Αρχική / More / Εργασιακά / Μειώνεται η σύνταξη αν υπάρχει εισόδημα από γεωργικά προιόντα;
Μειώνεται η σύνταξη αν υπάρχει εισόδημα από γεωργικά προιόντα;   thumbnail

Μειώνεται η σύνταξη αν υπάρχει εισόδημα από γεωργικά προιόντα;

Ο δικηγόρος Άρης Πήττας, απάντησε στα ερώτήματά σαςΗλίας : Αν δουλεύω 5 ημέρες την εβδομάδα για ένα μήνα και είμαι μισθωτός, έχω 25 ένσημα, αν όμως δουλέψω 6 ημέρες την εβδομάδα για ένα μήνα ποια είναι τα δικαιώματα μου ; Γιατί μου έχουν πει πως όταν δουλεύω για ένα μήνα και είμαι μισθωτός πρέπει να δουλεύω 6 ημέρες την εβδομάδα για να δικαιούμαι τα 25 ένσημα.

Απάντηση : Με τη Σ.Σ.Ε του 1984 καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται στις υπόλοιπες 5. Η 6η ημέρα εργασίας την εβδομάδα θεωρείται πλασματικά ως χρόνος εργασίας χωρίς να παρέχεται πραγματικά η εργασία. Επομένως ως μισθωτός με πενθήμερο, δικαιούστε 25 ένσημα μηνιαίως, απασχολούμενος 5 ημέρες την εβδομάδα.

Ελισάβετ : Θα ήθελα πάλι τη συμβουλή του εργατολόγου σας. Μπορεί οσύζυγος μου όταν κλείσει τα 65 ή νωρίτερα αν το λέει ο νόμος να βγάλει σύνταξη αναπηρίας ; Έχει πρόβλημα χρόνια με το ισχίο του και κουτσαίνει έντονα από το αριστερό πόδι. Δεν έχει ένσημα, είναι ανασφάλιστος διότι έκανε πάντα κάποια μεροκάματα. Πρέπει ή όχι να έχει κάποιο ακίνητο στο όνομα του ; Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περάσει επιτροπή από ποιόν φορέα. Θα με βοηθήσει η απάντηση σας. Ευχαριστώ.

Απάντηση : Για τη λήψη συντάξεως αναπηρίας είναι απαραίτητο, αφενός να κριθεί ο ασφαλισμένος από την Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ ως ανάπηρος με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας, και αφετέρου να έχει συμπληρώσει ένα ελάχιστο αριθμό ημερών ασφάλισης σε κάποιο Φορέα (λ.χ το ΙΚΑ απαιτεί τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης ή 1.500 εκ των οποίων οι 600 τα τελευταία 5 έτη κ.λ.), χωρίς να απαιτείται αντίστοιχα η συμπλήρωση και κάποιου ηλικιακού ορίου. Εφόσον ο σύζυγος δεν συμπληρώνει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη συντάξεως αναπηρίας ή γήρατος, πιθανόν να δικαιούται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφαλίστων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ, στην ηλικία των 67 ετών, εφόσον βέβαια πληροί τα προσωπικά, περιουσιακά και οικονομικά κριτήρια που θέτει ο νόμος.

Ιωάννης : Εργάζομαι από το 8/1986 σε ασφάλεια ΙΚΑ, έως 12/2006. Από 5/2007 μέχρι 12/2016 υπάλληλος σε συνεταιριστική οργάνωση με ασφάλιση ΤΑΥΣΟ. Είχα 6.600 ένσημα το 2010 και ανήλικο τέκνο, είμαι γεννημένος 1/11/1962. Το ερώτημα μου είναι εφόσον ο νόμος άλλαξε το 2016 τον Αύγουστο, και ήμουν πάνω από 50 ετών, αν μπορώ να καταθέσω τα χαρτιά μου για σύνταξη τώρα που είμαι 55 ετών για μειωμένη ή πότε θα βγω με πλήρη ;

Απάντηση : Ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31/7/2007 είχαν ασφαλιστικό δεσμό με το τ. Ταμείο ΤΣΕΑΠΓΣΟ για απασχολήσεις από 1/8/2007 και μετά σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις θα ασφαλίζονται και θα συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του τ. ταμείου ΤΣΕΑΠΓΣΟ. Στο εν λόγω Ταμείο, από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάταξη για την περίπτωση πατέρα με ανήλικο (πλην χήρων). Για τις γυναίκες μητέρες ανηλίκου με 5.500 έως το 2010, το συντάξιμο ηλικιακό όριο είναι αρχικά αυτό των 55 ετών (με ημ. γέννησης το 1962 όμως αντί για τα 55 ισχύει η ηλικία των 59 ετών και 6 μηνών) και για μειωμένη των 50. Οι άνδρες ασφαλισμένοι του Ταμείου γενικά δικαιούνται συντάξεως καταρχήν με τη συμπλήρωση 35 ετών  ασφάλισης και ηλικίας 58 ετών, ή 40 συντάξιμων ετών και ηλικίας 62 ετών, ή 15 συντάξιμων ετών και ηλικίας 67 ετών. Μειωμένη δε, δικαιούνται στην ηλικία των 62 ετών.

Γιάννης : Καλημέρα, είμαι συνταξιούχος του ΝΑΤ. Θέλω να σας ρωτήσω αν στη φορολογική δήλωση φαίνεται κάποιο εισόδημα από γεωργικά προϊόντα, μειώνεται η σύνταξη ; Έχω καταθέσει σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου, τον Αύγουστο του 2016. Ευχαριστώ.

Απάντηση : Μετά το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στον ΕΦΚΑ λαμβάνουν μειωμένη τη σύνταξη τους. Από την εφαρμογή της διατάξεως αυτής εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι που είχαν αγροτική δραστηριότητα πριν την έναρξη του ν. 4387/2016. Αντιθέτως, οι συνταξιούχοι μετά το ν. 4387, καθώς και οι ήδη συνταξιούχοι που αποκτούν αγροτική δραστηριότητα για πρώτη φορά μετά τον ανωτέρω νόμο, εμπίπτουν στις διατάξεις τους.


Μετά τιμής,


Άρης Πήττας, Δικηγόρος
Λ. Αλεξάνδρας 49 (Αθήνα) / Γ. Παπαδημητρίου 18 (Αχαρναί)
210 6450078 / 697 4099253
www.pittasvasileioslawfirm.com


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X