Αρχική / Ψυχολογία / Διατροφικές διαταραχές / Ντρέπεσαι επειδή πάχυνες; Διάβασε αυτό οπωσδήποτε
Ντρέπεσαι επειδή πάχυνες; Διάβασε αυτό οπωσδήποτε thumbnail

Aργύρης, 13 ετών

Ντρέπεσαι επειδή πάχυνες; Διάβασε αυτό οπωσδήποτε

Αναγνώστης μας ρωτά: 


Γεια σας είμαι 13 χρόνων το ύψος μου είναι 1.70 και ζυγιζο 100 κιλά. Θα ήθελα να με βοηθήσετε επειδη δεν νοιώθω καλά όλοι με κοροϊδεύουν βοηθήστε όσο το συντομότερο μπορείτε σας παρακαλώ! 


Στο ερώτημά σου απαντά η ψυχολόγος, Όλγα Κωνσταντίνου


  Όλγα Κωνσταντίνου


Από την περιγραφή σου προκύπτει ότι ο δείκτης μάζας σώματος είναι στην κατηγορία της παχυσαρκίας και αυτό από μόνο του σηματοδοτεί κίνδυνο για πληθώρα νοσημάτων και ασθενειών. Βρίσκεσαι στην φάση της εφηβείας που από μόνη της συνοδεύεται από πληθώρα αλλαγών στο σώμα, στη συμπεριφορά, στη σχέση με το άλλο φύλο. Είναι η εποχή που διεκδικείς την αυτονομία αλλά και η εποχή που προέχει η αυτό-εικόνα, το να αρέσω στους άλλους, να νιώθω ότι οι συνομήλικοι μου με αποδέχονται και ότι ανήκω κι εγώ σε αυτή την ομάδα.


Το βάρος σου είναι αυτό που σου μεταφέρει την αίσθηση ότι δεν ανήκεις σε αυτή την ομάδα των ομηλίκων, ότι δεν σε αποδέχονται οι άλλοι. Αυτό μειώνει την αίσθηση αξίας που έχεις για τον εαυτό σου, νιώθεις θλίψη, θυμό προς τον εαυτό ή τους άλλους και ενδεχομένως σε οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.


Η πρόταση μου είναι να αναζητήσεις στοιχεία στο σώμα σου, στην προσωπικότητα σου για τα οποία είσαι περήφανος, στοιχεία που σου αρέσουν και εκτιμάς σε σένα. Ακόμη, δες αν υπάρχουν άτομα στο σχολείο ή στη γειτονιά με τα οποία θα μπορούσες να κάνεις παρέα, άτομα που θα εκτιμούσαν τα θετικά σου στοιχεία και που δεν θα επικεντρωνόντουσαν στο αυξημένο σου βάρος αλλά σε άλλα στοιχεία δικά σου που κι εσύ εκτιμάς και αναγνωρίζεις.


Με αυτό τον τρόπο θα άρχιζες να σκέφτεσαι για αρχή «τι άλλο έχω που εκτιμώ, τι άλλο είμαι εκτός από τα παραπάνω κιλά μου; Τι άλλο βλέπουν οι άλλοι σε μένα που το εκτιμούν;» Μια τέτοια σκέψη ενδεχομένως να σε οδηγήσει στο να ανακαλύψεις και να αναδείξεις στοιχεία της προσωπικότητας σου που μέχρι τώρα δεν τα έχεις δει. Ο τρόπος αυτός θα σε οδηγούσε ακόμη και στην αίσθηση του ότι ανήκεις σε μια συγκεκριμένη ομάδα, σε μια παρέα και αυτό θα σου έδινε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ότι υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που θέλουν να βρίσκονται μαζί σου και να είναι φίλοι σου γιατί βλέπουν ότι είσαι πολλά περισσότερα από κάποιον που έχει πολλά κιλά.


Αν οι δυσκολίες σου παραμένουν θα σου πρότεινα να αναζητήσεις τη βοήθεια της οικογένειας, των δασκάλων σου ή και βοήθεια ειδικού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X