Δείτε πως 379 επιβάτες ξέφυγαν από την πύρινη κόλαση φλεγόμενου αεροπλάνου και σώθηκαν στα 90 κρίσιμα δευτερόλεπτα μετά την σύγκρουση (Βίντεο)

Υποδειγματική ήταν η διάσωση των 379 επιβαινόντων του αεροσκάφους της Japan Airlines που τυλίχθηκε στις φλόγες μετά τη σύγκρουσή του με αεροπλάνο της ιαπωνικής ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο. Οι επιβάτες σώθηκαν κυριολεκτικά μέσα στα 90 δευτερόλεπτά που ακολούθησαν την σύγκρουση.

Πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου Dash 8 της ακτοφυλακής έχασαν τη ζωή τους, αλλά οι 367 επιβάτες του αεροπλάνου της Japan Airlines (JAL) και το 12μελές πλήρωμά του απομακρύνθηκαν εγκαίρως.

Μπορεί οι έρευνες για τις συνθήκες της σύγκρουσης να συνεχίζονται, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η επιτυχημένη εκκένωση του αεροσκάφους της JAL οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η υιοθέτηση σύγχρονων κανονισμών ασφαλείας που βασίζονται σε συσσωρευμένη εμπειρία χρόνων από άλλα δυστυχήματα, η αυστηρή κουλτούρα ασφάλειας της JAL και η ψυχραιμία του πληρώματος.

Μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, στις 12 Αυγούστου του 1985, όπου συνετρίβη αεροσκάφος του ιαπωνικού εθνικού αερομεταφορέα το οποίο εκτελούσε πτήση από το Τόκιο προς την Οσάκα με συνέπεια να σκοτωθούν οι 520 από τους συνολικά 524 επιβαίνοντες, η εταιρεία επένδυσε πάνω στην ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών αλλά και στην άμεση εκκένωση του αεροσκάφους.

Η JAL είναι μια από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου

«Από το 1985 η Japan Airlines έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό ασφάλειας. Ωστόσο, το δυστύχημα εκείνο δεν ήταν σφάλμα της αεροπορικής εταιρείας, αλλά προϊόν ελαττωματικής επισκευής από την Boeing. Βαθμολογείται από τον ιστότοπό μας ως αεροπορική εταιρεία επτά αστέρων και έχει περάσει όλα τα μεγάλα τεστ ασφαλείας. Αλλά και ο αρμόδιος φορέας ασφάλειας αερομεταφορών της Ιαπωνίας τα πάει καλύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο αναφορικά με τη συμμόρφωσή του στα οκτώ σχετικά κριτήρια», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Airlineratings.com, Τζέφρι Τόμας.

Η υποδειγματική αντίδραση του πληρώματος του αεροσκάφους
Συγκρούσεις αεροσκαφών στο έδαφος όπως η χθεσινή στο Χανέντα του Τόκιο είναι σπάνιες, αλλά μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πιλότος του αεροπλάνου της ακτοφυλακής που, σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκτυο NHK, είχε λάβει οδηγίες να μείνει κοντά στον διάδρομο προσαπογείωσης βιάστηκε ή αν έκανε λάθος ο πύργος ελέγχου.

Ωστόσο, ειδικοί συμφωνούν ότι η ταχεία αντίδραση του πληρώματος της JAL έσωσε εκατοντάδες ζωές, καθώς, ελάχιστα δευτερόλεπτα αφότου σταμάτησε το αεροσκάφος, άνοιξαν τις ειδικές φουσκωτές τσουλήθρες, και ενώ η καμπίνα είχε γεμίσει καπνούς, απομάκρυναν συντεταγμένα τους επιβάτες.

«Έχω εντυπωσιαστεί με τους πιλότους, το πλήρωμα αλλά και τους επιβάτες για την υποδειγματική εκκένωση του αεροσκάφους υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες», δήλωσε πιλότος μεγάλης ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας.

Ειδικοί σημειώνουν ότι η εκπαίδευση των πιλότων και του πληρώματος στον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων βελτιώνεται συνεχώς εδώ και δεκαετίες, όπως και η κατασκευή των αεροσκαφών, τα οποία είναι πλέον μεγαλύτερα και επιτρέπουν τη διάσωση των επιβαινόντων μέσα σε 90 δευτερόλεπτα. Επίσης, οι αεροσυνοδοί σε ορισμένους αερομεταφορείς μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς να περιμένουν τους πιλότους, κι έτσι σώζεται πολύτιμος χρόνος.

Σχετικά άρθρα