Αρχική / Πρωτοποριακή μέθοδος γονιδιακής θεραπείας σώζει την όραση
Πρωτοποριακή μέθοδος γονιδιακής θεραπείας σώζει την όραση thumbnail

Πρωτοποριακή μέθοδος γονιδιακής θεραπείας σώζει την όραση

Οφθαλμίατροι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατόρθωσαν να σώσουν την όραση έξι ασθενών με τη βοήθεια μιας πρωτοποριακής μεθόδου γονιδιοθεραπείας.


Οι γιατροί εισήγαγαν στα οφθαλμικά κύτταρα των ασθενών ένα γονίδιο, το οποίο αναζωογόνησε τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός.


Δίχως αυτή τη θεραπεία, οι έξι ασθενείς ήταν καταδικασμένοι να χάσουν το φως τους, καθώς πάσχουν από μία έως τώρα ανίατη,  προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια των ματιών, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».


Η ασθένεια λέγεται χοριοειδηρεμία και είναι μία σπάνια, κληρονομική, εκφυλιστική πάθηση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού που προσβάλλει κυρίως αγόρια και σχετίζεται με το χρωμόσωμα Χ.


Η χοριοειδηρεμία καταστρέφει σταδιακά τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος του ματιού, με συνέπεια ο ασθενής τελικά να τυφλώνεται.


Οι πάσχοντες από αυτήν χάνουν στη νιότη τους την νυκτερινή όραση, ενώ καθώς η ασθένεια εξελίσσεται χάνουν και την περιφερειακή όραση και την αντίληψη του βάθους. Μερικοί από αυτούς παρουσιάζουν επίσης στην πορεία της νόσου σοβαρή απώλεια της οπτικής οξύτητας και της αντίληψης των χρωμάτων.


Η πλήρης απώλεια της οράσεως συνήθως συμβαίνει στην μέση ηλικία.


Όπως δήλωσεο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Οξφόρδη και ειδικός σε θέματα παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, η ελπίδα ήταν ότι με την γονιδιοθεραπεία θα διακοπτόταν η εξέλιξη της χοριοειδηρεμίας και θα διασωζόταν η όραση που είχε απομείνει στους ασθενείς.


Ωστόσο, στους δύο από αυτούς με την πιο εξελιγμένη νόσο, όχι μόνο σταθεροποιήθηκε η όραση αλλά βελτιώθηκε κιόλας, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις που είχαν αρχόμενη χοριοειδηρεμία βελτιώθηκε η νυχτερινή όραση.


«Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο δρ ΜακΛάρεν.


Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μέθοδός τους θα αποδώσει ακόμα καλύτερα σε νεώτερους πάσχοντες από χοριοειδηρεμία και ότι τελικά θα καταστεί δυνατή η χρήση της σε πάσχοντες από μία πολύ συχνότερη αμφιβληστροειδοπάθεια: την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, που αποτελεί την κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων.


 


ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X