Ο Τζορτζ Σάντος αποβλήθηκε από το Κογκρέσο και αντιμετωπίζει δεκάδες ποινικές διώξεις γιατί έφαγε τα χρήματα της εκστρατείας του σε botox, σε πιστωτικές κάρτες και στο OnlyFans!

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καθαίρεσε τον βουλευτή Τζορτζ Σάντος, μετά από μια καταδικαστική έκθεση δεοντολογίας και δεκάδες ποινικές διώξεις. «Στο διάολο μ’ αυτό το μέρος», είπε ο Σάντος στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από το Καπιτώλιο.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός από τη Νέα Υόρκη είναι μόλις ο έκτος βουλευτής στην ιστορία που απομακρύνεται από το Κογκρέσο και ο πρώτος από το 2002. Η θητεία του σημαδεύτηκε από πολλαπλά ψέματα για το παρελθόν του και ισχυρισμούς για απάτη και όλα αποκαλύφθηκαν μετά την εκλογή του.

Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες, χθες στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για την απόπειρα ανατροπής του ο Σάντος δέχτηκε ψήφους ακόμη και από συναδέλφους ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσής του.

Ο 35χρονος από το Κουίνς έκανε μια γρήγορη έξοδο από το Καπιτώλιο πριν καν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, καθώς το αποτέλεσμά της έγινε σαφές. Ο Σάντος πέρασε βιαστικά μπροστά από ένα σμήνος δημοσιογράφων και όρμησε γρήγορα μέσα σε ένα SUV που τον περίμενε. «Καθώς ανεπίσημα δεν είμαι πλέον μέλος του Κογκρέσου, δεν χρειάζεται πλέον να απαντήσω σε μια ερώτηση από εσάς», είπε.

Οι ψήφοι υπέρ της απομάκρυνσης του Σάντος ήταν 311 έναντι 114, με 206 Δημοκρατικούς και 105 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν θετικά. Ο Σάντος δήλωσε αργότερα ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει καταγγελίες περί ηθικής κατά αρκετών από τους συναδέλφους του στη Βουλή για παραβιάσεις χρηματοδότησης της εκστρατείας και αμφισβητούμενες συναλλαγές μετοχών.

Πάνω από 11 μήνες στην εξουσία, ο Σάντος αντιμετώπισε ένα ατελείωτο κύμα διαμάχης και αμέτρητες εκκλήσεις για παραίτηση από μέλη και των δύο κομμάτων. Τα προβλήματά του ξεκίνησαν λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2022, όταν οι New York Times ανέφεραν ότι είχε πει ψέματα για την υποτιθέμενη καριέρα του στη Wall Street, τα πτυχία του κολεγίου και την εβραϊκή καταγωγή του.

Έκτοτε, οι καταγγελίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Κατηγορήθηκε για μια σειρά κατασκευών, από την απάτη κτηνοτρόφων σκύλων Amish στην Πενσυλβάνια μέχρι τον ισχυρισμό ότι η μητέρα του πέθανε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τον Μάιο, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 23 κακουργήματα, μεταξύ των οποίων απάτη, ξέπλυμα χρήματος και κλοπή δημοσίων κεφαλαίων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και περιμένει τη δίκη. Όμως το τελευταίο χτύπημα ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής διαπίστωσε ότι είχε εκμεταλλευτεί «κάθε πτυχή της υποψηφιότητάς του για το δικό του οικονομικό κέρδος».

Μεταξύ των πολλών ισχυρισμών του, η επιτροπή τον κατηγόρησε ότι ξόδεψε χρήματα για την εκστρατεία σε θεραπείες Botox, σε πληρωμή χρέους πιστωτικών καρτών, στο OnlyFans – μια πλατφόρμα όπου οι χρήστες πληρώνουν για περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της πορνογραφίας – και σε ταξίδια στα Hamptons της Νέας Υόρκης.

Oi dύο προηγούμενες προσπάθειες απομάκρυνσης του κ. Σάντος ναυάγησαν, αφού ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν ότι η καθαίρεσή του θα δημιουργούσε “κακό προηγούμενο” για την απομάκρυνση κάποιου που δεν είχε καταδικαστεί για εγκλήματα ή δεν είχε δικαστεί σε δικαστήριο.

Τις ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της επιτροπής δεοντολογίας, ο Σάντος είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, ενώ έλεγε στους δημοσιογράφους ότι «Αυτό το μέρος [το Κογκρέσο] λειτουργεί με υποκρισία. Αν θέλουν να φύγω από το Κογκρέσο, θα πρέπει να κάνουν αυτή τη σκληρή ψηφοφορία».

Σχετικά άρθρα