H κατάρρευση του πασίγνωστου ράπερ, Puff Daddy, μετά τις αγωγές για σωματεμπορία, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό – Η έφοδος των αρχών στα σπίτια του – Παρά την υποψηφιότητά του για βραβείο Grammy, δεν εμφανίστηκε

Ο μεγιστάνας της χιπ-χοπ, Sean Combs, ο οποίος από τη δεκαετία του 1990 είναι γνωστός ως Puff Daddy και Diddy, αρνήθηκε τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε μια αγωγή-βόμβα τον Νοέμβριο. Καθώς συσσωρεύονταν περισσότερες κατηγορίες, η επιχειρηματική του αυτοκρατορία και η φήμη του άρχισαν να παραπαίουν.

Χρειάστηκε μόλις μία ημέρα για να διευθετήσει ο Sean Combs μια αγωγή βόμβα τον Νοέμβριο που τον κατηγορούσε για βιασμό και σωματική κακοποίηση. Για μια στιγμή, μπορεί να φάνηκε ότι οι δικηγόροι του μεγιστάνα της χιπ-χοπ είχαν καταφέρει να περιορίσουν γρήγορα τη ζημιά στη φήμη που αντιμετώπιζε.

Αλλά αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα του κ. Combs ήταν μόνο η αρχή.

Η αγωγή που κατέθεσε τον Νοέμβριο η πρώην φίλη του Casandra Ventura – η οποία κάνει μουσική ως τραγουδίστρια Cassie – φάνηκε να ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.

Ακολούθησε μια σειρά από άλλες αγωγές που τον κατηγορούσαν για διάφορες μορφές σεξουαλικής επίθεσης και παραβατικής συμπεριφοράς. Ο κ. Combs, 54 ετών, αρνήθηκε σθεναρά όλες τις κατηγορίες, αλλά η γραφική και λεπτομερής καταγγελία της κ. Ventura – και τα πρωτοσέλιδα που ακολούθησαν – άλλαξαν αυτή την αφήγηση σε βαθμό που πλέον θέτει σε κίνδυνο την επιχειρηματική αυτοκρατορία του κ. Combs και τον έχει καταστήσει παρία στη μουσική βιομηχανία. Μια έφοδος των ομοσπονδιακών αρχών σε δύο από τα σπίτια του τη Δευτέρα έδειξε ότι οι αρχές εξετάζουν πιθανές ποινικές διώξεις.

Οι επικερδείς επιχειρηματικές του συναλλαγές – οι οποίες, εκτός από τη μουσική, περιλαμβάνουν τη μόδα, δύο μάρκες ποτών, ένα καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι και μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, απειλούνται και έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν.

Ο κ. Combs έχει γίνει επίσης το επίκεντρο μιας μακροχρόνιας εκστρατείας για να λογοδοτήσουν οι ισχυροί άνδρες της μουσικής βιομηχανίας για σεξουαλικά παραπτώματα. Η UltraViolet, μια ομάδα υπεράσπισης των γυναικών που κατήγγειλε τη μουσική βιομηχανία για την υποστήριξη του R. Kelly, εστιάζει τελευταία στον κ. Combs.

«Λόγω της Cassie και των άλλων τριών γυναικών που βγήκαν μπροστά για να πουν τις ιστορίες τους, όλοι πλέον γνωρίζουμε τον πραγματικό Sean Combs», ανέφερε σε δήλωσή της η Shaunna Thomas, εκτελεστική διευθύντρια της UltraViolet. «Οι συμφωνίες με το εμπορικό του σήμα κατέρρευσαν, συνάδελφοί του καλλιτέχνες αποστασιοποιήθηκαν από αυτόν και ζήτησαν να λογοδοτήσει, και παρόλο που ήταν υποψήφιος για βραβείο Grammy φέτος, δεν εμφανίστηκε γιατί ήξερε ότι δεν θα ήταν ευπρόσδεκτος εκεί».

