφές στον πλανήτη, με σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12, βιταμίνης Α και χαλκού.

Η κατανάλωση μιας μόνο μερίδας συκωτιού μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα των περισσότερων από αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα, μειώνοντας τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Υλικά για την παραδοσιακή μαγειρίτσα αυγολέμονο με μάραθο και δυόσμο

Μερίδες: 6 – 8

  •  1 συκωταριά αρνίσια
  •  1 – 2 εντεριές αρνίσιες, καθαρισμένες
  •  1 – 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 ματσάκι φρέσκα σκορδάκια (αν βρούμε), ψιλοκομμένα
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  2 μεγάλα μαρούλια, ψιλοκομμένα (όπως για σαλάτα)
  •  1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  2 – 3 κουτ. σούπας δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  •  1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  •  λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αυγολέμονο

  •  3 – 4 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
  •  χυμός από 1 – 2 λεμόνια + λίγο ξύσμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαγειρίτσα αυγολέμονο, αρχικά πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα.
  2. Στη συνέχεια, τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Μετά, τα ψιλοκόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  5. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί λίγο.
  6. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Μετά προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση.
  9. Μόλις κοχλάσει το υγρό, ξαφρίζουμε για όσο σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια της σούπας. Αν με το ξάφρισμα βγάλουμε πολλά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  10. Μόλις καθαρίσει η επιφάνεια της σούπας, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 45 λεπτά.
  11. Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια (αν βάλουμε) και το μισό μάραθο και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά. Η σούπα πρέπει να έχει πήξει μεν, αλλά να έχει ζουμί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
  12. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μάραθο, τον δυόσμο, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο ακόμα. Ανακατεύουμε και την τραβάμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

  1. Σπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε λίγο ακόμη.
  3. Μετά παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο από τον ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Μόλις βάλουμε τον μισό ζωμό της μαγειρίτσας στο μπολ με το αυγολέμονο, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
  5. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά ώστε να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο. Προσοχή: δεν πρέπει να βράσει γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει η σούπα.
  6. Σερβίρουμε, τη μαγειρίτσα αυγολέμονο, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: Gastronomos, Άγγελος Ρέντουλας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Σχετικά άρθρα