Εσωκομματική κόντρα στη ΝΔ προκάλεσε το νέο νομοσχέδιο για άδειες παραμονής σε λαθρομετανάστες – Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς και τι απαντά η ηγεσία του Υπουργείου

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του για κινήσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και θεωρεί ότι βλάπτουν την δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Μετά την παρέμβασή του για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία τους, ο Αντώνης Σαμαράς, τοποθετήθηκε για το νέο νομοσχέδιο του μεταναστευτικού, λέγοντας ότι αναγκάζει την Ελλάδα να γίνει “φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών”.

Μουδιασμένη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός έφερε με την δήλωσή του στην επιφάνεια ένα θέμα που δεν απασχολούσε την κοινή γνώμη αλλά με την τοποθέτησή του έφερε την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε διαδικασία απόδοσης εξηγήσεων και επιχειρηματολογίας για τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, που σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά θα φέρει ορδές λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

Δήλωση για την τροπολογία περί παράνομων μεταναστών, του Υπ. Μετανάστευσης:

“Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη.

Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία!

Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”…

Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα.

Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.

Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!

Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος!

Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.”

Σημειωτέον, εντός της Επιτροπής της Βουλής, όπου και κατατέθηκε η ρύθμιση, τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης όσο και ο υπουργός Εργασίας έδωσαν διευκρινίσεις, λέγοντας ότι αυτή αφορά περίπου 25-28.000 μετανάστες που είναι στη χώρα μας και πρόκειται για εφάπαξ παρέμβαση, με δεδομένες τις ανάγκες για εργατικά χέρια. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, δεν εκάμφθη.

Ο Μητσοτάκης εν πτήσει η επιστράτευση του Άδωνι

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσιζε να εκφράσει τη διαφωνία του μέσω δημόσιας δήλωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν εν πτήσει, επιστρέφοντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μια γρήγορη αξιολόγηση της κατάστασης και αποφασίστηκε το βάρος να σηκώσει ως κυματοθραύστης ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ένα πολιτικό στέλεχος που συνδέεται άρρηκτα με τον Αντώνη Σαμαρά και ο οποίος δύσκολα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχει «χαλαρές» θέσεις για το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη φόρμουλα αντίδρασης και έδωσε το ΟΚ, με αποτέλεσμα ο Άδωνις Γεωργιάδης να σπεύσει στη Βουλή.

Με μειλίχιο ύφος και χαμηλούς τόνους απέναντι στον κ. Σαμαρά, με τον οποίο ανέφερε ότι δεν πρόκειται ούτε θα μπορούσε να τσακωθεί, όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να το ήθελε, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να αποδραματοποιήσει την κυβερνητική παρέμβαση. Υποστήριξε ότι η ρύθμιση γίνεται για μια μόνο φορά και από εκεί και μετά ισχύει η προϋπόθεση των επτά ετών για να πάρει κανείς άδεια παραμονής. Τόνισε ότι αυτή συνδέεται με την υποχρεωτική πρόσληψη του μετανάστη, η οποία θα πρέπει να γίνει έως 60 μέρες μετά την απονομή της άδειας παραμονής, αλλιώς ανακαλείται, ενώ παράλληλα θα γίνεται και έλεγχος του ποινικού του μητρώου. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κατηγορείται ως ιθύνων νους των pushbacks από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να είναι οπαδός των ανοιχτών συνόρων;».

Νηνεμία μέχρι την επόμενη παρέμβαση;

Μετά το μπαράζ απαντήσεων από κυβερνητικά στελέχη, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς δεν σήκωσε εκ νέου τους τόνους. Άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του υπεραμύνονται του δικαιώματος του πρώην πρωθυπουργού να τοποθετείται όποτε το κρίνει, εκφράζοντας τις ανησυχίες που καταγράφει και αυτός στη βάση της ΝΔ. Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι η ένταση που προκλήθηκε ήταν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο με δεδομένη τη φύση της επίμαχης ρύθμισης.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο κ. Σαμαράς έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του και αυτές παγίως προκαλούν συζητήσεις. Πηγές με γνώση του παρασκηνίου υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος παραμένει ενεργός και επιδιώκει να καταγράφεται η γνώμη του για τα μείζονα θέματα. Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη, επιλέγει να μην σηκώνει τους τόνους, δίνοντας «χώρο» στον πρώην πρώθυπουργό. Μένει να φανεί, αν στην τοποθέτηση του για τον προϋπολογισμό ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει κάποια αναφορά, έστω έμμεση στο θέμα, αν και στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για το ότι στο σχέδιο για τον επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται περισσότερα κονδύλια για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Με στοιχεία από το Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα