Δείτε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που θα παντρευτεί στην Ελλάδα μετά τα 175 “ΝΑΙ” που κατέστησαν νόμο του κράτους το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών – H πρόταση γάμου που έκανε ο δημοφιλής συγγραφέας, Αύγουστος Κορτώ, στο σύντροφό του, μέσω Facebook

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της ΕΕ και η πρώτη ορθόδοξη, στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.

Eλλάδα είναι η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Με διευρυμένη πλειοψηφία και 176 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, καθώς πλην του κυβερνώντος κόμματος το στήριξαν και τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ). Καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

βουλή των ελλήνων

Επί της αρχής ψήφισαν 254 βουλευτές, 176 τα «ναι» και 76 τα «όχι», δυο τα “παρών” και 46 οι αποχές. Ηχηρή αποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Παύλο Πολάκη. «Παρών» επί της αρχής δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη, ενώ ψήφισε «ναι» σε κάποια άρθρα.

Για το κυβερνών κόμμα οι 107 βουλευτές που υπερψήφισαν ήταν ένας αναμενόμενος αριθμός, καθώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε 20 καταψηφίσεις και 31 αποχές, με ορισμένους μάλιστα να αλλάζουν στάση την τελευταία στιγμή.

46 αποχές

Από την αίθουσα της Βουλής απουσίαζαν χθες 46 βουλευτές, επιλογή δηλωτική της στάσης τους στο νομοσχέδιο.

Από τη ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία 31 βουλευτές.

Για τη ΝΔ η επιλογή της αποχής είχε προταθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως διέξοδος για τους διαφωνούντες.

Από τους 31 της ΝΔ που απείχαν οι 4 συμμετέχουν στην κυβέρνηση: ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης και Μαρία Κεφάλα.

Αποχές υπήρχαν ωστόσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Από τη μία ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος διαφωνούσε με το νομοσχέδιο, χθες το απόγευμα προανήγγειλε την απουσία του με μια ανάρτηση, λέγοντας ότι είχε χειρουργείο, το οποίο όμως αποδείχθηκε ότι είχε γίνει δύο μέρες πριν, και ακολούθως «απολογήθηκε» με μια ανάρτησή του στο Facebook εξηγώντας τη διαφωνία του με την παρένθετη μητρότητα και διαχωρίζοντας τη θέση του από τις υπόλοιπες αποχές βουλευτών.

Και στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής με συναντήσεις και πολιτικό μασάζ, οι διαφωνίες εκφράστηκαν και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, καθώς 11 βουλευτές επέλεξαν να μην παρευρεθούν στην ψηφοφορία, έναντι 21 που υπερψήφισαν.

Απόντες ήταν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς που είχαν ξεκαθαρίσει εξαρχής πως δεν θα ψηφίσουν.

Τα 20 «όχι» της ΝΔ

  1. Αθανασίου Χαράλαμπος
  2. Αραμπατζή Φωτεινή
  3. Γιόγιακας Βασίλειος
  4. Γκίκας Στέφανος
  5. Γκιουλέκας Κων/νος
  6. Δαβάκης Αθανάσιος
  7. Δημοσχάκης Αναστάσιος
  8. Καραγκούνης Κωνσταντίνος
  9. Άννα Καραμανλή
  10. Θεόδωρος Καράογλου
  11. Κατσανιώτης Ανδρέας
  12. Κυριαζίδης Δημήτριος
  13. Λεονταρίδης Θεόφιλος
  14. Μπαραλιάκος Ξενοφώντας
  15. Πασχαλίδης Ιωάννης
  16. Σαλμάς Μάριος
  17. Σαμαράς Αντώνης
  18. Στυλιανίδης Ευριπίδης
  19. Χαρακόπουλος Μάξιμος
  20. Χρυσομάλλης Μιλτιάδης

Οι 31 αποχές της ΝΔ

  1. Διονύσης Ακτύπης,
  2. Γιάννης Ανδριανός,
  3. Λάκης Βασιλειάδης,
  4. Κώστας Βλάσης,
  5. Γιώργος Βλάχος,
  6. Μάκης Βορίδης,
  7. Γιώργος Γεωργαντάς,
  8. Γιάννης Γιάτσιος,
  9. Ανδρέας Ζαμπίλης,
  10. Θανάσης Καββαδάς,
  11. Γιάννης Καλλιάνος,
  12. Δημήτρης Καλογερόπουλος,
  13. Μάρκος Καφούρος,
  14. Σταύρος Κελέτσης,
  15. Μαρία Κεφάλα,
  16. Μάνος Κονσόλας,
  17. Γιώργος Κοτρωνιάς,
  18. Δημήτρης Κούβελας,
  19. Σπύρος Κουλκουδίνας,
  20. Γιάννης Λαμπρόπουλος,
  21. Περικλής Μαντάς,
  22. Νότης Μηταράκης,
  23. Κατερίνα Μονογυιού,
  24. Γιάννης Μπούγας,
  25. Χρήστος Μπουκώρος,
  26. Γιάννης Οικονόμου,
  27. Γιώργος Παπασωτηρίου,
  28. Στέλιος Πέτσας,
  29. Θάνος Πλεύρης,
  30. Χριστόδουλος Στεφανάδης,
  31. Άγγελος Συρίγος

