Αρχική / Αναποφασιστικότητα: Μπορώ να τη αντιμετωπίσω;
Αναποφασιστικότητα: Μπορώ να τη αντιμετωπίσω;  thumbnail

Αναποφασιστικότητα: Μπορώ να τη αντιμετωπίσω;

Αναγνώστης μας ρωτά:


Όταν πρέπει να διαλέξω κάτι ή όταν πρέπει να κάνω κάτι αργώ. Και σπάω τα νεύρα σε πολύ κόσμο. Είμαι υπερβολικά αναποφάσιστος τι πρέπει να κάνω;


Αλέξανδρος


Αγαπητέ αναγνώστη, απευθύναμε το ερώτημά σας στην ψυχολόγο κυρία Άννα Καλλιέρου. Ελπίζουμε η κατεύθυνση που σας δίνει να σας φανεί χρήσιμη. 


Υπερβολικά αναποφάσιστος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αρκετή αυτοεκτίμηση. Φοβάται μάλλον υπερβολικά τα λάθη και είναι ανασφαλής. Μπορεί τα σφάλματα που έχει κάνει στη ζωή του να τον έχουν απογοητεύσει και να τον έχουν κάνει αναποφάσιστο ή μπορεί να έχει μεγαλώσει στην οικογένειά του χωρίς να έχει την αποδοχή που θα έπρεπε. Η γονική συμπεριφορά είναι αυτή που επηρεάζει κατά κύριο λόγο την αυτοεκτίμηση των παιδιών στην υπόλοιπη ζωή τους. Αν ο γονιός δεν είναι ειλικρινής απέναντι στο παιδί, αν δεν είναι συνεπής – άλλα να λέει και να υποδεικνύει στο παιδί και άλλα να κάνει ο ίδιος- τότε αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού. Όπως επίσης και το να αποθαρρύνει και να απογοητεύει το παιδί. Όλα αυτά δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση και στην ενήλικη ζωή αδυνατεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις με ευκολία.


Το να λέμε συνέχεια «πρόσεχε τους κινδύνους» σε ένα παιδί και να γινόμαστε υπερβολικοί  δημιουργεί ανασφάλεια μελλοντικά στην προσωπικότητά του.


Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές θεραπείες που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα σε αυτό το ζήτημα της αναποφασιστικότητας. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης η επανάληψή τους με την βοήθεια του ειδικού μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις. Μια ασθενής δική μου έκλαιγε συνέχεια ένιωθε ότι δεν μπορούσε να χειριστεί τα ζητήματα που προέκυπταν στη ζωή της… μετά από κάποιες συνεδρίες όλα σταμάτησαν. Το πρόβλημα προερχόταν από την παιδική της ηλικία, η αδερφή της  συνέχεια την υποτιμούσε και της είχε δημιουργήσει πρόβλημα αυτοεκτίμησης και αναποφασιστικότητας.


Ο ειδικός θα καταλάβει τι φταίει γι΄αυτή την αναποφασιστικότητα. Μπορεί να είναι μια μητέρα πολύ κτητική που επηρέασε το παιδί; Μπορεί να είναι μια σχέση απογοητευτική που του δημιούργησε ανασφάλεια; Το πρώτο βήμα μιας θεραπείας είναι η συνειδητοποίηση ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και έπειτα η διερεύνηση με έναν ειδικό, αν βέβαια ο ίδιος αισθάνεται αυτή η συμπεριφορά του, του δημιουργεί δυσκολίες στη ζωή και την καθημερινότητά του. Είναι θέμα και προσωπικής αναζήτησης. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X