Πέθανε ο σπουδαίος Ιταλός σχεδιαστής μόδας, Roberto Cavalli, σε ηλικία 83 ετών – Μια εμβληματική προσωπικότητα που ενσάρκωνε τη λάμψη και την υπερβολή – «Περιβάλλετε τον εαυτό σας με αγάπη γιατί η αγάπη θα είναι ο φάρος της ζωής σας» – Η τραγωδία που έζησε και ο τραυλισμός που του έμεινε λόγω σοκ από το θάνατο του πατέρα του – Το πρώτο κατάστημα στις ΗΠΑ και η πτώχευση – «Η μόδα που δεν είναι τρελή δεν είναι μόδα» – «Είμαι ένα βουνό στο μινιμαλισμό»

Πέθανε ο Roberto Cavalli, ο σπουδαίος Ιταλός σχεδιαστής μόδας που γιόρταζε τη λάμψη και την υπερβολή, στέλνοντας μοντέλα στην πασαρέλα και ηθοποιούς στα κόκκινα χαλιά φορώντας φορέματα με λεοπάρ εμπριμέ, κοσμήματα σε distressed τζιν, σατέν κορσέδες και άλλα αδιαμαρτύρητα φανταχτερά ρούχα. Ήταν 83 ετών.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο σχεδιαστής πέθανε στο σπίτι του στη Φλωρεντία, μετά από μακρά ασθένεια.

Η εταιρεία του ανακοίνωσε τον θάνατο στο Instagram, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Περιβάλλετε τον εαυτό σας με αγάπη γιατί η αγάπη θα είναι ο φάρος της ζωής σας».

Το χαρακτηριστικό στυλ του κ. Cavalli – “molto sexy, molto animal print και molto, molto Italiano“, όπως το περιέγραψε κάποτε η βρετανική εφημερίδα The Independent – παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο σε όλη τη διάρκεια της μακράς καριέρας του. Αλλά επαναπροσδιόρισε επιδέξια τα ρούχα του για διαφορετικές εποχές, απολαμβάνοντας αρκετές αναγεννήσεις και χτίζοντας στην πορεία ένα παγκόσμιο lifestyle brand.

Στη δεκαετία του 1970, ο κ. Cavalli σχεδίασε σακάκια, τζιν και μίνι φορέματα από patchwork denim, πουλώντας τα ακριβοπληρωμένα χίπικα φουστάνια του σε μια μπουτίκ στο St. Tropez, στη Γαλλική Ριβιέρα, σε ηθοποιούς όπως η Brigitte Bardot και η Sophia Loren.

Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό άγνωστος εκτός Ευρώπης. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1990, ανακάλυψε εκ νέου το πολυτελές τζιν, πρώτα με την αμμοβολή και στη συνέχεια, σε μια εφεύρεση, βάζοντας Lycra στα τζιν για να τα κάνει πιο εφαρμοστά και σέξι. Όταν το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ φόρεσε ένα ζευγάρι κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης στην πασαρέλα το 1993, τα ελαστικά τζιν έγιναν τεράστια τάση.

Ο Cavalli είχε προτίμηση στις Ferrari, στα χοντρά πούρα και στα κομμένα πουκάμισα που ξεκουμπώνονταν για να αποκαλύπτουν το μαυρισμένο στήθος του. Παντρεύτηκε μια επιλαχούσα Μις Υφήλιο, είχε ένα μοβ ελικόπτερο και έναν αμπελώνα στην Τοσκάνη και ήταν αγαπημένος στο Χόλιγουντ.

Μια αναδρομή στο παρελθόν

Ο Roberto Cavalli γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940 σε ένα προάστιο της Φλωρεντίας από τον Τζόρτζιο και τη Μαρκέλλα (Ρόσι) Καβάλι. Ο πατέρας του ήταν τοπογράφος για μια μεταλλευτική εταιρεία, ενώ η μητέρα του ήταν μοδίστρα που διαχειριζόταν το σπίτι.

Η πρώιμη ζωή του σημαδεύτηκε από μια τραγωδία: το 1944, σε αντίποινα για μια επίθεση Ιταλών αντιστασιακών στρατιωτών, ο γερμανικός στρατός συγκέντρωσε μια ομάδα ντόπιων ανδρών, μεταξύ των οποίων και ο Giorgio Cavalli, και τους πυροβόλησε και τους σκότωσε.

Ο Roberto ανέπτυξε τραυλισμό από το σοκ του θανάτου του πατέρα του και έγινε επαναστατικός έφηβος. Δεν βρήκε τον προορισμό του μέχρι που παρακολούθησε το Istituto d’Arte, μια σχολή τέχνης στη Φλωρεντία, από το 1957. (Ο παππούς του, ο Giuseppe Rossi, ήταν ένας αναγνωρισμένος ζωγράφος).

Μέσω της εκπαίδευσής του, ο κ. Cavalli έμαθε πώς να τυπώνει σχέδια σε μπλουζάκια και πουλόβερ, και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 πουλούσε σε πελάτες όπως ο Hermès. Το 1970, εφηύρε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια τεχνική εκτύπωσης σε ελαφρύ δέρμα και σουέτ– την ίδια χρονιά, αποφάσισε να παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή (που περιελάμβανε δερμάτινα βραδινά φορέματα και μαγιό) στο ετήσιο Salon du Prêt-à-Porter στο Παρίσι.

