Η μοναδική κουβέντα που είπε ο 39χρονος στους αστυνομικούς όταν συνελήφθη για τη δολοφονία της Κυριακής – Τι είπαν ο πατέρας και η μητέρα του δράστη; – «Την είχα σαν κόρη μου, την λάτρευα» – «Ο γιος μου έχει πεθάνει για εμένα» – Ποια ερωτήματα εγείρονται ως προς τη δράση των αρχών;

Ο 39χρονος δολοφόνος της άτυχης Κυριακής είχε δείξει σημάδια κακοποιητικής συμπεριφοράς από το 2019 και μετά. Μάλιστα, παλιότερα, είχε συλληφθεί για σωματικές βλάβες και για επίθεση σε αστυνομικούς.

Η Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, είχα καταθέσει μήνυση σε βάρος του, για βιαιοπραγία και βιασμό, αλλά μετά είχα πάρει πίσω τις κατηγορίες αυτές.

Ο δολοφόνος έχει μεταφερθεί στο ψυχιατρικό ίδρυμα στο Δαφνί καθώς, όπως ισχυρίζεται το περιβάλλον του είχε ψυχιατρικό ιστορικό. Εκτός αυτού όμως έχει και βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Συγκεκριμένα το 2019 είχε συλληφθεί για σωματική βλάβη, το 2020 για ναρκωτικά ενώ το ίδιο έτος για απόπειρα βιασμού κατά της 28χρονης.

Ζήτησε να τον πάνε στο ψυχιατρείο

Ο δράστης φαίνεται πως το βράδυ της Δευτέρας είχε μελετήσει τις κινήσεις του και ήταν έτοιμος για τη σύλληψή του μετά τη δολοφονία, καθώς το πρώτο πράγμα -και μοναδικό- που είπε στους αστυνομικούς που του πέρασαν χειροπέδες μετά την αποτρόπαιη πράξη του και τον ελαφρύ αυτοτραυματισμό του ήταν να τον πάνε στο ψυχιατρείο, εκεί όπου είχε εκούσιους εγκλεισμούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κυρίως αυτό συνέβαινε λόγω της σχέσης που είχε με τα ναρκωτικά.

Ποια ερωτήματα εγείρονται για τη γυναικοκτονία, σχετικά με τον τρόπο που έδρασαν οι αρχές;

Τα βασικά ερωτήματα τα οποία προκύπτουν μετά τη δολοφονία της 28χρονης, και ενώ η κοπέλα είχε ζητήσει από το τμήμα Αγίων Αναργύρων συνοδεία, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι της, είναι τα εξής:

  • Έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε ώστε να προστατευτεί η 28χρονη;
  • Εκτιμήθηκε ο κίνδυνος που διέτρεχε η νεαρή κοπέλα;
  • Γιατί η 22χρονη αστυνομικός που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στο ΑΤ δεν κάλεσε το 100 έτσι ώστε να ανοίξει κάρτα;
  • Γιατί η υποδιοικήτρια του τμήματος η οποία το μοιραίο βράδυ είχε υπηρεσία ως επόπτρια Δυτικής Αττικής δεν μετέφερε την 28χρονη στο σπίτι της, μιας και εκείνη την ώρα υπήρχε διαθέσιμο όχημα της ΕΛ.ΑΣ.;

Σε αυτά τα βασικά αλλά και άλλα ερωτήματα καλείται να δώσει απαντήσεις η ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά τη διαβίβαση στην Ευελπίδων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη γυναικοκτονία της 28χρονης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο αστυνομικό τμήμα με το διερευνώμενο αδίκημα να είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος.

Ο πατέρας και η μητέρα του δράστη: «Συγγνώμη, την είχα σαν κόρη μου, δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό» – «Ο γιος μου έχει πεθάνει για μένα»

Ο πατέρας του δράστη του άγριου εγκλήματος ανέφερε: «έχω να πω πολλά συγγνώμη στην οικογένεια της κοπέλας. Την είχα σαν κόρη μου, την λάτρευα. Δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό ο γιος μου. Δεν ξέρω τίποτα».

Και η μητέρα του είπε: «Ο γιος μου έχει πεθάνει για μένα».

Απολογείται την Πέμπτη ο 39χρονος

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Πέμπτη έλαβε ο κατηγορούμενος της δολοφονίας της 28χρονης.

Σε βάρος του δράστη ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορια οπλοχρησία και προμήθεια κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

Ο κατηγορούμενος πήρε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Η χρονοκαθυστέρηση με την οποία αντέδρασε ο φρουρός

Βασικό κομμάτι στην όλη υπόθεση είναι και η στάση του αστυνομικού που ήταν σκοπός, καθώς ο ίδιος, όπως προκύπτει, αντέδρασε με χρονοκαθυστέρηση, όταν πια η 28χρονη Κυριακή είχε σωριαστεί στο έδαφος.

Από το σημείο όπου βρίσκεται το φυλάκιο υπάρχει οπτική επαφή σε μεγάλη ακτίνα και στο σημείο όπου δέχτηκε την επίθεση η 28χρονη, όταν πετάχτηκε μπροστά της ο δολοφόνος της, από τον οποίο προσπάθησε να γλιτώσει.

Ήδη στο μικροσκόπιο των συναδέλφων του έχουν μπει και οι κάμερες που υπάρχουν στο τμήμα, δίνοντας και σαφείς απαντήσεις στην εσωτερική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είχε φυλακιστεί ο φρουρός που ήταν βάρδια

Πρόκειται για τον 48χρονο αρχιφύλακα ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης για πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης. Η Aστυνομία τον έβαλε σε διετή διαθεσιμότητα. Αυτός προσέφυγε στο Εφετείο, όπου το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκισή του. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας, όπου έμεινε 12 μήνες. Το 2023 πήρε βούλευμα για αποφυλάκιση.

Ο ίδιος όμως είχε κάνει ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην Αστυνομία. Ο φάκελός του παρέμεινε ανοιχτός, ώσπου πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και τώρα ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία της απόταξης.

Σχετικά άρθρα