Αρχική / Σχέσεις / Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει thumbnail

Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει

Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό του απατημένου δεν είναι άλλη από ένα πελώριο "Γιατί;;;". Αλήθεια, γιατί κάποιος να απιστήσει;


Πολλοί θα υπέθεταν ότι ο νούμερο ένα λόγος που οδηγεί σε απιστία είναι προφανώς κάποιο πρόβλημα στη σχέση…


Μια νέα έρευνα έρχεται να φωτίσει τα κίνητρα και τους λόγους πίσω από την απιστία. Στο πλαίσιο, λοιπόν, μελέτης που δημοσιεύτηκε στο "Journal of Sex Research", ερευνητές ρώτησαν 495 ενήλικες για τις φορές που έχουν απιστήσει…


Όπως αναμενόταν, οι απαντήσεις που δόθηκαν ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που η επιστήμη ήδη γνώριζε: Οι άνθρωποι απατούν επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους, νιώθουν παραμέληση, είναι θυμωμένοι ή έλκονται από κάποιον άλλον. Οι ερωτώμενοι, ωστόσο, αποκάλυψαν και άλλους λόγους για την απιστία. Δείτε ενδεικτικές απαντήσεις που έδωσαν:  • "Δεν ήμουν πια ερωτευμένος με το έτερον ήμισυ".

  • "Δεν ένιωθα 'δέσμευση'".

  • "Ήθελα να τονώσω το αίσθημα ότι 'αρέσω'".

  • "Ήθελα μεγαλύτερη ποικιλία σεξουαλικών εραστών".

  • "Είχα πιει και δεν σκεφτόμουν καθαρά".


Οι παραπάνω απαντήσεις έχουν τη σημασία τους, καθώς δείχνουν ότι η απιστία μπορεί να οφείλεται σε παραπάνω λόγους από την αγάπη ή την απουσία αυτής. Ενδεχομένως να έχει να κάνει και με το πώς αισθάνεται αυτός που απατά σε σχέση με τον εαυτό του ή και την περίσταση στην οποία βρέθηκε.


"Θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι παρομοίως όλες οι σχέσεις (και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με απιστία) προκύπτουν από ελλείμματα στην επίσημη σχέση", επισημαίνουν, χαρακτηριστικά, οι συγγραφείς της έρευνας.


Ποιοι παράγοντες λοιπόν μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ευνοούν την απιστία; Μεγαλύτερη… τάση προς την απιστία φαίνεται πως έχουν άτομα με μικρότερη ευσυνειδησία, καθώς και άτομα με "ανασφαλή προσκόλληση". Η ανασφάλεια σε μια σχέση αποτελεί "συνταγή" δυστυχίας και το αίσθημα μικρότερης ικανοποίησης ή δέσμευσης σε ωθεί να αναζητήσεις επαναβεβαίωση κάπου αλλού. Επιπλέον, άτομο που αποφεύγουν την εγγύτητα είναι πιθανόν να αναζητήσουν εκτός της σχέσης την τόνωση της αυτοπεποίθησής τους.


Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ακόμη τους συνηθισμένους λόγους που ακούμε δεξιά-αριστέρα αναφορικά με τις διαφορετικές αιτίες που απιστούν άντρες και γυναίκες: Στην περίπτωση των αντρών έχει να κάνει κυρίως με την σεξουαλική επιθυμία. Από την άλλη, οι γυναίκες καταφεύγουν εκτός του γάμου διότι νιώθουν ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται εντός της σχέσης.


Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι εάν είστε ο θιγόμενος, αυτός που απατήθηκε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε στον/στην παρτενέρ σας, αντί απλώς να προσπαθείτε να εντοπίσετε μόνοι τι πήγε στραβά στη σχέση. Μόνο με τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο θα διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση που μπορείτε να αποκαταστήσετε ή όχι. Θα είναι φυσικά μια δύσκολη (και 'αμήχανη') συζήτηση, είναι όμως απαραίτητο να γίνει προκειμένου να κρίνετε πώς θα προχωρήσετε από 'δω και πέρα…

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X