Κίλιαν Μέρφι: Η άγνωστη ζωή του υπερταλαντούχου ηθοποιού που παραλίγο να ντυθεί Μπάτμαν – Παράτησε τη νομική σχολή και ακολούθησε την υποκριτική – Πιστεύει ότι είναι βαρετός και αγχώνεται στις οντισιόν – Απέχει εντελώς από τα social media – Το Όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου και η μετακόμιση στην Ιρλανδία με τη γυναίκα του και τα παιδιά του

Ο Cillian Murphy γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1976 στο Ντάγκλας, κοντά στο Κορκ της Ιρλανδίας. Ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα αδέλφια -συμπεριλαμβανομένου του αδελφού Paidi και των αδελφών Sile και Orla- ο Murphy μεγάλωσε σε μια οικογένεια ακαδημαϊκών. Ο πατέρας του, Μπρένταν Μέρφι, ήταν επιθεωρητής σχολείων και στη συνέχεια δημόσιος υπάλληλος στο Ιρλανδικό Υπουργείο Παιδείας. Η μητέρα του, το όνομα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ήταν καθηγήτρια γαλλικών, ενώ οι θείες, οι θείοι και ο παππούς του ήταν επίσης καθηγητές.

Ο Murphy φοίτησε στο Presentation Brothers College, ένα ιδιωτικό καθολικό γυμνάσιο στο Κορκ, όπου πέτυχε ακαδημαϊκά και ανακάλυψε ότι τον έλκυαν οι τέχνες. «Πάντα με γοήτευε η ιδέα των καλλιτεχνών: συγγραφείς, θεατρικοί συγγραφείς, μουσικοί. Αυτά τα πράγματα έμοιαζαν τότε ξένα και απόκοσμα», δήλωσε ο Murphy στον Guardian. «Σε ένα ακαδημαϊκό σχολείο που παίζει ράγκμπι, ένιωθες λίγο ανόητος πιστεύοντας ότι θα μπορούσες ποτέ να μπεις σε αυτόν τον καλλιτεχνικό κόσμο».

Εμπνευσμένος από μια παράσταση του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» που παρακολούθησε σε ένα νυχτερινό κέντρο, ο Murphy ασχολήθηκε σοβαρά με το θέατρο ενώ σπούδαζε νομικά στο University College Cork, το 1996. Η καριέρα του δικηγόρου δεν ήταν στα χαρτιά – ο Murphy απέτυχε στις εξετάσεις του για τη νομική – αλλά η μετάβαση στη σκηνή θα ήταν καθοριστική για το μέλλον του Murphy.

Παράτησε τη νομική σχολή

Ο Cillian Murphy ήταν στα πρόθυρα να γίνει δικηγόρος. Γεννημένος στο Ντάγκλας της Ιρλανδίας, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κορκ, ωστόσο εγκατέλειψε τη σχολή μετά το πρώτο έτος για να κυνηγήσει τα όνειρά του στη μουσική και την υποκριτική.

«Ήμουν 20 ετών. Εντελώς ανόητα επιδίωκα να αποκτήσω πτυχίο νομικής», είπε στους Irish Times. Αλλά η δικηγορία ήταν περισσότερο ένα όνειρο που ανήκε στους γονείς του (και οι δύο πρώην δάσκαλοι) παρά σε εκείνον. Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του Μέρφι, είχε την «αρκετά συνηθισμένη ανατροφή ενός ανθρώπου της μεσαίας τάξης», με τους γονείς του να ανησυχούν περισσότερο από όλα για το αν τα πάει καλά στο σχολείο και αν θα περάσει μια μέρα την πύλη του κολλεγίου.

Μάλιστα, αφού εγκατέλειψε τη σχολή, ο Murphy εντάχθηκε στο ροκ συγκρότημα A Son of Mr Green Genes, όπου τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα με τον αδελφό του.

Σταμάτησε να είναι χορτοφάγος για τον ρόλο του στο Peaky Blinders

Πριν πάρει το ρόλο του στο “Peaky Blinders” ο ηθοποιός ήταν χορτοφάγος- ωστόσο, μετά από 15 χρόνια αφοσίωσης σε αυτόν τον τρόπο ζωής, ο Murphy αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει, καθώς αναγκάστηκε να φάει κρέας και πρωτεΐνες για να αποκτήσει μυς και να μπορέσει να δώσει ζωή στον διάσημο Thomas Shelby.

