Έχω έντονο πόνο στον όρχι. Τι εξέταση πρέπει να κάνω; thumbnail

Κώστας, 42 ετών

Πριν από περίπου ένα έτος με εξέτασε ουρολόγος και διέγνωσε ότι στον δεξί όρχι έχω επιδιδυμίτιδα (αισθανόμουν πόνο στο άγγιγμα). Πήρα αντιβίωση (ciproxin) αλλά σχεδόν ποτέ δεν έφυγε ο πόνος εντελώς. Μέχρι και σήμερα στο άγγιγμα πονάει. Δεν με ενοχλεί καθόλου στην καθημερινότητα παρα μόνο αν πιεστεί σε συγκεκριμένο σημείο. Έχω παρατηρήσει όμως οτι μερικές φορές (ιδιαίτερα αν σηκώσω μεγάλο βάρος) μπορεί ο πόνος να γίνει πιο έντονος μετά.

Έχω έντονο πόνο στον όρχι. Τι εξέταση πρέπει να κάνω;

Ρωτά ο αναγνώστης μας Κώστας Π.

Πριν από περίπου ένα έτος με εξέτασε ουρολόγος και διέγνωσε ότι στον δεξί όρχι έχω επιδιδυμίτιδα (αισθανόμουν πόνο στο άγγιγμα). Πήρα αντιβίωση (ciproxin) αλλά σχεδόν ποτέ δεν έφυγε ο πόνος εντελώς. Μέχρι και σήμερα στο άγγιγμα πονάει. Δεν με ενοχλεί καθόλου στην καθημερινότητα παρα μόνο αν πιεστεί σε συγκεκριμένο σημείο. Έχω παρατηρήσει όμως οτι μερικές φορές (ιδιαίτερα αν σηκώσω μεγάλο βάρος) μπορεί ο πόνος να γίνει πιο έντονος μετά. 
Πρέπει να κάνω κάποια συγκεκριμένη εξέταση; π.χ. Υπέρηχο ώστε να δω αν πρόκειται για κάτι πιο ανησυχητικό;

Απαντάει ο Χειρουργός – Ουρολόγος Κώστας ΚωνσταντινίδηςΈνας υπέρηχος να γίνει


 


 


Διάβασε το σχετικό άρθρο: Έχεις πόνους στους όρχεις; Μάθε για την επιδιδυμίτιδα


 


Τι είναι η επιδιδυμίτιδα;


 


Επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου δηλαδή που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Είναι ένας σωληνώδης σχηματισμός, μέσα από τον οποίο περνούν και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια που παράγονται στον όρχι, για να καταλήξουν στον σπερματικό πόρο. Αν παράλληλα υπάρχει φλεγμονή και στον όρχι, η νόσος ονομάζεται ορχεοεπιδιδυμίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά σε νέους άντρες ηλικίας 19 έως 35 ετών.


 


Τι προκαλεί την επιδιδυμίτιδα και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;


 


Η επιδιδυμίτιδα συνήθως προκαλείται από την εξάπλωση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης. Συνήθως, υπάρχει διαφορά στα  μικρόβια που την προκαλούν ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους άντρες. Πολύ σπάνια, επιδιδυμίτιδα μπορεί να προκαλέσει και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.


Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης· οι πιο συχνοί είναι: • Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό, π.χ. διουρηθρική προστατεκτομή, περιτομή και κισροκήλη

 • Η ύπαρξη μόνιμου ουροκαθετήρα

 • Μετά από έντονη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους


Ποια είναι τα συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας;


Η επιδιδυμίτιδα μπορεί να ξεκινήσει με πυρετό, αίσθημα βάρους στην περιοχή των όρχεων και ευαισθησία στην ψηλάφησή τους. Κατόπιν, ο όρχις διογκώνεται και γίνεται ιδιαίτερα σκληρός και επώδυνος.


Άλλα συμπτώματα είναι: • Αδυναμία, καταβολή

 • Αιμοσπερμία

 • Δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς

 • Πόνος στη βουβωνική χώρα

 • Πόνος κατά την εκσπερμάτιση

 • Συχνουρία, δυσουρία


Πώς γίνεται η διάγνωση της επιδιδυμίτιδας;


Αρχικά, θα γίνει μία προσεκτική λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση από τον γιατρό σας. Αν το κρίνει σκόπιμο, θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε κάποιες ειδικές εξετάσεις, όπως: • Γενική εξέταση αίματος

 • Γενική και καλλιέργεια ούρων, για να διαπιστωθεί αν συνυπάρχει λοίμωξη του ουροποιητικού

 • Υπερηχοτομογράφημα όρχεων


 


Είναι σημαντικό να σας εξετάσει γιατρός, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διάκριση μεταξύ της επιδιδυμίτιδας και της συστροφής των όρχεων.


 


Ποια είναι η θεραπεία της επιδιδυμίτιδας;


 


Εφόσον η γενική σας κατάσταση είναι καλή, ο γιατρός θα σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή από το στόμα (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά). Παράλληλα, θα σας συστήσει ξεκούραση για κάποιες ημέρες και ανύψωση του οσχέου. Επίσης, θα σας συστήσει να προμηθευτείτε ένα σπασουάρ, δηλαδή ένα ειδικό εσώρουχο που έχει μία θήκη που κρατά τους όρχεις ψηλά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως, με την κατάλληλη αγωγή, η επιδιδυμίτιδα υποχωρεί πλήρως σε 3-4 εβδομάδες, χωρίς να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα του ασθενούς.


 


Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές από την επιδιδυμίτιδα;


Παρόλο που συμβαίνει σπάνια, μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές, όπως: • Υδροκήλη, δηλαδή συλλογή υγρού γύρω από τον όρχι. Αυτό είναι συχνό, συνήθως όμως το υγρό απορροφάται από μόνο του.

 • Απόστημα στο όσχεο, το οποίο μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

 • Χρόνια επιδιδυμίτιδα.

 • Καταστροφή του όρχεως.

 • Υπογονιμότητα.


Πηγή: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X