Χορταστική και θρεπτική σαλάτα με ρεβίθια, φέτα, αβοκάντο, αγγούρι και φρέσκα μυρωδικά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (4 έως 6 μερίδες)

  • 2 φλιτζάνια μπαγιάτικο ψωμί, ψωμάκια ή πίτα σε κύβους
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 καρδιά μαρουλιού, σε κομμάτια
  • 1 κονσέρβα ρεβίθια, ξεπλυμένα
  • 1 μέτριο αγγούρι, κομμένο στη μέση κατά μήκος, χωρίς σπόρους και σε κύβους
  • ½ φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
  • ⅓ φλιτζάνι κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 2 κρεμμυδάκια)
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας στραγγισμένη κάπαρη, χοντροκομμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 1 αβοκάντο, κομμένο στη μέση, χωρίς κουκούτσι και σε κύβους
  • ¾ φλιτζανιού φέτα σε κύβους ή θρυμματισμένη
  • ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθο, βασιλικό, δυόσμο ή μαϊντανό, συν περισσότερα για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1:

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετείτε το ψωμί σε κύβους σε ένα ταψί, το ραντίζετε ελαφρά με ελαιόλαδο και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και ψήστε για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά. Αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει.

Βήμα 2:

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τα κομμάτια του μαρουλιού σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τα ρεβίθια, το αγγούρι, τις ελιές και τα κρεμμυδάκια.

Βήμα 3:

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το ξύδι, την κάπαρη, τα κρεμμυδάκια, τη μουστάρδα, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Περιχύνετε τη σαλάτα με αρκετό ντρέσινγκ και ανακατεύετε καλά. Προσθέστε το αβοκάντο, τη φέτα και τα μυρωδικά και ανακατέψτε απαλά, προσθέτοντας περισσότερο ντρέσινγκ ανάλογα με τη γεύση. Καλύψτε με τα κρουτόν και ένα γενναιόδωρο πασπάλισμα μυρωδικών και σερβίρετε.

Σχετικά άρθρα