Ένα ξεχωριστό κέικ με αβοκάντο, λεμόνι και φυστίκι που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν

Υλικά

Τεμάχια: για μία μακρόστενη φόρμα του κέικ μήκους 20 εκ.

  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  •  2 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  180 γρ. ζάχαρη
  •  170 γρ. ψίχα από κελυφωτό φυστίκι, ωμή και ανάλατη + μερικά ακόμα φυστίκια, χοντροσπασμένα, για το σερβίρισμα
  •  1 αβοκάντο, ώριμο, καθαρισμένο
  •  160 γρ. γάλα αμυγδάλου
  •  80 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
  •  60 γρ. χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το γλάσο

  •  100 γρ. άχνη ζάχαρη + λίγη ακόμα αν χρειαστεί
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού + λίγο ακόμα αν χρειαστεί

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ με αβοκάντο, λεμόνι και φυστίκι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ μήκους περίπου 20 εκ.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  4. Αλέθουμε τα φυστίκια στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη.
  5. Προσθέτουμε το αβοκάντο, το γάλα αμυγδάλου, το ελαιόλαδο και τον χυμό με το ξύσμα λεμονιού και πολτοποιούμε.
  6. Αδειάζουμε τον πολτό στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, έως ότου γίνει ένας ομοιογενής, πηχτός χυλός.
  7. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  8. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά τρυπώντας το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι: αν βγει υγρό και λερωμένο, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Αν μετά από 30-40 λεπτά ψησίματος παρατηρήσουμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια και κινδυνεύει να «αρπάξει», την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (οπωσδήποτε όμως μετά το πρώτο μισάωρο ψησίματος, γιατί δεν επιτρέπεται να ανοίξουμε τον φούρνο πιο πριν).
  9. Βγάζουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με την άχνη μέχρι να γίνει ένα λευκό, παχύρρευστο και κάπως κολλώδες γλάσο.
  2. Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε άλλη 1 κουταλιά χυμό ανακατεύοντας, ενώ αν είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε άχνη ζάχαρη.
  3. Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το κέικ με ένα κουτάλι.
  4. Πασπαλίζουμε το κέικ με αβοκάντο, λεμόνι και φυστίκι με σπασμένα φυστίκια και σερβίρουμε.

Πηγή: Gastronomos

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

Σχετικά άρθρα