Για ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Άλλος άνθρωπος» – Εισαγγελική έρευνα

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αρχής για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατηγορείται ότι μαζί με μέλη της οικογένειάς του έχουν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, αποκομίζοντας περίπου 600.000 ευρώ, απάντησε στις κατηγορίες που φέρεται να αντιμετωπίζει.

Τι είναι η κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος»

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος δημιουργός κοινωνικής κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος»

Ο «Άλλος Άνθρωπος» είναι μία αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα, μία πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα. 

Η ομάδα του «Άλλου Ανθρώπου» μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με κέντρο το χώρο που διαθέτει στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 109 στο Μεταξουργείο.

Έρευνα

Την διενέργεια ποινικής έρευνας για την διαχείριση των χρημάτων που κατέθεταν πολίτες σε λογαριασμούς που υποδείκνυε ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «ο ‘Αλλος ‘Ανθρωπος» ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών με ερευνώμενα, κύρια, αδικήματα αυτά που αφορούν εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Η έρευνα με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου θα διενεργηθεί από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας με πρώτο υλικό προς εξέταση το πόρισμα που συντάχθηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος υπό τον επικεφαλής της, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου στην παραγγελία του είναι να αναζητηθεί αν προκύπτει η διάπραξη των δύο αδικημάτων που τίθενται υπό το εισαγγελικό μικροσκόπιο καθώς και αυτού που που αφορά συνέργεια στην νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων.

Με βάση την εισαγγελική εντολή, υπό έρευνα τίθενται όχι μόνο ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας, αλλά και τα συγγενικά του πρόσωπα σε λογαριασμούς των οποίων φέρονται να είχαν κατατεθεί συγκεκριμένα χρηματικά ποσά. Έτσι η πρώτη κίνηση που αναμένεται να γίνει από το Τμήμα προστασίας περιουσιακών Δικαιωμάτων, υπό την εισαγγελική επίβλεψη, θα είναι να ζητηθούν στοιχεία για τις κινήσεις των επίμαχων λογαριασμών, αλλά και από συγκεκριμένες στοιχηματικές εταιρίες.

Στα στοιχεία που συνέλλεξε η Αρχή για το Ξέπλυμα, φαίνεται να προκύπτει σημαντική εκροή χρηματικών, με αποτέλεσμα η εικόνα των επίμαχων λογαριασμών για τα δύο τελευταία έτη να εμφανίζει καταθέσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ και αναλήψεις από τις οποίες 600 χιλιάδες ευρώ να κατευθύνονται σε εταιρίες ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

Τα λόγια του κ. Πολυχρονόπουλου:

«Εγώ δεν παίζω ποτέ (τυχερά παιχνίδια). Έχω έναν φίλο όπου πήγαινα με το POS, έβαζα την κάρτα και έβγαζα χιλιάρικα. Δυο-δυο κατοστάρικα, τρία-τρία. Αυτά όλα ήταν για τον “Άλλο Άνθρωπο”».

«Καλά κάνουν και ψάχνουν, δεν έχω θέμα. Καλά κάνουν. Να το πιάσουν όμως καλά και να έρθουν εδώ να με πάρουν άμα κάνω, πώς το είπαν, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ναι, εδώ είμαι. Να ‘ρθετε να με πάρετε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Facebook (Math Studio)

Σχετικά άρθρα