3 διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι 2 αποχές

  1. Όθων Ηλιόπουλος,
  2. Παύλος Πολάκης,

Ένα «παρών»

Νίνα Κασιμάτη

11 αποχές από το ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν αποχή οι εξής 11 βουλευτές:

  1. Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
  2. Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας)
  3. Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης)
  4. Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
  5. Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου)
  6. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
  7. Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας)
  8. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
  9. Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης)
  10. Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
  11. Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)

2 αποχές στη Νέα Αριστερά

  1. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ,
  2. Φερχάτ Οζγκιούρ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προστατεύουμε δικαιώματα παιδιών»

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία νομοθέτησης του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών κυρίως για να γίνουν αντιληπτά από την κοινωνία τα παιδιά που ζουν ήδη σε αυτές τις οικογενειακές συνθήκες. «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και, με μια αναγκαία προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο, να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και μια προσωπική αναφορά, λέγοντας πως τον τελευταίο καιρό έχει δεχθεί αμέτρητα μηνύματα από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και πως ο ίδιος αναγνωρίζει απόλυτα τα όσα έχουν περάσει. «Κρυμμένοι όταν η ίδια η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Καταπιεσμένοι από την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», είπε και πρόσθεσε: «Τη δεκαετία του ’80, τη θυμάμαι καλά, το στίγμα έγινε διπλό με την κατάρα του HIV. Για όλους αυτούς και για κάθε δημοκράτη πολίτη η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς, γιατί από αύριο ένας φραγμός ακόμα καταργείται».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έσπευσε να εξηγήσει ότι το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το παραδοσιακό δίπολο πατέρας/μητέρα, ούτε αγγίζει το ευαίσθητο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ έδειξε κατανόηση και στους βουλευτές της παράταξής του που επέλεξαν να μη στηρίξουν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, άφησε αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν έφερε νωρίτερα τον πολιτικό γάμο, αποδίδοντας την επιλογή αυτή στην άρνηση του τότε κυβερνητικού, λαϊκιστή -όπως τον χαρακτήρισε- εταίρου, Πάνο Καμμένο, ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί δεν μιλά ανοιχτά για το ζήτημα, εκτιμώντας πως δεν θέλει να στεναχωρήσει ψηφοφόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μια κουβέντα να πει και προς αυτούς που θεωρούν την έκφραση συντηρητικής θέσης αποκλειστικό τους προνόμιο, υπενθυμίζοντας πως δεν θα πρέπει να συγχέεται η συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. «Η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που τη μετατρέπει σε δόγμα, αυτή η διαφορά κάνει τη δική μας συντηρητική παράταξη αληθινά προοδευτική», είπε.

Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που θα παντρευτεί:

Πρόκειται για τον Σταύρο Γαβριλιάδη και τον Δημήτριο Ελευσινιώτη, το ομόφυλο ζευγάρι το οποίο με αναγγελία στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» ανακοίνωσε τον γάμο του.

Το ζευγάρι έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και επιπλέον είχαν παντρευτεί το 2014 στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναγράφεται, «ο Δημήτριος Ελευσινιώτης, του Σπυρίδωνα και της Άννας, το γένος Βιλλιώτη, που γεννήθηκε στη Σαλαμίνα και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής και ο Σταύρος Γαβριλιάδης του Χρήστου και της Ευγενίας, το γένος Δρόσου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη θα έλθουν σε γάμο που θα γίνει στη Νέα Σμύρνη Αττικής».

Το ζευγάρι

Ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτρης Ελευσινιώτης είναι ενεργά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και βρίσκονταν χθες στα θεωρεία της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων.

Η κίνησή τους να δημοσιεύσουν την αναγγελία γάμου την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου ήταν σημειολογική.

