Τι οδήγησε την εισαγγελέα στην πρόταση για αθώωση του Μίχου; – Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς πρότεινε την αθώωση του Ηλία Μίχου.

Μάλιστα για σήμερα στο Εφετείο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης της 12χρονης», η οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την εισαγγελική πρόταση ως προς το σκέλος της εκείνο με το οποίο ζητείται η απαλλαγή του Ηλία Μίχου για τρία από τα επτά συνολικά αδικήματα που αντιμετωπίζει.

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, του Ηλία Μίχου για τις κατηγορίες που αφορούν βιασμό της 12χρονης από τον Κολωνό, καθώς και για μαστροπεία σε οίκους ανοχής μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, η εισαγγελέας έκρινε πως ο κατηγορούμενος ως πρωταγωνιστής της δυσώδους υπόθεσης πρέπει να αθωωθεί για τις βαρύτερες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Η κατηγορία της μαστροπείας με νομικούς όρους κατέπεσε στο δικαστήριο, γιατί δεν αποδείχθηκε ότι ο 56χρονος «πλάσαρε» το κορίτσι επί αμοιβής, δηλαδή δεν αποδείχθηκε ότι έπαιρνε λεφτά.

Ένοχος για 3 αδικήματα ο Ηλίας Μίχος, σύμφωνα με την εισαγγελέα

Μάλιστα, η εισαγγελέας θεωρεί πως ο 55χρονος επιχειρηματίας από τον Κολωνό πρέπει να κριθεί ένοχος μόνο για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί , για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, καθώς και για οπλοκατοχή.

Πρόκειται για εξίσου βαριά αδικήματα τα οποία σε περίπτωση που η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή ως έχει από το δικαστήριο τότε ο Ηλίας Μίχος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολυετή κάθειρξη άνω των 20 ετών.

Η εν λόγω επιτροπή εκφράζει την αλληλεγγύη της στην κατηγορουμένη μητέρα του κοριτσιού για την οποία η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ακόμη και για μαστροπεία σε βάρος της ίδιας της κόρης της και μάλιστα υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις.

Η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση του Κολωνού έχει προκαλέσει ακόμη και πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Ωστόσο, η δίκη για τη ζοφερή αυτή υπόθεση διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δηλαδή την παρουσία δημοσιογράφων και κοινού, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να μιλήσουν με απόλυτη γνώση για τα στοιχεία που εισφέρθηκαν στο δικαστήριο, πλην βεβαίως των δικηγόρων των κατηγορουμένων και των μελών της έδρας.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι εισφέρθηκαν στοιχεία που οδήγησαν την εισαγγελέα στη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία δεν δεσμεύει την έδρα. Τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είναι εκείνα που έχουν τον τελικό λόγο επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων και θα με απόφασή τους η οποία θα πρέπει αναμένεται μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η 12χρονη είχε αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος την είχε βιάσει στο υπόγειο του παντοπωλείου που διατηρούσε στον Κολωνό, απειλώντας τη ζωή της σε περίπτωση που μιλούσε.

Η εισαγγελέας δεν φαίνεται να δέχθηκε αυτή την εκδοχή του παιδιού διατηρώντας τις αμφιβολίες της για το εάν ο ισχυρισμός της ανήλικης έχει πράγματι βάση. Αντίθετα η πράξη για την οποία η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος είναι για το αδίκημα της διακεκριμένης κατάχρησης ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε 14 έτη.

Τι είπε η συνήγορος του 12χρονου κοριτσιού:

«Η πρόταση της εισαγγελέως δεν θα γίνει αποδεκτή και ο βασικός κατηγορούμενος θα δικαστεί για το έγκλημα του βιασμού. Ο βιασμός τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και αυτό προσπαθεί να αποφύγει ο κατηγορούμενος. Εμείς πιστεύουμε αυτά που έχει πει το παιδί και έχει περιγράψει το πώς έγινε ο βιασμός. Θέλουμε να δικαιωθεί αυτό το παιδί», ανέφερε σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό η συνήγορος της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου, σημειώνοντας πως η ανήλικη είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση.