«Στον κόσμο αρέσει, αλλά κανείς δεν αγοράζει», δήλωσε ο κ. Cavalli στο Vanity Fair. «Επειδή ήταν πολύ καινούργιο, πολύ ασυνήθιστο»

Είχε μεγαλύτερη επιτυχία με το τζιν. Αγόρασε ένα εμπορευματοκιβώτιο με παλιά τζιν από μια αμερικανική φυλακή, τα έπλυνε, τα έκοψε και τα έραψε με κομμάτια δέρματος για να δημιουργήσει ένα patchwork. Τα διακοσμημένα, χειροποίητα, μποέμικο-σικ ρούχα του ήταν απόλυτα εναρμονισμένα με την πλούσια χίπικη αισθητική των αρχών της δεκαετίας του 1970, όταν οι ροκ μουσικοί φορούσαν κοστούμια Nudie και σακάκια East West Leather και οι θαυμαστές τους κεντούσαν τα bluejeans τους.

Τα μπαρόκ ρούχα του κ. Cavalli έπεσαν σε δυσμένεια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν σχεδιαστές όπως ο Calvin Klein και η Rei Kawakubo πυροδότησαν μια τάση προς τον μινιμαλισμό. Πέρασε τη δεκαετία αυτή στη γη του μηδενός για τη μόδα και φαινόταν να κρατάει κακία στην ίδια την απλότητα.

«Μου αρέσει η μόδα που είναι διαφορετική – ο μινιμαλισμός είναι βαρετός», είπε σε ένα ακροατήριο σε μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2013. «Είμαι ένα βουνό στον μινιμαλισμό».

Το πρώτο του κατάστημα στις ΗΠΑ

Καθώς η δεκαετία του 2000 ξημέρωνε και η μόδα γινόταν παγκόσμια, ο κ. Cavalli επέστρεψε στην κορυφή. Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999 και μέχρι το 2010 ο οίκος μόδας του λειτουργούσε 60 μπουτίκ σε όλο τον κόσμο.

Οι στυλίστες ανταγωνίζονταν για να αποκτήσουν τα σχέδιά του για τους διάσημους πελάτες τους, ενώ η Carrie Bradshaw, η φανταστική ηρωίδα του “Sex and the City”, ντυνόταν με φορέματα Cavalli με κηλίδες καμηλοπάρδαλης και τζιν με μοτίβο παιώνιας.

Τα άγρια ρούχα του και η εικόνα “la dolce vita” έμοιαζαν να αντιπροσωπεύουν την ενέργεια και τον ενθουσιασμό της νέας χιλιετίας, με τις κοσμικές κυρίες των ταμπλόιντ, τις Real Housewives, τα πολλαπλασιαζόμενα σόου βραβείων και τα εύκολα παγκόσμια ταξίδια.

Όπως είπε η κα Garcia, «καθόρισε την εποχή του αμετανόητου μαξιμαλισμού».

Η πτώχευση και το κλείσιμο των καταστημάτων του στις ΗΠΑ

Ο κ. Cavalli είχε τους επικριτές του. Όπως συνέβαινε και με τον κ. Versace πριν από αυτόν (αν και στην πραγματικότητα προηγήθηκε της ανόδου του εν λόγω σχεδιαστή), τα ρούχα του χαρακτηρίστηκαν χυδαία, πρόστυχα, μη διακριτικά. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο για τον οποίο το σχέδιο ζέβρα είναι ουδέτερο», έγραψαν οι New York Times.

Μέχρι το 2019, μετά από χρόνια μεγάλης ανάκαμψης, ο κ. Cavalli βίωνε άλλη μια περίοδο ύφεσης, όπως και η βιομηχανία στο σύνολό της. Ο οίκος μόδας του έκλεισε τα καταστήματά του στις ΗΠΑ και ζήτησε προστασία από την πτώχευση εκείνη τη χρονιά. Τα prints ζέβρας δεν ταίριαζαν με την εποχή της αθλητικής αναψυχής.

Αλλά ο κ. Cavalli δεν ήταν από αυτούς που άλλαζαν τα ρούχα τους. Για πέντε δεκαετίες, εκπλήρωνε με συνέπεια τον πιο απαραίτητο ρόλο στη μόδα, φτιάχνοντας ρούχα που έδιναν στους χρήστες την αυτοπεποίθηση να είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Οξφόρδη, ο κ. Cavalli συνόψισε το προσωπικό του ήθος ως εξής: «Η μόδα που δεν είναι τρελή δεν είναι μόδα».

Ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας έγινε πριν ένα χρόνο μπαμπάς για έκτη φορά, σε ηλικία 82 ετών από την 38χρονη τότε σύντροφό του. Έχει άλλα πέντε παιδιά από δύο προηγούμενους γάμους και απέκτησε το τελευταίο του παιδί με την Σουηδή φίλη του Σάντρα Νίλσον.

Πλέον οι συλλογές του σχεδιάζονται από τον Fausto Puglisi.

Σχετικά άρθρα