Αρχική / Σχέσεις / Ερωτική απόρριψη. Πώς την αντιμετωπίζουμε;
Ερωτική απόρριψη. Πώς την αντιμετωπίζουμε; thumbnail

Ερωτική απόρριψη. Πώς την αντιμετωπίζουμε;

 


 


“Όποτε νιώθουμε πως δεν μας επιθυμούν ερωτικά, μειώνεται η αυτοεκτίμησή μας, όποτε μας επιθυμούν, ανεβαίνει”, λέει ο Φρόιντ. Όλες οι φάσεις τις ερωτικής μας ζωής, από το απλό φλερτ μέχρι τη μόνιμη σχέση, από ένα ασήμαντο καβγά μέχρι τον οριστικό χωρισμό, έχουν επίπτωση στην αυτοεκτίμησή μας. Η επιρροή αυτή είναι αμφίδρομη. Όπως επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή μας από τις ερωτικές μας εμπειρίες, έτσι επηρεάζει κι εκείνη με τη σειρά της τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας. Τολμάμε να δείξουμε ανοιχτά στον άλλο πόσο τον ποθούμε; Mε ποιο τρόπο το εκφράζουμε; Πως κάνουμε τις επιλογές μας;


 


Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Christophe Andre


  


Γιατί θέλουμε τόσο πολύ να αρέσουμε; 


 


Όλα τα τεχνάσματα γοητείας έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή μας. Όπως ορισμένοι άνθρωποι έχουν μανία να κάνουν αλόγιστα ψώνια, εντελώς άχρηστα πράγματα, έτσι υπάρχουν άλλοι που έχουν ανάγκη να ασκούν συνεχώς γοητεία στους άλλους. Ακόμα και στις πιο ασήμαντες στιγμές επικοινωνίας, νιώθουν την ανάγκη να επιβεβαιωθούν από τος άλλους, για να έχουν την απόδειξη ότι τους αγαπούν και τους εκτιμούν.


 


“ Είμαι υιοθετημένο παιδί”, μας λέει ένας ασθενής μας. “ Μου το είπαν όταν ήμουν πολύ μικρός, και ήταν κάτι που με σημάδεψε για πάντα. Οι θετοί γωνείς μου ήταν πολύ ζεστοί και γλυκήτατοι άνθρωποι, μου έδωσαν πολύ αγάπη, μου είπαν την αλήθεια μόλις έφτασα σε ηλικία που καταλάβαινα. Ήταν κι οι δύο αρκετά μεγάλοι σε ηλικία, ο θετός μου πατέρας ήταν λίγο υποχόνδριος, φοβόταν μήπως πάθει κάποια σοβαρή ασθένεια και η θετή μητέρα μου ανησυχούσε πολύ μην τον χάσει. Από μικρός φοβόμουν και εγώ μην τους χάσω και μείνω ολομόναχος στον κόσμο, χωρίς έναν άνθρωπο να μου θυμίζει πως έχω και εγώ οικογένεια. Ίσως εκεί οφείλεται η τάση μου να ασκώ γοητεία στους άλλους.


 


Όπου κι αν βρίσκομαι, έχω την ανάγκη να νιώθω πως αρέσω, πως με αποδέχονται, πως θέλουν να μείνουν κι άλλο μαζί μου, πως δεν πλήττουν. Το νιώθω ακόμα και όταν πάω κάπου να ψωνίσω, όταν συναντώ ένα γείτονα, ένα συνάδελφο, πολύ περισσότερο βέβαια με μια όμορφη γυναίκα. Όμως δε φέρομαι έτσι μόνο στις γυναίκες, θέλω να με βρίσκουν συμπαθητικό, να αισθάνονται ότι τους λείπω όταν δεν είμαι μαζί τους. Συνήθως με θεωρούν πολύ συμπαθή.


 


Όμως είναι υπερβολικά ευαίσθητος στην αρνητική κριτική και στην απόρριψη, όταν βρίσκομαι μπροστά σε ψυχρούς ανθρώπους που αδιαφορούν για την γοητεία μου, αισθάνομαι να χάνω και να μην ξέρω πως να αντιδράσω. Αρχίζω να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου, οι αντιδράσεις μου γίνονται σχεδόν παιδιάστικες. Δεν είναι λύση να θέλεις διαρκώς να αρέσεις. Ξέρω πως με τον τρόπο αυτό προσπαθώ να καλύψω τις εσωτερικές αμφιβολίες και ανασφάλειές μου. Δεν είμαι ελεύθερος, νιώθω εξαρτημένος από το χαμόγελο και την αποδοχή των άλλων”.


 


Είναι αρρώστια η ανάγκη να αρέσεις;  


 


Οι παλιοί ψυχαναλυτές συνέδεαν τις εκδηλώσεις υστερίας με την ανάγκη κάποιου να ασκεί γοητεία γενικώς και αορίστως. Πολλοί άνθρωποι ονομάζουν υστερική μια γυναίκα προκλητική που θέλει να σκορπά γύρω της μηνύματα γοητείας χωρίς να έχει συγκεκριμένο σκοπό να κάνει δεσμό με κάποιον.


 


Η θεατρινίστικη προσωπικότητα και ο υπερβολικός φόβος της απόρριψης. 


