Άρης Σπηλιωτόπουλος: "Βασική επιρροή μου είναι ο Μαρξισμός" thumbnail
Σημασία έχει όταν το πεπρωμένο περνάει μπροστά σου εσύ να έχεις πάρει τη σωστή θέση. Οι δρόμοι είναι πιο ανοιχτοί όταν ξέρεις που θέλεις να πας.

Άρης Σπηλιωτόπουλος: “Βασική επιρροή μου είναι ο Μαρξισμός”

Άρης Σπηλιωτόπουλος. Αριστόβουλος το κανονικό όνομά του. Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε σε επιχειρήσεις και εταιρείες διαφήμισης στην Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα. Διαβάζοντας το βιογραφικό του ανακαλύπτουμε ότι είναι «Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής» με απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι μια από τις υψηλότερες διακρίσεις του γαλλικού κράτους. Εκείνος όμως θέλει να αγωνιστεί για την τιμή της Αθήνας. «Αθήνα Μπορείς» το προεκλογικό του σύνθημά του. Σημασία δεν έχει το τι «θα μπορούσες», μας λέει αλλά τι πιστεύειες ότι μπορείς και τολμάς να το κάνεις. 


Το ερωτηματολόγιο του μπορώ.


Μπορώ να ρωτήσω τον Άρη Σπηλιοτόπουλο; 


-Πώς βρεθήκατε εδώ που είστε;


Με δουλειά, με επιλογές -όχι πάντα προφανείς και εύκολες- και δίνοντας σημασία στις ανάγκες των ανθρώπων που με εμπιστεύονται.

-Πιστεύετε στο πεπρωμένο ή μόνοι ανοίγουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε στη ζωή;
 


Σημασία έχει όταν το πεπρωμένο περνάει μπροστά σου εσύ να έχεις πάρει τη σωστή θέση. Οι δρόμοι είναι πιο ανοιχτοί όταν ξέρεις που θέλεις να πας.


-Υπάρχει μια στιγμή της ζωής σας που θα μπορούσε η ζωή σας να είχε πάει αλλού από εκεί που τελικά πήγε;


Πολλές. Όσες και οι κρίσιμες επιλογές που έχω κάνει. Σημασία όμως δεν έχει το τι «θα μπορούσες». Σημασία για μένα έχει τι τελικά πιστεύεις ότι «μπορείς» και τολμάς να το κάνεις. Για αυτό και η Δημοτική μας Παράταξη είναι «Αθήνα μπορείς». Να μετανιώνεις μόνο όταν δεν μπόρεσες γιατί απλά δεν τόλμησες.


-Τα ατυχήματα ή η τύχη χτίζουν το ενδιαφέρον της ζωής;


Είναι το ίδιο νόμισμα. Κορώνα ή γράμματα αποκτούν ενδιαφέρον μόνο όταν το στρίβεις.

-Πέστε μου μια επιλογή που σας καθόρισε ;


Όταν έφυγα έξω για μεταπτυχιακό και όταν έπεσαν τα φώτα πάνω μου όταν «ψάρι» ανέλαβα την εκπροσώπηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


-Μια βασική επιρροή σας;


Ο διαλεκτισμός και ο μαρξισμός ως εργαλείο ανάλυσης. 


-Πιστεύετε στο ένστικτο; Τι είναι το ένστικτο;


 Μια φωνή που σε σπρώχνει και έρχεται από μέσα σου.


-Το λάθος περιέχει περισσότερη γνώση από το σωστό;


Το αν «περιέχεται γνώση» κάπου δεν έχει μεγάλη σημασία αν δεν μπορείς να την καταλάβεις…κατ αυτή την έννοια το λάθος περιέχει γνώση αν το παραδέχεσαι. Και το σωστό… όταν δεν το κάνεις «κατά λάθος». 


-Τι είναι λάθος και τι σωστό;


Για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική αυτή η διάκριση. Ανάλογα με το σύστημα των αξιών του. Για μένα το πιο «σωστό» είναι να καλλιεργούμε την ελεύθερη βούληση στους ανθρώπους για να κάνουν την επιλογή.


-Γιατί ζούμε;


Δεν το ξέρω. Αυτό που νομίζω όμως είναι ότι είναι προτιμότερο να χαιρόμαστε το δώρο της ζωής, παρά να αναρωτιόμαστε γιατί μας το έκαναν.


-Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα στον έρωτα και την δημιουργία τι θα διαλέγατε;


Θα διάλεγα τυχαία… γιατί ο έρωτας μπορεί να οδηγεί στη δημιουργία και η δημιουργία προϋποθέτει με κάποιο τρόπο την ένταση του έρωτα.   


-Τα δέκα πράγματα που θα κάνατε αν για ένα χρόνο δεν δουλεύατε…


Θα με έπιανε αμηχανία γιατί δεν ξέρω πως είναι αυτό, μετά θα άρχιζα να ψάχνω δέκα πράγματα για να κάνω, θα τα έκανα όλα το πρώτο δίμηνο, ύστερα θα αποφάσιζα να ξαναδιαβάσω την βιβλιοθήκη μου, να αθλούμαι περισσότερο, να κάνω ένα ταξίδι, να ξεκουραστώ, να βλέπω περισσότερο τους δικούς μου ανθρώπους και κάπου εδώ θα ετοιμαζόμουν να δουλέψω ξανά…


-Πέστε μια ήττα που αποδείχθηκε η μεγαλύτερη νίκη σας;


Όσες φορές έκανα πίσω για να δώσω χρόνο και δεν με κυριάρχησε ο εγωισμός μου. Πάντα δικαιώθηκα.


-Τι διαλέγετε; Επιτυχία ή ευτυχία;


Εύκολο. Την ευτυχία


-Τι φοβάστε περισσότερο;


Το φθόνο και την άγνοια του κινδύνου.


-Ποιο ελάττωμα σας αγαπάτε και ποιο προτερήματα σας μισείτε;


Απολαμβάνω το αποτέλεσμα της ανυπομονησίας μου να γίνονται τα πράγματα στην ώρα τους και ακριβώς γι αυτό είναι κάποιες φορές δύσκολο ότι επιδιώκω τη σύνθεση!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X