Έλον Μασκ: Η πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση ασύρματου τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων

O δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Elon Musk ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία Neuralink έχει εμφυτεύσει με επιτυχία ένα από τα ασύρματα τσιπ εγκεφάλου της σε έναν άνθρωπο.

Σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, δήλωσε ότι ανιχνεύθηκε «ελπιδοφόρα» εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τη διαδικασία και ότι ο ασθενής «αναρρώνει καλά».

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολύπλοκων νευρολογικών παθήσεων.

Ορισμένες ανταγωνιστικές εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές.

Μεταξύ αυτών και η École Polytechnique Fédérale in Lausanne (EPFL), στην Ελβετία, η οποία επέτρεψε με επιτυχία σε έναν παράλυτο άνθρωπο να περπατήσει μόνο με τη σκέψη του.

Αυτό επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα τις σκέψεις του στα πόδια και τα πόδια του.

Η Neuralink έχει επικριθεί στο παρελθόν, με το Reuters να αναφέρει τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η εταιρεία συμμετείχε σε δοκιμές που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.500 ζώων, συμπεριλαμβανομένων προβάτων, πιθήκων και χοίρων.

Τον Ιούλιο του 2023, ο επικεφαλής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ – το οποίο διερευνά τις ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων – δήλωσε ότι δεν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις των κανόνων για την έρευνα σε ζώα στην εταιρεία.

Ωστόσο, η υπηρεσία διεξάγει χωριστή έρευνα.

Η εταιρεία του κ. Μασκ έλαβε άδεια από τον FDA να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους τον Μάιο του 2023.

Αυτό έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της εξαετούς μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτα νήματα, λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης», σύμφωνα με τη Neuralink.

Πώς λειτουργεί το τσιπ

Η εταιρεία αναφέρει ότι τα νήματα αυτά επιτρέπουν στο πειραματικό της εμφύτευμα – το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα – να καταγράφει και να μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο προτίθεται να κινηθεί.

Σε άλλη ανάρτηση στο X, ο κ. Musk δήλωσε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται Telepathy.

Η τηλεπάθεια, είπε, θα επιτρέψει «τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, μόνο με τη σκέψη”.

«Οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», συνέχισε.

Αναφερόμενος στον εκλιπόντα Βρετανό επιστήμονα, Στίβεν Χόκινγκ, που έπασχε από την ασθένεια του κινητικού νευρώνα, πρόσθεσε: «Φανταστείτε ο Στίβεν Χόκινγκ να μπορούσε να επικοινωνεί ταχύτερα από μια δακτυλογράφο ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος».

Η εμπλοκή του Μασκ ενισχύει το προφίλ της Neuralink, αλλά η εταιρεία έχει πολλούς αντιπάλους, μερικοί εκ των οποίων έχουν ιστορικό που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες, σημειώνει το BBC. Η Blackrock Neurotech, που έχει την έδρα της στη Γιούτα, εμφύτευσε το 2004 την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή.

Η Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση και το εμφύτευμά της μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής», που λέει ότι είναι μια πολύ πιο απλούστερη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα