Μακελειό στη Μόσχα με εκατοντάδες νεκρούς – To βίντεο με την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών – Οι πιθανοί λόγοι επίθεσης

Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε, το βράδυ της Παρασκευής (22/3), σε αίθουσα συναυλιών, στα περίχωρα της Μόσχας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημερώνεται για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση. Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

Ο αριθμός των νεκρών, ως τώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας

Στους 143 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που διαπράχθηκε ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι βρήκαν “κι άλλα πτώματα στις έρευνές τους στα συντρίμμια”, με τα οποία αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών “στους 143”. 

“Οι έρευνες συνεχίζονται”, πρόσθεσαν.

Οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4 υπόπτους που πιστεύεται ότι εμπλέκονταν άμεσα στο χθεσινό μακελειό, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με την επίθεση.

Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι της επίθεσης στη Μόσχα; 

Η επίθεση του ISIS-K στη Ρωσία χθες Παρασκευή πρόκειται για μια εκρηκτική κλιμάκωση, αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ομάδα εξέφραζε ήδη την αντίθεσή της προς τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα «ISIS-K έχει εστιάσει στη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια, επικρίνοντας συχνά στην προπαγάνδα της τον Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρει ο Κόλιν Κλαρκ από το Κέντρο Soufan, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ουάσιγκτον. 

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Κούγκελμαν από το Wilson Center αναφέρει ότι το ISIS-K «θεωρεί τη Ρωσία συνένοχη σε δράσεις που καταπιέζουν συστηματικά τους Μουσουλμάνους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ομάδα θεωρεί ως μέλη της έναν αριθμό παραστρατιωτικών στην Κεντρική Ασία, οι οποίοι επίσης είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τη Μόσχα.

Τι είναι το ISIS-K;

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (γνωστό και ως ISIS-K) πήρε το όνομά του από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής που περιελάμβανε μέρη του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν. Εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα απέκτησε τη φήμη ότι ήταν ακραία βίαιο.

Το ISIS-K είναι ένας από τους πιο ενεργούς περιφερειακούς συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτος, με τον αριθμό των μελών του ωστόσο να παρουσιάζει μείωση μετά το 2018, καθώς οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ του προκάλεσαν βαριές απώλειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η ικανότητά τους να συγκεντρώνουν πληροφορίες ενάντια σε εξτρεμιστικές ομάδες στο Αφγανιστάν, όπως το ISIS-K, έχει μειωθεί από τότε που τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη χώρα το 2021.

Σχετικά άρθρα