Μάλιστα, ο Murphy έχει αποκαλύψει πολλές φορές ότι του αρέσει να «παίζει» με το σώμα του, οπότε πάντα φτάνει τη σωματική του διάπλαση στα όρια, αν ο ρόλος το απαιτεί. Για τον Oppenheimer, ο Cillian έπρεπε να χάσει πολλά κιλά, καθώς το απαιτούσε το σχήμα της θεωρητικής σωματικής διάπλασης. «Είχε πολύ διαφορετική σωματική διάπλαση και σχήμα και ήθελα να το κάνω σωστά. Έπρεπε να χάσω αρκετά κιλά και δουλέψαμε πάνω στην ενδυματολογία και το ράψιμο: Ήταν πολύ αδύνατος, σχεδόν λιπόσαρκος», δήλωσε ο Murphy στους New York Times.

Το δίδυμο Μέρφι-Νόλαν

Το “Oppenheimer” δεν είναι η πρώτη φορά που ο Cillian Murphy και ο Christopher Nolan ενώνουν τις δυνάμεις τους, καθώς ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης συνεργάζονται εδώ και χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο Murphy έχει μοιραστεί έξι φορές τους τίτλους τέλους με τον Nolan: Η τριλογία του Batman (2005, 2008, 2012), το Inception (2010), η Δουνκέρκη (2017) και το Oppenheimer (2023).

Τον είχαν σκεφτεί για τον ρόλο του Μπάτμαν

Ο Νόλαν ήθελε να δοκιμάσει τον Μέρφι για τον ρόλο του Μπάτμαν (ο οποίος τελικά πήγε στον Κρίστιαν Μπέιλ).

Ο Μέρφι δοκίμασε τη στολή του Σκοτεινού Ιππότη, η οποία όπως θυμάται «ήταν πολύ ευρύχωρη» για εκείνον.

Γενικά, δεν ψηνόταν και πολύ να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Batman Begins”. «Δεν νομίζω ότι είμαι το κατάλληλο ‘φυσικό δείγμα’ για τον Μπάτμαν», είχε σχολιάσει. «Αλλά ήταν διασκεδαστικό. Είναι υπέροχη ιστορία για να λες στα παιδιά σου».

Ο Murphy αποφεύγει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αποφεύγει τα social media και δεν έχει κανέναν λογαριασμό πουθενά. Το 2017, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε με μια δόση χιούμορ και ειρωνείας: «Απλώς είμαι πολύ μεγάλος για αυτό».

Πιστεύει ότι είναι αρκετά βαρετός

«Όσο πιο βαρετός είσαι στην πραγματική ζωή, τόσο λιγότερο οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για σένα». Υπάρχει μία σοφία και μια αλήθεια πίσω από αυτήν την ατάκα που ξεστόμισε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο “The Late Late Show” το 2016.

Πράγματι, ο ίδιος είναι αρκετά βαρετός -ή τουλάχιστον έτσι του αρέσει να πιστεύει. Δήλωσε κάποτε στο Men’s Health:

«Η ζωή μου είναι πολύ απλή. Διαβάζω πολλά βιβλία. Βλέπω πολλές ταινίες. Ακούω πολλή μουσική. Βγάζω βόλτα τον σκύλο. Μαγειρεύω. Περνάω χρόνο με την οικογένειά μου..»

Η Έμιλι Μπλαντ, η συμπρωταγωνίστρια του στο “A Quiet Place Part II”, επιβεβαίωσε αυτές τις «ευαισθησίες» του. «Είναι τόσο ευγενικός και ντροπαλός», είπε στο “The Jonathan Ross Show”. «Τον βγάζαμε έξω για βόλτα με το ζόρι. Του αρέσει τόσο πολύ να γυρνάει στο σπίτι του, απλά να κάνει ένα μπάνιο και να πέφτει για ύπνο. Όπως του αρέσει να λέει για τον εαυτό του ότι είναι ένας πολύ βαρετός τύπος».