Το ζευγάρι θα παντρευτεί μέσα στον επόμενο μήνα. Είναι πολλά χρόνια μαζί και έχουν τρία παιδιά τα οποία μάλιστα έχουν βαπτιστεί κανονικά. Ο Σταύρος Γαβριλιάδης είναι αντιπρόεδρος του συλλόγου «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο». Η πρόεδρος του συλλόγου Στέλλα Μπελιά σε ανάρτησή της σχολιάζει την αναγγελία γάμου: «Έχω ήδη αρχίσει να ράβομαι Stavros Gavriliadis. Άρχισαν τα όργανα και τα γλέντια. Η υπέροχη οικογένειά σας με το Δημήτρη και τα κουκλιά παιδιά σας επιτέλους θα γίνει δύο σε ένα σαν τα σαμπουάν. Κι όσα “ενοχλούνται” δεν προειδοποιούμε “αλλά μην το πιείτε λουστείτε” να το πιούν ως ξυδάκι και να το κάνουν και ολίγον γαργάρα ❤», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η Στέλλα Μπελιά.

Το Bloomberg για τον γάμο ομοφύλων στην Ελλάδα και το πρώτο ζευγάρι που θα κάνει το βήμα

«Για περισσότερα από 20 χρόνια ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτριος Ελευσινιώτης χτίζουν μια κοινή ζωή. Αγόρασαν ένα σπίτι και έκαναν οικογένεια. Όμως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν μπορούσαν να παντρευτούν ή να αναγνωριστούν και οι δύο ως γονείς των τριών παιδιών τους – μέχρι αυτή την εβδομάδα», γράφει το Bloomberg και συνεχίζει: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη να επεκτείνει την ισότητα στον γάμο και τα αυτόματα γονικά δικαιώματα σε όλους τους 10,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας και να επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν. Είναι η πρώτη χριστιανική ορθόδοξη χώρα που κάνει το βήμα και τώρα ξεχωρίζει σε μια περιοχή που αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή».

«Ίσως είμαστε οι πρώτοι που θα παντρευτούμε»

«Τα κοστούμια και οι βέρες μας είναι ήδη έτοιμα», είπε ο Γαβριλιάδης στο Bloomberg. «Ίσως είμαστε οι πρώτοι που θα παντρευτούμε».

«Ο νέος νόμος σημαίνει ότι ο 52χρονος αλλεργιολόγος δεν θα πηγαίνει πλέον για ύπνο ανησυχώντας ότι ο γιος του θα τεθεί υπό την προστασία του κράτους εάν πεθάνει πριν από τον σύντροφό του ή εάν θα του επιτραπεί να πάρει τα (μη βιολογικά) δίδυμα του από το σχολείο. Οι πέντε τους θα θεωρηθούν τελικά μια οικογένεια στα μάτια του νόμου – όχι “ξένοι” όπως το έθεσε ο Γαβριλιάδης», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων, βασικό μέρος της προσπάθειας του Μητσοτάκη να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για έναν πρωθυπουργό που προέρχεται από ένα συντηρητικό κόμμα. Ακόμη και μετά τη συντριπτική νίκη του στις εκλογές τον Ιούνιο, χρειάστηκε να βασιστεί στην υποστήριξη των κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει το μέτρο εν μέσω αντίστασης από τμήματα του κόμματός του καθώς και από την επιρροή ελληνορθόδοξη εκκλησία», συνεχίζει το δημοσίευμα, δίνοντας πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Επιτέλους θα είμαστε μια οικογένεια με δύο επώνυμα»

Το δημοσίευμα καταλήγει με δηλώσεις του Γαβριλιάδη που είπε ότι ο νέος νόμος είναι μια ευπρόσδεκτη λύση στα προβλήματα της οικογένειάς του. Μετά τον γάμο θα υιοθετήσει επίσημα τα δίδυμα του Δημήτρη και ο εκείνος θα υιοθετήσει τον γιο του. «Επιτέλους θα είμαστε μια οικογένεια με δύο επώνυμα», είπε. Ο νόμος «τιμά την ελευθερία, την ισότητα, την αγάπη, την αξιοπρέπειά μας και διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών μας».

Πρόταση γάμου έκανε ο Αύγουστος Κορτώ στον σύντροφό του

Λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο γνωστός συγγραφέας, Αύγουστος Κορτώ, ανέβασε στο Facebook μία φωτογραφία με το σύντροφό του και έγραψε στη λεζάντα «Marry me!» (παντρέψου με).

Η φωτογραφία:

Μάλιστα, ο Αύγουστος Κορτώ με τον σύντροφό του ήταν από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια, που υπέγραψαν το σύμφωνο συμβίωσης, τον Ιανουάριο του 2016.

Σχετικά άρθρα