Αρχική / Σχέσεις / Συμβιβασμοί στη σχέση: Οι 3 κόκκινες ζώνες
Συμβιβασμοί στη σχέση: Οι 3 κόκκινες ζώνες thumbnail

Συμβιβασμοί στη σχέση: Οι 3 κόκκινες ζώνες

Αν και στις μέρες μας τείνει να αποκτήσει αρνητική φόρτιση, η έννοια του συμβιβασμού, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε σχέσης που θέλουμε να διαρκέσει. Διαπραγμάτευση για επίλυση προβλημάτων ή διαφορών, παραχωρήσεις και εν τέλει επίτευξη συμβιβασμού, είναι συστατικά μέρη κάθε υγιούς ερωτικής (ή μη) σχέσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι συμβιβασμοί, τόσο σημαντικοί, που δεν πρέπει να γίνονται ελαφρά την καρδία.


Παρακάτω θα δείτε 3 καίρια ζητήματα που συχνά συνδέονται με προβλήματα σχέσης και παρότι δεν είναι απαραιτήτως ολέθρια για την εξέλιξή της, πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και να τα διαχειριστούμε αναλόγως…


1. Απόκρυψη βασικών στοιχείων της προσωπικότητας


Υπό τον φόβο ότι το έτερον ήμισυ θα νιώσει απειλή, δυσαρέσκεια ή έστω ενόχληση από σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας, των απόψεων ή των δραστηριοτήτων μας, ενδεχομένως να τα αποκρύψουμε ή να τα υποβαθμίσουμε. Με την κίνηση αυτή, όμως, ουσιαστικά αποκόβουμε τον άλλο από ό,τι πραγματικά είμαστε, από τον ίδιο μας τον εαυτό. Και παρότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό για ένα σύντομο διάστημα, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να πληρώσουμε βαρύ τίμημα. Τίμημα που θα αντικατοπτρίζεται στην ψυχολογική υγεία μας, την ικανοποίηση που παίρνουμε από τη σχέση ή και στα δύο.


Λύση είναι, η σταδιακή «γνωριμία» του αγαπημένου/ης με αυτές τις πλευρές και πτυχές της προσωπικότητάς μας, μέσω ενός συνεχώς εξελισσόμενου διαλόγου κατά τον οποίο θα εξηγούμε τί σημαίνει το καθετί για εμάς, αλλά και πώς δεν θα γίνει εμπόδιο στη σχέση.


2. Ανοχή στην απουσία σεβασμού


«Βαρόμετρο» για την εξέλιξη μιας σχέσης και την ικανοποίηση που θα λαμβάνουμε μέσα σε αυτήν είναι η συμπεριφορά του συντρόφου και ο τρόπος που μας αντιμετωπίζει (ή τον αντιμετωπίζουμε) κατά τη διάρκεια καυγάδων. Έλλειψη σεβασμού, επιθετικότητα ή απουσία ενσυναίσθησης σε τέτοιες στιγμές, φανερώνει μια σημαντική αδυναμία στη δυνατότητα του ζευγαριού να επιλύσει τις συγκρούσεις που θα υπάρξουν.


Πώς αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο; Για αρχή συζητείστε μεταξύ σας και θέστε κανόνες που θα ισχύουν σε περίπτωση συγκρούσεων. Βελτιώστε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις διαφωνίες και προσπαθήστε να καταλαβαίνετε ο ένας την πλευρά του άλλου ώστε να βελτιωθεί η ενσυναίσθησή σας.


3. Σεξουαλική ασυμβατότητα


Όταν αποκρύβουμε σημαντικές και παγιωμένες πλευρές της σεξουαλικότητάς μας, όπως για παράδειγμα πράγματα που μας ανάβουν, τυχόν φετίχ, προτιμήσεις και πρακτικές αναφορικά με τη μονογαμία, κ.α., διακινδυνεύουμε τον εκνευρισμό και την απογοήτευση αργότερα μέσα στη σχέση. Ας σημειωθεί, βεβαία, ότι πολλές σχέσεις διατηρούνται ακόμη και με μια μη-ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Ως εκ τούτου το ζήτημα αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη σημασία που δίνουμε σε μια υγιή σεξουαλική ζωή με το ταίρι μας, παρά σ' αυτήν καθ' αυτήν τη σχέση.


Καθώς λοιπόν η διατήρηση μιας καλής σεξουαλικής ζωής απαιτεί το ενεργό και συνεχές ενδιαφέρον, εξετάστε το ενδεχόμενο μιας ειλικρινούς συζήτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραδεχτείτε πράγματα που σας ικανοποιούν ή σας ικανοποιούσαν στο παρελθόν. Διόλου απίθανο είναι ότι και ο παρτενέρ σας, θα σας έχει αποκρύψει πληροφορίες για τις δικές του σεξουαλικές προτιμήσεις…


Με πληροφορίες από psychologytoday.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X