Οι αγωγές κατά του Puff Daddy

Αμέσως μετά τη διευθέτηση της αγωγής της κας Ventura, κατατέθηκαν άλλες τρεις αστικές αγωγές από γυναίκες που κατηγορούσαν τον κ. Combs για βιασμό και επίθεση.

Μια γυναίκα που κατέθεσε τη μήνυσή της ανώνυμα δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού από τον κ. Combs και άλλους δύο άνδρες σε στούντιο ηχογράφησης στη Νέα Υόρκη το 2003, όταν ήταν 17 ετών. Η εν λόγω αγωγή κατηγόρησε επίσης τον κ. Combs για σωματεμπορία, ισχυριζόμενη ότι βρισκόταν με έναν συνεργάτη του κ. Combs σε ένα σαλόνι στην περιοχή του Ντιτρόιτ, όταν ο κ. Combs της ζήτησε, μέσω τηλεφώνου, να ταξιδέψει με τον συνεργάτη του στη Νέα Υόρκη με ιδιωτικό τζετ.

Η μήνυση της κας Ventura κατηγορούσε επίσης τον κ. Combs για σεξουαλική εμπορία, λέγοντας ότι πλήρωνε για να μεταφέρει αρσενικές πόρνες στην τοποθεσία του, καθοδηγώντας την κα Ventura να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους μπροστά του.

Σε μια άλλη αγωγή που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, ένας μουσικός παραγωγός δήλωσε ότι ο κ. Combs είχε κάνει ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή και τον ανάγκασε να προσλάβει πόρνες και να συμμετάσχει σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους.

Ο κ. Combs έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του. «Αηδιαστικοί ισχυρισμοί έχουν γίνει εναντίον μου από άτομα που αναζητούν μια γρήγορη πληρωμή», ανέφερε σε δήλωσή του τον Δεκέμβριο. «Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: δεν έκανα τίποτα από τα απαίσια πράγματα που ισχυρίζονται».

Οι έρευνες των ομοσπονδιακών αρχών και η έφοδος στα σπίτια του Puff Daddy

Τους τελευταίους μήνες, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ηγήθηκαν αθόρυβα μιας έρευνας, διεξάγοντας συνεντεύξεις με πιθανούς μάρτυρες σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση από τον κ. Combs, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συνεντεύξεις.

Αυτό οδήγησε στις επιδρομές ομοσπονδιακών αστυνομικών στα σπίτια του κ. Combs στο Λος Άντζελες και στο Μαϊάμι Μπιτς, οι οποίοι εθεάθησαν να αφαιρούν υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Ο κ. Combs σταμάτησε επίσης σε ένα αεροδρόμιο στην περιοχή του Μαϊάμι, προφανώς καθ’ οδόν προς τις Μπαχάμες με μέλη της οικογένειάς του. Οι αξιωματικοί εκεί πήραν αρκετές συσκευές από τον κ. Combs, αν και δεν συνελήφθη, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος. Ένας δικηγόρος του κ. Combs, ο Aaron Dyer, χαρακτήρισε τις επιδρομές “υπερβολική επίδειξη δύναμης” που θα οδηγήσει σε “πρόωρη βιαστική κρίση του κ. Combs”.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή για τον κ. Combs, ο οποίος μόλις στα τέλη του 2023 είχε τιμηθεί για την καριέρα τριών δεκαετιών ως παραγωγός, στέλεχος μουσικής και showman. Καθώς το χιπ-χοπ γιόρταζε την 50ή επέτειό του πέρυσι, τον αναγόρευαν σε καινοτόμο επιχειρηματία, εισπράττοντας μια τιμή παγκόσμιου εμβλήματος στα MTV Video Music Awards.

Μέχρι τότε, η κληρονομιά του φαινόταν ασφαλής.

«Αυτό είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για μένα», είπε όταν παρέλαβε το βραβείο.

Σχετικά άρθρα