Airbnb: Πώς κατάφερε να «ζωντανέψει» εγκαταλελειμμένες γειτονιές

Σε 150.000 κατοικίες προς ενοικίαση στην Αττική, οι 12.000 έγιναν Airbnb, δηλαδή μόλις το 5,3% των ενοικιαζομένων κατοικιών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα το απόγευμα στην κοινή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΠΟΜΙΔΑ για το παρόν και το μέλλον των Βραχυχρονίων Μισθώσεων στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Πώς η Airbnb ενισχύει τον τουρισμό

Τον Απρίλιο του 2019, στην πρωτεύουσα δραστηριοποιούνταν 8.989 ενεργά καταλύματα στις πλατφόρμες, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι ολόκληρα σπίτια ενώ μόλις το 10% μεμονωμένα δωμάτια.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, συμβάλλοντας δραστικά στη συνολική τουριστική κίνηση.

Περισσότεροι από 340.000 τουρίστες επισκέφθηκαν έτσι την Αθήνα το 2018, αφήνοντας 89,5 εκατ. ευρώ στην πόλη. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων – ΠΑΣΥΔΑ, Ανδρέας Χίου.

«Ζωντάνεψε» εγκαταλελειμμένες γειτονιές

Όπως τόνισαν, έφερε τουριστική αποκέντρωση, ζωντανεύοντας γειτονιές του δήμου Αθηναίων που ήταν εγκαταλελειμμένες.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί κάτοικοι να θέλουν πλέον να επιστρέψουν στο κέντρο αλλά να δυσκολεύονται να βρουν σπίτι. Έτσι κάποιοι σπεύδουν να δαιμονοποιήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Επεσημάνθηκαν, όμως, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την τεράστια ζήτηση ακινήτων από Κινέζους επενδυτές. Για αυτό οι αρμόδιοι αιτούνται να γίνονται έλεγχοι ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Τη συζήτηση προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Πιστεύω ότι η οικονομία του διαμοιρασμού μπορεί, με την κατάλληλη διαχείριση, να δημιουργήσει περισσότερα οφέλη απ’ ότι κινδύνους».

Στην εκδήλωση προσήλθαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων Χαρά Καφαντάρη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Airbnb: Σάλος από τις καταγγελίες για κρυφές κάμερες στα ενοικιαζόμενα σπίτια

«Φρένο» στην Airbnb: Αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μαζικές εξώσεις ενοικιαστών από Κινέζους λόγω Airbnb

Σχετικά άρθρα