Αρχική / Υγεία / Οδοντιατρική / Ορθοδοντική θεραπεία : Πότε είναι απαραίτητη;
Ορθοδοντική θεραπεία : Πότε είναι απαραίτητη; thumbnail

Ορθοδοντική θεραπεία : Πότε είναι απαραίτητη;

 


 Ο στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η απόκτηση μιας καλής σύγκλεισης,ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τα  δόντια της μίας γνάθου, όταν είναι ίσια, κλείνουν καλά με τα δόντια της αντίθετης γνάθου. Μια καλή σύγκλειση καθιστά ευκολότερο το δάγκωμα, τη μάσηση  και την ομιλία. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών σας, τη γενική υγεία καθώς επίσης και την αυτοεκτίμηση.


 


Γράφει ο Εμμανουήλ Δημήτριος, DDS, MSc, PhD, Παιδοδοντίατρος και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών


 Η ορθοδοντική θεραπεία είναι συχνά μέρος ενός συνολικού σχεδίου οδοντιατρικής θεραπείας. Με καλή φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης και της ορθοδοντικής θεραπείας, όταν είναι απαραίτητο, τα δόντια μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή.


 


Ορθοδοντική θεραπεία σε παιδιά ή εφήβους που εξακολουθούν να αναπτύσσονται, μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα που να μην είναι εφικτά όταν το πρόσωπο και οι γνάθοι  έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους.


 


Ποιές περιπτώσεις χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία;


 


Μερικές από τις περιπτώσεις που χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία είναι οι εξής :


 


•Πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των παιδικών δοντιών 


• Δυσκολία στη μάσηση ή στο δάγκωμα 


•Στοματική αναπνοή 


•Το πιπίλισμα του αντίχειρα ή άλλων  δαχτύλων, ή άλλες στοματικές συνήθειες 


•Συνωστισμένα, έκτοπα ή αποκλεισμένα δόντια 


•Γνάθοι με μετατόπιση, που κάνουν  ήχους, που προέχουν (προγναθισμοί) ή εισέχουν (οπισθογναθισμοί) 


•Δυσκολία στην ομιλία 


•Δάγκωμα της παρειάς (μάγουλο) ή  της υπερώας (οροφή του στόματος) 


•Προεξέχοντα δόντια 


•Δόντια που κλείνουν με  μη φυσιολογικό τρόπο ή δεν κλείνουν καθόλου 


•Ασυμμετρία προσώπου ανισορροπία ή η ασυμμετρία 


•Τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών 


•Αδυναμία να κλείσουν άνετα τα χείλη 


Ο γιατρός μετά από προσεκτική κλινική και ακτινογραφική εξέταση-εφόσον είναι απαραίτητη- θα κρίνει εάν το παιδί χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία.


 


Πόσο διαρκεί η θεραπεία;


Η ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια) διαρκεί από 1,5 μέχρι 2,5 περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι επισκέψεις επαναλαμβάνονται κάθε 3-6 εβδομάδες. Σε περιπτώσεις σκελετικών ορθοδοντικών ανωμαλιών, πριν τοποθετηθούν τα σιδεράκια, προηγείται μία πρώτη φάση ορθοδοντικής, με την εφαρμογή κινητών ορθοδοντικών μηχανημάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ακολουθεί η φάση της συγκράτησης, οπότε οι επισκέψεις επαναλαμβάνονται κάθε 3-6 μήνες.


 


Ποιά διαδικασία ακολουθείται;


 Η τοποθέτηση τους γίνεται πολύ απλά και διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά. Αρχικά, προετοιμάζουμε το κάθε δόντι και στη συνέχεια κολλάμε τα σιδεράκια στο κάθε δόντι ξεχωριστά. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο ο γιατρός τοποθετεί το ορθοδοντικό σύρμα και το σταθεροποιεί με ειδικά λαστιχάκια στα σιδεράκια που κολλήθηκαν νωρίτερα.


 


Υπάρχει πόνος;


Η διαδικασία τοποθέτησης των ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισµών στα δόντια  είναι ανώδυνη.  Αµέσως µετά από την εφαρμογή των ορθοδοντικών δυνάμεων ωστόσο, υπάρχει ευαισθησία στην επαφή των δοντιών μεταξύ τους, σύμπτωμα που στα παιδιά διαρκεί περίπου 2-3 μέρες.


 


Ποιά είναι τα αποτελέσματα;


Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού αλλά και από τη συνεργασία του παιδιού. Αν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες του γιατρού και οι επισκέψεις γίνονται στο συνιστώμενο από το γιατρό χρόνο, τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά και στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστη


   


  


  


 


 Πόσο κοστίζει;


Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από την κάθε περίπτωση  λόγω της μεγάλης  της διάρκειας όμως ειίαι δυνατόν να αποπληρωθεί τμηματικά. 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X