Ο εσωστρεφής ηθοποιός, ο οποίος προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, φαίνεται ότι έχει μια καλή εξήγηση για την συμπεριφορά του.

«Βλέπω τον εαυτό μου ως ηθοποιό… Και η δουλειά μου είναι να απεικονίζω άλλους ανθρώπους. Όσο λιγότερα γνωρίζουν οι άνθρωποι για μένα, τόσο καλύτερα μπορώ να απεικονίσω άλλους ανθρώπους. Αυτό μου φαίνεται απίστευτα προφανές και λογικό», έχει πει στους Irish Times.

Αγχώνεται στις οντισιόν, ακόμα και τώρα

Προφανώς και δεν φτάνει αυτό ως εμάς, το αποτέλεσμα της υποκριτικής του τον έχει αποθεώσει στην ποπ κουλτούρα, αλλά ο Μέρφι έχει μεγάλο άγχος στην οντισιόν ενός ρόλου -και γενικότερα:

«Δεν είμαι καλός στις οντισιόν. Νομίζω ότι αν θέλεις πραγματικά να είσαι εξαιρετικός στην υποκριτική πρέπει να περάσεις από μια μεγάλη διαδικασία, να έρθεις σε επαφή με τον χαρακτήρα που υποδύεσαι, να αναγνωρίσεις τι συμβαίνει και να ασχοληθείς με αυτό που πρόκειται να δημιουργήσεις. Οι ακροάσεις δεν προσφέρουν την ελευθερία του χρόνου. Με αγχώνουν», είπε.

Σίγουρα, το να μπεις κάτω απ’ το δέρμα ενός σκληραγωγημένου στρατιώτη όπως του Τόμας Σέλμπι -αναμφισβήτητα του πιο διάσημου ρόλου του- είναι μια ολόκληρη διαδικασία, οποία περιλαμβάνει ακόμη και «ακύρωση της πραγματικότητας για λίγο», όπως έχει πει ο ίδιος.

Έχει μιλήσει υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

Ο Κίλιαν Μέρφι μπορεί να μην αγαπά τη δημοσιότητα αλλά όταν πρέπει να μιλήσει δημόσια για σημαντικά κοινωνικά θέματα ξέρει πολύ καλά πως να το κάνει.

Το 2016, παρέλασε μαζί με ένα πλήθος 25.000 ατόμων προκειμένου να πιέσει για περισσότερα δικαιώματα υπέρ των αμβλώσεων στην Ιρλανδία, ενώ έναν χρόνο αργότερα, όταν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν ξέσπασαν στο Χόλιγουντ, ο Μέρφι μίλησε αμέσως εναντίον του δράστη, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της σειράς του συνδεόταν με εταιρεία του Γουάινστιν.

Μιλώντας στην Evening Standard, ο Μέρφι είχε πει:

«Δεν έχω αρκετά λόγια για να καταδικάσω αυτό που έκανε. Δεν θα ήταν ανεκτό σε καμία βιομηχανία αυτό, γιατί να είναι ανεκτό στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας; Θαυμάζω αυτές τις γυναίκες που βγήκαν μπροστά και μίλησαν». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι “εκ φύσεως σωστό” το ότι οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Παράλληλα, όταν ο Λουκ Μπεσόν, σκηνοθέτης του στην ταινία “Anna”, κατηγορήθηκε επίσης για σεξουαλική παρενόχληση το 2018, ο Μέρφι αντέδρασε στην είδηση λέγοντας ότι «οφείλει κάποιος να είναι 100% υποστηρικτής των γυναικών και οποιουδήποτε βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση».

Και μέσα σ’ όλα τα άλλα, είναι και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν υποστηρίξει ότι επόμενος Τζέιμς Μποντ πρέπει να είναι γυναίκα.

Το Όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου

Ο ηθοποιός Κίλιαν Μέρφι απέσπασε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στην 96η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Οπενχάιμερ» και αναδείχθηκε μεγάλος νικητής της βραδιάς.

