«Ο πόνος από τους φρονιμίτες μου είναι αβάσταχτος. Τι να κάνω για να μην υποφέρω;»

Συχνά πυκνά με πιάνει πόνος στους φρονιμίτες. Έχουν σχεδόν βγει, αλλά όταν με πιάνει πόνος, είναι σχεδόν αφόρητος.

Δεν μπορώ να φάω, ενώ έχω μέχρι και πονοκέφαλο. Ο γιατρός μου είχε πει να μην τους βγάλω ακόμα, μέχρι να βγουν τελείως. Τι μπορώ να κάνω για να μην πονάω, μέχρι να τους αφαιρέσω.

Στο ερώτημά σας απάντησε η οδοντίατρος Παπαδέλλη Ναταλία

Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί το τελευταίο προς τα πίσω δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας. Οι φρονιμίτες εμφανίζουν συχνά μύλη και ρίζα άτυπης μορφολογίας.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως ανατέλλουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των 16 – 18 ετών, αν και ορισμένες φορές δεν ανατέλλουν καθόλου παραμένοντας έγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου. Επίσης, πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου στη μόνιμη οδοντοφυΐα.

Από την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ημιέγκλειστους τρίτους γομφίους (φρονιμίτες). Για καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης θα πρέπει να γίνει πανοραμική ακτινογραφία.

Έπειτα, θα αξιολογηθεί από έναν ειδικό ορθοδοντικό ή και γναθοχειρουργό. Στο μεσοδιάστημα γεμίστε μια σύριγγα μιας χρήσης με κάποιο αντισηπτικό για τη στοματική κοιλότητα και στη συνέχεια τοποθετήστε το στην επιφάνεια του πονεμένου δοντιού που βλέπετε.

Αυτή την ενέργεια πρέπει να την κάνετε με πίεση, ώστε να διοχετευθεί όλο το υγρό στο ούλο, τοπικά. Ο πόνος στα δόντια είναι πολύ δύσκολος και η υπομονή είναι το μόνο σας «όπλο», μέχρι ο ειδικός που θα σας εξετάσει να μπορεί να προβεί σε κάποια εργασία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στραβά δόντια; Πώς επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού;

Φρονιμίτες: Τα σημάδια που φανερώνουν ότι πρόκειται για έγκλειστο δόντι

Στοματική υγιεινή: Δεν φαντάζεσαι ποιες τροφές χαλάνε τα δόντια!

Σχετικά άρθρα