Αρχική / Σχέσεις / Μετά από 30 χρόνια γάμου, δεν κάνουμε πλέον σεξ… Μήπως είναι ψυχολογικό;
Μετά από 30 χρόνια γάμου, δεν κάνουμε πλέον σεξ... Μήπως είναι ψυχολογικό; thumbnail

Ο 61χρονος αναγνώστης του boro.gr, Γιάννης

Μετά από 30 χρόνια γάμου, δεν κάνουμε πλέον σεξ… Μήπως είναι ψυχολογικό;

Έχω πρόβλημα με τη γυναίκα μου. Μετά από 30 χρόνια γάμου με δύο μεγάλα αγόρια, τα τρία τελευταία χρόνια -λόγω δουλειάς- έχουμε απομάκρυνση από το σεξ. Ενώ με αγαπάει, μου λέει ότι πέθανε μέσα της, όταν την αγγίζω καλά-καλά δεν θέλει. Μήπως περνάμε τίποτα ψυχολογικό από το μέρος μου; Πονάω υπερβολικά.


Στο ερώτημά σας απάντησε η σεξολόγος – ψυχολόγος Σμαρούλα Κυριαζίδη


Αγαπητέ αναγνώστη,


Κατανοώ απόλυτα το άγχος και την αγωνία σας, καθώς και το ότι την απομάκρυνση της γυναίκας σας την εκλαμβάνετε ως κάτι στο οποίο έχετε προσωπική ευθύνη και χρειάζεται να κάνετε κάτι γι' αυτό.


Γράφετε ότι ήδη διανύετε 30 χρόνια γάμου, συνεπώς η πρώτη μου σκέψη είναι ότι η γυναίκα σας βρίσκεται στην εμμηνόπαυση ή ότι την έχει μόλις περάσει.


Ξέρετε, η περιοεμμηνόπαυση και τα ορμονικά συμπτώματα που την ακολουθούν, όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, ταχυπαλμία, αϋπνία συνοδεύονται συνήθως και από ένα πλήθος ψυχολογικών αλλαγών και μεταπτώσεων πολύ οδυνηρών και επώδυνων για τη ζωή της κάθε γυναίκας.


Με τη λήξη της περιόδου νιώθει ότι χάνει και ένα κομμάτι της γυναικείας της ταυτότητας. Ένα κομμάτι του εαυτού της. Μια συνήθεια δεκαετιών χάνεται και μαζί με αυτήν ολοκληρωτικά και η γονιμότητα της.


Ο τρόπος που το διαχειρίζεται η κάθε γυναίκα είναι διαφορετικός και επηρεάζεται από την ένταση των συμπτωμάτων, την ιδιοσυγκρασία της ιδίας, αλλά και της στήριξης που λαμβάνει από τον περίγυρο, καθώς και το σύντροφο ζωής της, δηλαδή εσάς.


Αρκεί να σημειωθεί ότι η σεξουαλική επιθυμία και διάθεση (όρεξη για σεξουαλική πράξη), επηρεάζονται άμεσα και η συνήθης αναπαράσταση είναι σαν κάνει να πεθαίνει μέσα τους, να αρχίζει να σβήνει έτσι ακριβώς όπως το περιγράφει και η ίδια.


Εκείνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλώς να σταθείτε δίπλα της και να αναγνωρίσετε τη δυσκολία της για αυτό το 'μικρό-μεγάλο' χρονικό διάστημα. Ούσα σύντροφος της ζωής σας και μητέρα των τριών παιδιών σας αξίζει να την «ανακουφίσετε» με το να της δώσετε το χώρο που χρειάζεται ώστε να περάσει αυτή τη δύσκολη περίοδο για εκείνη και να επιστρέψει στην ομαλότητα και στην κανονικότητα η ζωή σας αφού πρώτα ισορροπήσουν οι ορμόνες και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις που περνάει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X