Η αυξημένη κατανάλωση νερού μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά  thumbnail
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Τμήμα Νεφρολογίας και Υπέρταση της κλινικής Mayo Clinic, οι οποίο πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση με 273.954 ασθενείς από 9 διαφορετικές μελέτες.

Η αυξημένη κατανάλωση νερού μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά

Μια πέτρα στα νεφρά είναι μια σκληρή μάζα που αναπτύχθηκε από κρυστάλλους που διαχωρίζονται από τα ούρα εντός του ουροποιητικού συστήματος. Κανονικά, τα ούρα περιέχουν χημικές ουσίες που εμποδίζουν ή αναστέλλουν την δημιουργία κρυστάλλων. Αυτοί οι αναστολείς όμως ,δεν φαίνεται να λειτουργούν καλά σε όλους, έτσι μερικοί άνθρωποι σχηματίζουν πέτρες. Εάν οι κρύσταλλοι παραμένουν αρκετά μικροί, θα ταξιδεύσουν μέσω του ουροποιητικού συστήματος και θα περάσουν έξω από το σώμα με τα ούρα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.


Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να περιέχουν διάφορους συνδυασμούς χημικών ουσιών. Το πιο κοινό είδος της πέτρας είναι αυτό που περιέχει ασβέστιο σε συνδυασμό είτε με οξαλικά ή φωσφορικά. Αυτές οι χημικές ουσίες αποτελούν μέρος της κανονικής διατροφής ενός ατόμου και απαντώνται σε σημαντικά μέρη του σώματος, όπως τα οστά και τους μυς.


Ένα λιγότερο κοινό είδος πέτρας στα νεφρά ,είναι αυτή που προκαλείται από τη μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό το είδος της πέτρας που ονομάζεται πέτρα από στρουβίτη ή φλεγμονώδης λίθος(από ουρολοίμωξη). Ένας άλλος τύπος πέτρας στα νεφρά, είναι οι λίθοι ουρικού οξέος, που είναι λίγο λιγότερο συχνοί ενώ, οι πέτρες από κυστίνη είναι σπάνιες.


Νεφρολιθίαση είναι ο ιατρικός όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πέτρες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα. Οι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης τους όρους που περιγράφουν τη θέση της πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, μια πέτρα στον ουρητήρα ή ουρητηρολιθίαση είναι μια πέτρα στα νεφρά που κατέβηκε στον ουρητήρα.


Η αυξημένη κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα για σχηματισμό λίθων στα νεφρά.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Τμήμα Νεφρολογίας και Υπέρταση της κλινικής Mayo Clinic, οι οποίο πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση με 273.954 ασθενείς από 9 διαφορετικές μελέτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πέτρες στα νεφρά επηρεάζουν περίπου 1 στους 10 ανθρώπους στις Ηνωμένες πολιτείες.

Φάνηκε λοιπόν ότι εκείνοι που παράγουν 2 – 2,5 λίτρα ούρων καθημερινά μείωσαν κατά περίπου 50% τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά. Πρακτικά αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την κατανάλωση περίπου 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα. Πίνοντας άφθονα υγρά, τα ούρα μένουν λιγότερο χρόνο συγκεντρωμένα και η συχνή ούρηση δεν επιτρέπει να εγκατασταθούν οι λίθοι στα νεφρά.

neadiatrofis.gr/ourologos.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X