Μετά από επαφή είδα στο εσώρουχο μου λίγο αίμα… Μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης;

Πριν λίγες μέρες, αφού ολοκλήρωσε το αγόρι μου με το χέρι και εκσπερμάτισε έξω χωρίς επαφή με το σώμα μου, αποφασίσαμε ύστερα από 5 με 10 λεπτά να συνεχίσουμε την επαφή φυσικά με την χρήση προφυλακτικού. Το πρόβλημα είναι ότι στο διάστημα αυτό δεν καθαρίστηκε η περιοχή. Φοβάμαι μήπως είχαν μείνει στο χέρι του κάποια υπολείμματα και τα τοποθέτησε ξανά στο καινούριο προφυλακτικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης.

Ο κύκλος μου δεν ήταν σταθερός, συνήθως έρχεται στις 22 με 28 μέρες και απείχε από την προηγούμενη περίοδο 12 μέρες.  Υπάρχει, θεωρείτε, το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης; Να πω πως, 8 περίπου μέρες μετά την επαφή, είδα στο εσώρουχο αίμα σκούρο καφέ, αλλά όχι τόσο όσο της περιόδου, ούτε όμως λιγοστό.

Αυτό διήρκησε 1μιση μέρα. Φοβάμαι μην είναι η λεγόμενη αιμορραγία εμφύτευσης.

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να δημιουργηθεί μια εγκυμοσύνη πρέπει να συνυπάρχουν πολλά πράγματα.

Αρχικά πρέπει η γυναίκα να είναι σε γόνιμες ημέρες του κύκλου και αυτό μπορεί να υπολογιστεί μόνο σε όσες έχουν απόλυτα σταθερό κύκλο. Σε σταθερό κύκλο, χρησιμοποιώντας το παρακάτω link, μπορεί μια γυναίκα να υπολογίσει κατά προσέγγιση τις γόνιμες μέρες της: Υπολογισμός Γυναικείου Κύκλου

Επίσης, το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο. Φυσικά υπάρχει και κάποια πιθανότητα να προκληθεί εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά ή από σπέρμα που έχει μείνει στο χέρι που μπαίνει μέσα στον κόλπο κλπ. ή ακόμα και από εκσπερμάτιση στα έξω γεννητικά όργανα, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες και δεν πρέπει να σας τρομάζουν τόσο εύκολα. Φυσικά και πρέπει να αποφεύγουμε επιπολαιότητες και επικίνδυνες συμπεριφορές αλλά δεν χρειάζεται πανικός ή φόβος.

Επίσης, η παρουσία μικροποσότητας σκούρου αίματος δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει τίποτα και έτσι δεν μπορείτε να στηριχτείτε σε αυτό.

Αν φοβάστε το ενδεχόμενο κύησης, τότε μπορείτε να περιμένετε να δείτε αν θα έχετε καθυστέρηση και στην περίπτωση αυτή να κάνετε ένα τεστ από το φαρμακείο. Ακόμα καλύτερη αξιοπιστία έχει η εξέταση αίματος για χορειακή γοναδοτροπίνη.

Επιπλέον, καλό είναι να μιλήσετε με κάποιον που να ξέρει από αντισύλληψη και να σας προτείνει διάφορες εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια σας ταιριάζει καλύτερα, ώστε να μην έχετε τέτοιο άγχος τις επόμενες φορές.

Τέλος, καλό είναι να δείτε γιατί έχετε άστατο κύκλο και αν αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένο πρόβλημα ή όχι. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται ειδικές εξετάσεις που πρέπει να συζητηθούν με γυναικολόγο που να έχει γνώσεις πάνω στο θέμα.

Επιπόλαιες διαγνώσεις μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Η πρώτη μου φορά: «Πρέπει να πάω στον γυναικολόγο πριν κάνω σεξ ή όχι»;

Είχα απροφύλαχτη επαφή και φοβάμαι για εγκυμοσύνη…

 

Σχετικά άρθρα