Αφού κυριάρχησε σε όλα τα ως τώρα βραβεία, σαρώνοντας στις κορυφαίες κατηγορίες στις Χρυσές Σφαίρες, τα BAFTA και πολλά άλλα βραβεία, το «Οπενχάιμερ» συνέχισε το επιτυχημένο σερί, με τον Κίλιαν να κερδίζει Όσκαρ για την εμβληματική ερμηνεία του.

Ο Κίλιαν Μέρφι αφιέρωσε το Όσκαρ του στην νικητήρια ομιλία του στους «ειρηνοποιούς του σήμερα». «Καλώς ή κακώς ζούμε στον κόσμο που δημιούργησε ο Οπενχάιμερ και θέλω να αφιερώσω το βραβείο σ’ αυτούς που προσπαθούν για την ειρήνη», είπε ο Κίλιαν Μέρφι στην ομιλία του, κάνοντας έμμεση αναφορά στους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ζωή στην Ιρλανδία με τη γυναίκα του και τα παιδιά του

Καθώς η θεατρική του καριέρα απογειώθηκε το καλοκαίρι του 1996, ο Murphy γνώρισε την Yvonne McGuinness, μια κλασικά εκπαιδευμένη εικαστικό από το Kilkenny της Ιρλανδίας. Ο Murphy είχε πρόσφατα πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση Disco Pigs, και η σχέση τους άνθισε καθώς η McGuinness τον συνόδευε σε μεγάλο μέρος της περιοδείας της παράστασης. Το ζευγάρι είναι παντρεμένο από το 2004 και έχει δύο γιους: Malachy, που γεννήθηκε το 2005, και Aran, που γεννήθηκε το 2007.

Ο Murphy, όπως είπαμε, δεν εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σπάνια συζητά για την οικογένειά του σε συνεντεύξεις, καθώς αυτός και η McGuinness προτιμούν να ζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, παρακολούθησαν τα βραβεία Χρυσή Σφαίρα με τον γιο τους Aran τον Ιανουάριο του 2024.

Ο ηθοποιός αποδίδει τα εύσημα στον McGuinness που τον κράτησε προσγειωμένο καθώς η φήμη του μεγάλωνε στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, λέγοντας στο People: «Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιον σαν αυτόν. Η ζωή μου δεν έχει αλλάξει καθόλου, πραγματικά. Εξακολουθώ να έχω τους ίδιους φίλους και πηγαίνουμε στα ίδια μέρη».

Το 2015, η οικογένεια μετακόμισε από το Λονδίνο στο Δουβλίνο, ώστε ο Malachy και ο Aran να είναι πιο κοντά στους παππούδες τους. Η McGuinness έμεινε με τους γιους τους στο Δουβλίνο όταν ο Murphy έφυγε για να γυρίσει το Peaky Blinders στο Λίβερπουλ.

Ο ηθοποιός στο podcast Armchair Expert αστειεύτηκε λέγοντας ότι το γεγονός που ώθησε την οικογένεια να μετατοπίσει τη βάση της στην Ιρλανδία ήταν ότι τα αγόρια του ανέπτυξαν “πολύ κομψές αγγλικές προφορές”.

«Είναι μια πολύ συνηθισμένη ιρλανδική ιστορία το να φύγεις, να κάνεις αυτό που θες και μετά να επιστρέψεις στο σπίτι σου (…) Πιστεύω ότι γενικά οι Ιρλανδοί είναι πραγματικά αξιοπρεπείς», θα πει αργότερα στους Irish Times. «Αν ξέρουν τι είδους άτομο είσαι, το σέβονται αυτό. Μετακομίσαμε πριν από περίπου πέντε ή έξι χρόνια και ήταν ό,τι καλύτερο κάναμε».

Το ακίνητο στο προάστιο του Μονκστάουν, όπου ζει ο ηθοποιός και η οικογένειά του, φέρεται να αξίζει 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

«Η φήμη δεν ήταν ποτέ στόχος. Θέλω απλώς να βελτιώνομαι. Αν μπορέσω να αφήσω πίσω μου μια ταινία που να είναι κάτι που επηρεάζει όλους, αυτό είναι απολύτως εντάξει».

Σχετικά άρθρα