Το αδίκημα της μαστροπείας βαρύνει και τον Ηλία Μίχο και τη μητέρα του κοριτσιού

Σε ό,τι αφορά τώρα το αδίκημα της μαστροπείας που επίσης βαρύνει τον Ηλία Μίχο η εισαγγελέας ζήτησε αυτή κατηγορία να μετατραπεί σε διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται. Η μαστροπεία όπως αναφέρουν δικηγόροι για να αποδειχθεί απαιτεί αντάλλαγμα. Δηλαδή, οικονομικό όφελος κάτι που δεν φαίνεται να προέκυψε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Την ίδια ποινή όμως αντιμετωπίζει και η μητέρα της 12χρονης, εφόσον το δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελέα για εκείνη. Συγκεκριμένα, για την μητέρα του κοριτσιού η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κηρυχτεί ένοχη για τα αδικήματα:

  1. Της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας καθώς φέρεται να έχει διανείμει υλικό της ανήλικης σε συγκατηγορούμενους
  2. Της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας με την επιβαρυντική περίσταση δεδομένου ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και την φροντίδα της ανήλικης.
  3. Της εκβίασης (πλημμέλημα) σε βάρος της συζύγου του Ηλία Μίχου.

Κατά τη διάρκεια της πρότασής της η εισαγγελέας φέρεται να ανέφερε πως η μητέρα ασκούσε μεγάλη πίεση στην ανήλικη κόρη της, αλλά και να την εκβίαζε συναισθηματικά ώστε να εκδίδεται! Σκοπός της 38χρονης ήταν σύμφωνα με την εισαγγελέα το οικονομικό όφελος.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση η 38χρονη φέρεται να εξωθούσε το παιδί να παράγει βίντεο και φωτογραφίες με ακατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο η ίδια στη συνέχεια έστελνε σε υποψηφίους «πελάτες» του κοριτσιού. Να σημειωθεί ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα που έχει εκδοθεί για την υπόθεση γίνεται εκτενής αναφορά σε γραπτά μηνύματα της μητέρας προς την κόρη της με την οποία της ζητά πιεστικά να της βρει χρήματα.

Ωστόσο, η κατηγορούμενη μητέρα αρνείται το σύνολο των αδικημάτων και υποστηρίζει ότι είναι αθώα, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη του θύματος.

Συνήγορος υπεράσπισης της μητέρας του κοριτσιού

«Η πρόταση της εισαγγελέως είναι προκλητική, δεν αντέχει της λογικής. Το παιδί ή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις. Έχει δώσει τόσες καταθέσεις, έχουν έρθει ειδικοί παιδοψυχίατροι που έχουν ελέγξει το παιδί, η παιδοψυχίατρος που το ελέγχει εδώ και 2 χρόνια έδωσε γνωμοδότηση πως το παιδί λέει την αλήθεια για όλα. Και για την μητέρα και για τον βιασμό και έρχεται τώρα μια πρόταση εισαγγελέως, από το πουθενά και απορρίπτει όλους τους ειδικούς που εξέτασαν το παιδί», έχει αναφέρει σε μια από τις δηλώσεις του ο κ. Απόστολος Λύτρας, συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας.

Σε ό,τι αφορά τέλος τον επίσης εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης τον αποκαλούμενο «Μιχάλη» η εισαγγελέας του επέρριψε βαρύτατες ποινικές ευθύνες για την εκπόρνευση και κακοποίηση του κοριτσιού. Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος θα πρέπει να κηρυχτεί ένοχος για μαστροπεία σε βάρος της ανήλικης, καθώς και αυτός εκμεταλλεύτηκε το παιδί με σκοπό το προσωπικό του κέρδος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος προέτρεπε τη 12χρονη να έρχεται σε σεξουαλική επαφή έναντι αμοιβής με δήθεν φίλους του και να την προωθούσε στην πορνεία «ανεβάζοντας» γυμνές φωτογραφίες της σε συγκεκριμένη διαδικτυακή σελίδα. Παράλληλα, υπόσχονταν μεγάλα κέρδη στο κορίτσι αν εξασκηθεί στη «πορνεία πολυτελείας» και μπει «στα χοντρά κυκλώματα»!

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους 23 κατηγορούμενους που φέρονται ότι είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά με την 12χρονη από τον Κολωνό έναντι αμοιβής, η εισαγγελέας ζήτησε όλοι, πλην ενός, να κηρυχθούν ένοχοι για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο έναντι αμοιβής που έχει συμπληρώσει τα 12. Η εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, μόνο για έναν κατηγορούμενο, πακιστανικής καταγωγής.

Σχετικά άρθρα