 


Όπως αποκαλείται από τους ψυχιάτρους νιώθει μια ακατανίκητη παρόρμηση να τραβά πάνω της τα βλέμματα και την προσοχή, δυσκολεύεται όμως στη δέσμευση. Μια τέτοια προσωπικότητα τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα  νιώθει μεγαλύτερη επιβεβαίωση όταν ασκεί γοητεία σε πολλούς ανθρώπους παρά όταν κάνει μόνιμο δεσμό με κάποιον. Στη μόνιμη σχέση υπάρχει βλέπετε ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν και μη γοητευτικές πτυχές του χαρακτήρα. Θεωρεί το άτομο αυτό τον εαυτό του ελκυστικό αλλά μέσα του αμφιβάλλει αν μπορεί να κερδίσει το αληθινό ενδιαφέρον κάποιου.Πώς αντιμετωπίζουμε την απόρριψη; 


“Δεν τολμώ να πλησιάσω τις κοπέλες” μας λέει ο Νικολά, 32 χρονών. “ Με πιάνει τρόμος στην ιδέα ότι μπορεί να αρνηθούν. Νιώθω πως θα έχω άλλη μια έμπρακτη απόδειξη ότι δεν είμαι άξιος να με ερωτευτούν. Προτιμώ, ασυνείδητα, να παραμένω στην αμφιβολία”.


 


“Βγαίνω μονάχα με αγόρια που δεν μου αρέσουν”, απαντά σαν ηχώ η Βάλερι, 27 χρονών. “έχω τόσο αρνητική εικόνα για τον εαυτό μου που θεωρώ ότι δεν μου αξίζει κάτι καλύτερο”.


 


Όταν βλέπουμε πόσο ευάλωτα είναι μέσα τους αυτά τα άτομα με συναισθηματικά προβλήματα, συνειδητοποιούμε ότι η “χαρτογράφηση του τοπίου της τρυφερότητας” θυμίζει περισσότερο πεδίο μάχης, παρά ήσυχο, καταπράσινο λιβάδι. Όταν προσπαθείς να αρέσεις το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο, μιας και ο άλλος έχει το δικαίωμα να απορρίψει την πρότασή σου. Και κανένας άνθρωπος δε μένει απαθής μπροστά στην απόρριψη.


 


Η άμεση απόρριψη. Η απόρριψη μπορεί να είναι άμεση, το πρόσωπο δηλαδή που προσπαθήσαμε να γοητεύσουμε να μας δείξει, με ευγενικό τρόπο, ότι δεν τον ενδιαφέρουμε. Όμως και τότε γεννά πόνο και αναστάτωση, γιατί αισθάνεσαι ότι απορρίπτουν μονάχα την εξωτερική σου εικόνα, νιώθεις ότι σου στερούν μια ευκαιρία, γιατί μπορεί αν γνώριζε το αληθινό σου πρόσωπο, να σε εκτιμούσε.


Η απόρριψη όμως μπορεί να είναι και έμμεση. Να έχετε κάποιο δεσμό και ύστερα από ένα διάστημα ο(η) σύντροφός σας να σας απορρίψει. Το πλήγμα στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι πολύ πιο καίριο για την αυτοεκτίμηση μας. Νιώθουμε ότι μας απέρριψαν αφού μας δοκίμασαν πρώτα. Δεχτήκαμε να δεσμευτούμε, ανοίξαμε τον εαυτό μας όμως απογοητεύσαμε τον άλλο.


 


Η ερωτική μοναξιά και ο κοινωνικός περίγυρος. Μια ιστορία.


 


Ο Μαξ είναι ένας άνδρας 40 χρονών, με καταγάλανα μάτια. Είναι μεσίτης ακινήτων στο Κολοράντο, οδηγεί μια κόκκινη ανοιχτή BMW, κάνει σκι, παίζει γκολφ και τένις  Του αρέσουν τα ταξίδια και οι “πικάντικες” συζητήσεις. Πως μπορεί κάποιος να συναντήσει αυτό το σπάνιο διαμάντι; Κι όμως μπορείτε. Αρκεί να απευθυνθείτε στην αμερικάνικη εταιρία Boyfriend in a Box( Εραστής σε πακέτο). Με 10 δολάρια μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε άλλους 8 φοβερούς τύπους( τον Ντέιβ τον γιατρό, τον Φρανκ τον πυροσβέστη κ.ά.). Με το ποσό αυτό θα σας στείλουν μια σειρά φωτογραφίες, σε διάφορα μεγέθη( για το γραφείο ή το πορτοφόλι σας), τρία ψεύτικα μηνύματα στον τηλεφωνητή σας( για κάποιο βράδυ που θα επιστρέψετε σπίτι με φίλους), μια ευχετήρια κάρτα κ.ά. Γιατί αυτός είναι ο στόχος της εμπορικής αυτής επιχείρησης  πως να μπορέσει μια μοναχική γυναίκα ν‘ απαλλαγεί από το υποτιμητικό βλέμμα του κοινωνικό της περίγυρου. Μέσα σε δύο χρόνια, περισσότερες από 120.000 πελάτισσες “παρήγγειλαν” ένα φανταστικό αρραβωνιαστικό…  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X