Ισόβια κάθειρξη στον Μίχο για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αποφυλάκιση της μητέρας – Οι ποινές που επιβλήθηκαν

Σε ισόβια οδηγείται ο 55χρονος Ηλίας Μίχος καθώς όπως αποφάσισε το δικαστήριο ομόφωνα, δεν του αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό. Παράλληλα, του επέβαλε συνολική ποινή 41 ετών για τις υπόλοιπες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίζεται ούτε στον αποκαλούμενο Μιχάλη, ομόφωνα, ούτε όμως και στη μητέρα της 12χρονης κατά πλειοψηφία έξι προς ένα.

Στους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενος αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. 

Οι ποινές που επιβλήθηκαν

Σύμφωνα με την απόφαση, στον 55χρονο ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ Ηλία Μίχο επιβάλλεται ισόβια για τον βιασμό του παιδιού και επιπλέον συνολικές ποινές 41 ετών, πριν τη συγχώνευση, για την κατάχρηση ανηλίκου 14 έτη, για τη μαστροπεία και την πορνογραφία από 12 έτη. Παράλληλα επέβαλε ποινή 3 χρόνων για τα πλημμελήματα της παράβασης του νόμου περί όπλων

  • Στον συνταξιούχο ναυτικό αποκαλούμενο «Μιχάλη», το δικαστήριο επέβαλε ποινή, πριν τη συγχώνευση, 24 ετών που αφορά κάθειρξη από 12 έτη για τη μαστροπεία και για την πορνογραφία
  • Η ποινή που αποφάσισε το δικαστήριο για την πλημμεληματική κατηγορία της μητέρας του παιδιού, είναι 20 μήνες.
  • Για τους 15 κατηγορουμένους που πήγαν σε ραντεβού με το παιδί: Επέβαλε ποινές που ξεκινούν από 13 μήνες και φτάνουν τα 7 έτη.

Σε όλους έχουν επιβληθεί και χρηματικές ποινές.

Νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο είχε πει «όχι» στην αναγνώριση ελαφρυντικών για τον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση του Κολωνού, μια απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από δικαστές και ενόρκους.

Κατά πλειοψηφία 6-1, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά ούτε στη μητέρα της 12χρονης, ενώ ομόφωνα δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ούτε στον 59χρονο «Μιχάλη».

Στους υπόλοιπους 17 καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Την αναστολή των ποινών μέχρι την εκδίκαση της έφεσης πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας για 15 από τους καταδικασθέντες για τα ραντεβού της φρίκης με το 12χρονο κορίτσι και για 2 πρόσωπα που καταδικάστηκαν για πορνογραφία.

Αν το δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση, στη φυλακή θα βρεθούν μόνο ο Ηλίας Μίχος και ο μαστροπός «Μιχάλης», ενώ όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες για την σεξουαλική εκμετάλλευση της 12χρονης, θα βρεθούν εκτός φυλακής.

Ο δικηγόρος του Ηλία Μίχου, Βασίλης Χρονόπουλος, δήλωσε στο MEGA ότι θα ασκήσουν έφεση, και πως ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ σημείωσε «ούτε βίασε, ούτε μαστροπός είναι».

Σύμφωνα με μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου, «Το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι το χειρότερο που μπορεί να υπάρξει γι’ αυτό δεν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους».

Αίσθηση προκάλεσε σύμφωνα και με τον τηλεοπτικό σταθμό η εισήγηση της Εισαγγελέως, η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν πρότεινε την αθώωση του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού και της μαστροπείας και τώρα εισηγείται να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό επί της καταδίκης του.

Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων αναμένεται να δώσουν μάχη για να πάρουν την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, ενώ στο MEGA μίλησε η Βάσω Πανταζή, δικηγόρος δύο εκ των κατηγορούμενων στην υπόθεση, η οποία εξήγησε ότι «Οι ποινές που προβλέπονται για τις γενετήσιες πράξεις έναντι αμοιβής κυμαίνεται από 1 έως 6 έτη κάθειρξης. Η εισαγγελέας είχε προτείνει τα έξι χρόνια. Το διάστημα έχει να κάνει και με το Εφετείο. Ο νόμος προβλέπει έκτιση 3/5 της ποινής».

Σχετικά άρθρα