Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Αυστραλός σεφ & βασιλιάς του brunch, Μπιλ Γκρέιντζερ – Δείτε πως να φτιάξετε το καραμελωμένο κοτόπουλο, μια από τις πιο γνωστές συνταγές του

Ο διάσημος Αυστραλός σεφ και εστιάτορας Μπιλ Γκρέιντζερ, “πατέρας” του τοστ με αβοκάντο, πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία 54 ετών. Συνάδελφοι μάγειρες, διασημότητες και λάτρεις των εστιατορίων του απέτισαν φόρο τιμής αφού η οικογένεια του διάσημου σεφ επιβεβαίωσε στο Instagram ότι πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο την ημέρα των Χριστουγέννων. Η σύζυγος του Γκρέιντζερ, Νάταλι Έλιοτ, και οι τρεις κόρες, Έντι, Ινές και Μπάνι, ήταν δίπλα στο κρεβάτι του, ανέφερε η ανάρτηση.

Ο Γκρέιντζερ γεννήθηκε στη Μελβούρνη και έγινε παγκόσμιος εστιάτορας και συγγραφέας συνταγών με μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ήταν μάλιστα ο κύριος υπεύθυνος για την παγκόσμια δημοτικότητα του τοστ με αβοκάντο και την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού στυλ αυστραλιανού πρωινού και brunch – τόσο πολύ που έγινε ευρέως γνωστός ως ο «πατέρας» του τοστ αβοκάντο.

Ο Γκρέιντζερ παράτησε τη σχολή τέχνης το 1993 και μετακόμισε στο Σίδνεϊ όπου άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, στο Ντάρλινγκχερστ. Το γωνιακό καφέ έγινε γνωστό για τις φρέσκες γεύσεις και το πρωινό του φαγητό, που σερβίρεται σε κεντρικό κοινόχρηστο τραπέζι.

Το 1999 μαζί με τον Elliott ξεκίνησαν την επιχείρησή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία περιλάμβανε τελικά 19 εστιατόρια στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κορέα. Ο Γκρέιντζερ έγραψε 14 βιβλία μαγειρικής, έκανε πέντε τηλεοπτικές σειρές και τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας τον περασμένο Ιανουάριο.

«Θα τον θυμόμαστε ως τον «Βασιλιά του πρωινού», που μετέτρεψε το ανεπιτήδευτο φαγητό σε κάτι ξεχωριστό, γεμάτο φως και για την διάδοση της αυστραλιανής άτυπης και κοινοτικής διατροφής σε όλο τον κόσμο», έγραψε η οικογένειά του στα social media.

«Θα λείψει βαθιά σε όλους, με την απώλειά του να αισθάνεται πιο βαθιά η λατρεμένη οικογένειά του, η οποία είναι ευγνώμων για όλη την αγάπη και την υποστήριξη που της έδωσε».

Ο Τζέιμι Όλιβερ απέτισε φόρο τιμής στον Γκρέιντζερ ως «υπέροχη ανθρώπινη [και] ευγενική ήρεμη ψυχή». «[Είχε] μια [εξαιρετική] ευκολία και στυλ στη μαγειρική που μπορούσε να έρθει μόνο από την Αυστραλία», έγραψε ο Όλιβερ. «Πριν από πολλά φεγγάρια θυμάμαι ότι πήγα στο πρώτο του εστιατόριο στο Σίδνεϊ στο Ντάρλινγκχερστ… [ήταν] χρόνια μπροστά από την εποχή του».

Ο Αυστραλός ηθοποιός Hugh Jackman και η πρώην σύντροφός του Deborra-Lee Furness είπαν ότι θα τους έλειπε η φιλία του Granger «πιο πολύ απ’ όλα». «Το ταλέντο του, η χαρά του, ο τρόπος που έφερε κοντά τους ανθρώπους και η δέσμευσή του για την οικογένεια ήταν εμπνευσμένα», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου είπε ότι τα νέα ήταν «σπαραχτικά».

Ο συγγραφέας τροφίμων και πρώην παρουσιαστής του MasterChef Australia, Ματ Πρέστον, είπε ότι ο Γκρέιντζερ ήταν «ένας πραγματικά υπέροχος άντρας και πηγή έμπνευσης». «Μαζί (με τη Νάταλι στο πλευρό του) βοήθησε στη διαμόρφωση της εικόνας του σύγχρονου αυστραλιανού φαγητού σε όλο τον κόσμο».

Παρόμοιοι επαίνους βρέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σεφ και συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, όπως οι Ντάρεν Ρόμπερτσον, Κριστίν Μάνσφιλντ, Τζέιμς Μάρτιν, Χέτι ΜακΚίνον και Μαρκ Μπεστ μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν τη λύπη τους, με τον Γκρέιντζερ να περιγράφεται ως ένας κύριος που «άλλαξε το πρωινό».

Ο Γκρέιντζερ ήταν αγαπητός σε πολλούς στη βιομηχανία της μόδας της Αυστραλίας, με την Κάριν Άπτον Μπέικερ, διευθύνουσα σύμβουλο της Hermès στη χώρα και πρώην συντάκτρια του Harper’s Bazaar Australia, να τον θυμάται ως «γεμάτο φως».

Συνταγή για το καραμελωμένο κοτόπουλο

Συστατικά

  • 8 φιλέτα μπούτι κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, κομμένα στη μέση
  • 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 55 ml/2 fl oz μαύρη σάλτσα σόγιας
  • 110g/4oz καστανή ζάχαρη
  • 55 ml/2 fl oz Ταϊλανδέζικη σάλτσα ψαριού
  • ρύζι στον ατμό, για το σερβίρισμα
  • πράσινα λαχανικά στον ατμό, για σερβίρισμα

Μέθοδος

  1. Βάζουμε το κοτόπουλο και το λάδι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε το μισό κοτόπουλο και μαγειρέψτε για δύο λεπτά από τη μία πλευρά μέχρι να ροδίσει ελαφρά, γυρίστε και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό. Βγάζουμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο κοτόπουλο.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε λίγο επιπλέον λάδι αν χρειάζεται. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε για πέντε λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι, αλατοπιπερώστε με μαύρο πιπέρι, προσθέστε τη σάλτσα σόγιας και ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί.
  3. Σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενωθούν. Μαγειρέψτε ακάλυπτα για 3-4 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να είναι πλούσια, σκούρα και σιροπιαστή.
  4. Προσθέστε τη σάλτσα ψαριού και ανακατέψτε να ενωθούν. Τοποθετούμε σε ένα πιάτο και σερβίρουμε με ρύζι στον ατμό και πράσινα λαχανικά.

Σχετικά άρθρα