Αρχική / Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγόρησε ο Ερντογάν για το πραξικόπημα
Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγόρησε ο Ερντογάν για το πραξικόπημα thumbnail

Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγόρησε ο Ερντογάν για το πραξικόπημα


 

Τον Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγόρησε ο Ερντογάν σαν υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος, στο διάβημα του μέσω Skype.Πηγές από το στενό περιβάλλον του Φετουλάχ Γκιουλέν ανέφεραν ότι ο πρώην ιμάμης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν βρίσκεται αυτός πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πως ανησυχεί σφόδρα για την ασφάλεια των Τούρκων πολιτών, ενώ καταδίκασε οποιαδήποτε ανάμειξη του στρατού στην διακυβέρνηση της Τουρκίας.
 “Δεν οργάνωσα το πραξικόπημα”Ο 75χρονος Φετουλάχ Γκιουλέν  είναι πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην Τουρκία, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ (που σημαίνει υπηρεσία στα τουρκικά) και ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.


Καθοδηγεί ένα τεράστιο δίκτυο εντός και εκτός Τουρκίας, ελέγχοντας εκατοντάδες ισλαμικά σχολεία σε 140 χώρες, μεταξύ των οποίων και τα φροντιστήρια προετοιμασίας των Τούρκων μαθητών για το πανεπιστήμιο.Ταυτόχρονα, βρίσκεται υπό την επιρροή του η "Zaman", η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, καθώς και η ένωση επιχειρηματιών και βιομηχάνων TUKSON.


Επί δεκαετίες, πολύ πριν έρθει στην εξουσία ο Ερντογάν, κατάφερνε να τοποθετεί δικούς του ανθρώπους στον κρατικό γραφειοκρατικό μηχανισμό της Τουρκίας, στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία, ενώ πολλοί από τους οπαδούς του ήταν κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η κοινότητα του Γκιουλέν, γνωστή ως "Διακονία", είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τα κόμματα της Κεντροδεξιάς τις δεκαετίες 1980 και 1990 όμως μετά το 2007 στράφηκε προς το ανερχόμενο ΑΚΡ.


Ένας πρώην σύμμαχος του ΕρντογάνΟ Γκιουλέν ήταν στο παρελθόν σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει  τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο ιμάμης διαφωνεί με τις επιλογές του Τούρκου πρωθυπουργού στην εξωτερική πολιτική ενώ είχε ασκήσει κριτική εναντίον του "Σουλτάνου" για χρήση υπέρμετρης βίας και καταστολής. Τον Απρίλη που μας πέρασε το επίσημο κράτος της Τουρκίας συνέλαβε δεκάδες υποστηρικτές του πρώην ιμάμη ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.


Ο Γκιουλέν βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.Ο Φετουλάχ Γκιουλέν διδάσκει την ήπια έκδοση του Ισλάμ, που πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία.


Έχει ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και είναι επικεφαλής του κινήματος Γκιουλέν που προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού Κράτους και θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση.


Θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση.


Το κίνημα του Γκιουλέν έχει χαρακτηριστεί ως "μετριοπαθές Ισλάμ" και ο ίδιος ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του χρησιμοποιούν τις δομές της αγοράς και της τεχνολογίας και είναι δραστήριοι χρήστες των social media, των ψηφιακών τεχνολογιών και των δημοσίων σχέσεων. Εντός της Τουρκίας το κίνημα κρατά αποστάσεις από τα καθιερωμένα ισλαμικά πολιτικά κόμματα.Ο ακριβής αριθμός των οπαδών του Γκιουλέν δεν είναι γνωστός καθώς δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για 1 έως 8 εκατομμύρια μέλη. Πρόκειται για μια ευέλικτη οργάνωση με τις τοπικές οργανώσεις σχολείων και επιχειρήσεων να συνδέονται μεταξύ τους με άτυπα δίκτυα. Τα μέλη του δικτύου είναι κυρίως φοιτητές, δάσκαλοι, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι.


Η επιρροή του αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1990, γεγονός που ενόχλησε το κεμαλικό κατεστημένο. Ο ίδιος καθιέρωσε τις διαθρησκευτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ως μία μορφή διαλόγου των θρησκειών. Στο πλαίσιο αυτό είχε συναντήσεις και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πάπα, τον Αρμένιο Πατριάρχη και τον αρχιραββίνο της Τουρκίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γκιουλέν έχει υποστηρίξει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.Το 1999 καταδικάσθηκε για υπονόμευση του κοσμικού καθεστώτος, παρότι από νωρίς είχε υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, οι αντιλήψεις και το θρησκευτικο-κοινωνικό κίνημα του Γκιουλέν επηρέασαν βαθιά τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του.


Η εκλογική νίκη του μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ το 2002 διευκόλυνε την περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής του Γκιουλέν, ο οποίος το 2003 απηλλάγη απ' όλες τις κατηγορίες, αλλά παρέμεινε στις ΗΠΑ, όπου είχε καταφύγει μέχρι σήμερα.


Το κύκλωμα επιρροής του Φετουλάχ Γκιουλέν φαίνεται πως ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι στην αρχή είχε θεωρηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει εσωτερική κόντρα στις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αφού εκκαθαριστήκαν από τα κεμαλικά στοιχεία ελέγχονται όπως φαίνεται από τους αξιωματούχους που πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν.Ο συνταγματάρχης Κοσέ


Anadolu: Αυτός είναι ο επικεφαλής του πραξικοπήματος – Ο συνταγματάρχης Κοσέ


Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων τηςΤουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».


Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.


Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.


Σημειώνεται επίσης ότι πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του τρίτου σώματος στρατού, στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο τρίτο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.


 


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


 


news247
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X