Κι άλλος ξαφνικός θάνατος στενού συνεργάτη του Πούτιν – Πως έπεσε από το παράθυρο του σπιτιού του και πέθανε ακαριαία ένας από τους έμπιστους συνεργάτες του Ρώσου ηγέτη

Ο 46χρονος Βλαντιμίρ Εγκόροφ, πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», βρήκε ακαριαίο θάνατο, πέφτοντας από το παράθυρο του τρίτου ορόφου στο σπίτι του, στην πόλη Τομπόλσκ της δυτικής Σιβηρίας. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Metro», η σορός του εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ο Εγκόροφ ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και εξέχων πολιτικός στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Τομπόλσκ.

Η σορός του βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού του, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που υποστηρίζει ότι ο θάνατός του «δεν παραπέμπει σε εγκληματική ενέργεια».

Ένα από τα πιθανότερα σενάρια που οδήγησαν στην πτώση του Εγκόροφ ήταν η καρδιακή προσβολή, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ύστερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πρόωροι θάνατοι δεκάδων Ρώσων φίλων και έμπιστων συνεργατών του Πούτιν, που θεωρούνταν εξέχουσες προσωπικότητες, άρχισε να προβληματίζει έντονα τα διεθνή ΜΜΕ που διερωτώνται εάν υπάρχει κάποια σχέση της στάσης τους σε ότι αφορά την εμπλοκή του Πούτιν στον ρωσικό πόλεμο.

Για τον θάνατο του Εγκόροφ, η εφημερίδα «Metro» γράφει ότι παραμένουν ασαφή τα αίτια της πτώσης του από το παράθυρο του σπιτιού του.

Ο Εγκόροφ, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε ασχοληθεί ενεργά με τον επιχειρηματικό κλάδο. Διετέλεσε δήμαρχος της πόλης Τομπόλσκ έως το 2016 όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο διαφθοράς για το οποίο τελικά δεν καταδικάστηκε. Επέστρεψε στην πολιτική και πριν από τον θάνατό του, θεωρείτο ο πλουσιότερος τοπικός βουλευτής στο Τομπόλσκ. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο θάνατός του είναι ο τελευταίος στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου που αντιμετωπίζεται από τις ρωσικές αρχές και τα διεθνή ΜΜΕ ως ύποπτος.

Ο 67χρονος μεγιστάνας του πετρελαικού γίγαντα «Lukoil», Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο οποίος έπεσε από το παράθυρο του Κεντρικού Κλινικού Νοσοκομείου της Μόσχας, γνωστό και ως κλινική του Κρεμλίνου, φέρεται να έχασε τη ζωή του λόγω καρδιακών προβλημάτων.

Αρχικά υπήρχαν σοβαρές υποψίες για φόνο, αλλά πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μαγκάνοφ νοσηλευόταν επί μήνες εξαιτίας ενός καρδιακού προβλήματος. Έπεσε από το παράθυρο του έκτου ορόφου του νοσοκομείου αφήνοντας την τελευταία του πνοή επί τόπου, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η 58χρονη αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Μαρίνα Γιανκίνα, βρέθηκε νεκρή αφού έπεσε από ταράτσα στην Αγία Πετρούπολη, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήταν ένα κεντρικό πρόσωπο στη χρηματοδότηση του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Η Γιανκίνα, όπως επισημαίνει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, ήταν επικεφαλής του τμήματος οικονομικής υποστήριξης στο Υπουργείο Άμυνας για τη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια που εμπλέκεται στενά στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, βρέθηκε νεκρός ο Ρώσος ολιγάρχης και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Iβάν Πετσόριν. Ο 39χρονος Ιβάν φέρεται να έπεσε στη θάλασσα από το σκάφος όπου επέβαινε ενώ είχε αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο Πετσόριν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στο τομέα της ενέργειας που δραστηριοποιείτο στην Αρκτική, και, όπως αναφέρει το περιοδικό «Newsweek» επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η σορός του εντοπίστηκε κοντά στο νησί Russky, ανοικτά της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Aπό την 24η Φεβρουαρίου του 2022 που ξεκίνησε ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, δεκάδες Ρώσοι ολιγάρχες έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από περίεργες συνθήκες. Είχαν όλοι τους στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, παχυλό πορτοφόλι, διασυνδέσεις με το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και τάσσονταν κατά του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι, έντονο προβληματισμό είχε προκαλέσει ο θάνατος του προέδρου του ΔΣ της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, Lukoil, Ραβίλ Μαγκάνοφ με τα ρωσικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «τυχαία πτώση από το παράθυρο του νοσοκομείου». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο Μαγκάνοφ «απεβίωσε ύστερα από βαριά νόσο».

Ο πετρελαικός γίγαντας Lukoil είναι μία από τις λίγες ρωσικές εταιρείες που έκαναν έκκληση για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζητώντας τον Μάρτιο «άμεση παύση της ένοπλης σύγκρουσης».

Ο Μαγκάνοφ δεν ήταν ο πρώτος ολιγάρχης της Lukoil που έχασε την ζωή του από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος Αλεξάντρ Σαμπότιν, βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο κατοικίας σε προάστιο της Μόσχας τον Μάιο.

Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το σπίτι ανήκε σε έναν αυτοαποκαλούμενο θεραπευτή, τον Σαμάν Μάγκουα, ο οποίος ασκούσε τελετουργίες εξαγνισμού.

Σχετικά άρθρα