Χωρίς ζάχαρη και χωρίς ενοχές – Η συνταγή που χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά

Κομμάτια: 30

  •  500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  •  2 κρυσταλλάκια μαστίχα Χίου, κοπανισμένα καλά στο γουδί με ελάχιστη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνουν σκόνη
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
  •  100 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο
  •  100 ml (1/2 κούπα) ηλιέλαιο
  •  30 ml (2 κουτ. σούπας) κονιάκ
  •  200 ml (1 κούπα) σιρόπι αγαύης

Για την επάλειψη (αν θέλουμε)

  •  2 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης
  •  4 κουτ. σούπας ρόφημα αμυγδάλου

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα πασχαλινά κουλουράκια vegan και χωρίς ζάχαρη, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα δύο έλαια, το κονιάκ και το σιρόπι αγαύης μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  3. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ή με μίξερ χειρός μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 25-30 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε κουλουράκια, στο σχήμα που μας αρέσει (στρογγυλά, σπιράλ, πλεξούδες κ.λπ.).
  6. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  7. Αν θέλουμε, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τα υλικά της επάλειψης, δηλαδή το σιρόπι αγαύης με το ρόφημα αμυγδάλου, και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια ώστε να γυαλίσουν με το ψήσιμο.
  8. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Ξεφουρνίζουμε τα vegan πασχαλινά κουλουράκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όσο είναι ζεστά, είναι μαλακά, αλλά καθώς κρυώνουν, θα σφίξουν.

Πηγή: Gastronomos

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Σχετικά άρθρα