Πρίγκιπας Άντριου: ο ατιμασμένος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και μικρότερος αδερφός του βασιλιά Καρόλου που καταδικάστηκε για σεξουαλικά αδικήματα και έχασε τους βασιλικούς τίτλους – Η σχέση του με τον Έπσταϊν – Τα 22 χρόνια στο Βασιλικό Ναυτικό ως πιλότος ελικοπτέρων και η υπηρέτησή του στον πόλεμο των Φόκλαντς – Η γνωριμία με τη γυναίκα του, μέσω της πριγκίπισσας Νταϊάνας, η φιλική σχέση τους μετά το χωρισμό και οι δύο κόρες τους

Ο πρίγκιπας Άντριου – γιος της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου – πέρασε τα πρώτα 22 χρόνια της ζωής του ως δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, πίσω από τον αδελφό του βασιλιά Κάρολο. Δηλαδή είναι ο μικρότερος αδερφός του βασιλιά Καρόλου.

Τώρα, ο Δούκας της Υόρκης δεν λειτουργεί πλέον ως βασιλικός – και πέρασε τα τελευταία χρόνια παλεύοντας με τις συνέπειες της πρώην φιλίας του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά αδικήματα Τζέφρεϊ Έπσταϊν.

Η πτώση του πρίγκιπα Άντριου άρχισε το 2010 λόγω των υποτιθέμενων σχέσεών του με τον Έπσταϊν, αλλά το θέμα φούντωσε το 2015, όταν κατονομάστηκε σε αστική αγωγή εναντίον του Έπσταϊν.

Στη μήνυση, μια γυναίκα που αργότερα αναγνωρίστηκε ως Βιρτζίνια Τζούφρι ισχυρίστηκε ότι διατάχθηκε από τον Έπσταϊν να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα Άντριου σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, όταν ήταν 17 ετών. Αργότερα, το 2021, η Τζούφρι κατέθεσε μήνυση κατά του δούκα της Υόρκης για υποτιθέμενες μη συναινετικές σεξουαλικές επαφές – ισχυρισμούς που ο πρίγκιπας Άντριου έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

“Δεν έχω καμία ανάμνηση ότι συνάντησα ποτέ αυτή την κυρία, καμία απολύτως”, δήλωσε ο Άντριου στην περιβόητη πλέον συνέντευξή του στο BBC το 2019. “Απλά δεν συνέβη ποτέ”.

Αλλά πριν το όνομα του πρίγκιπα Άντριου συνδεθεί με αυτό του Έπσταϊν, ο βασιλικός απολάμβανε μια παρασημοφορημένη καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό, υπηρετώντας ακόμη και στον πόλεμο των Φόκλαντς. Εκτός από τη στρατιωτική του θητεία, ο πρίγκιπας Άντριου ήταν παντρεμένος με τη σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον για έξι χρόνια πριν χωρίσει το 1992. Το πρώην ζευγάρι παρέμεινε φιλικό, ζώντας στο ίδιο σπίτι και μεγαλώνοντας μαζί τις κόρες τους πριγκίπισσα Beatrice και πριγκίπισσα Eugenie.

“Είναι ο καλύτερος άνθρωπος που ξέρω”, δήλωσε η Δούκισσα της Υόρκης στη Vogue Arabia για τον πρώην σύζυγό της το 2019. “Είναι απλά απίστευτο αυτό που έχει κάνει για τη Βρετανία και όλα αυτά είναι ανοησίες, οπότε μιλάω για την οικογενειακή ζωή”.

Είναι το τρίτο παιδί – και ο δεύτερος γιος – της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου

Γεννημένος στις 19 Φεβρουαρίου 1960 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο πρίγκιπας Άντριου ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε από βασιλεύοντα μονάρχη (η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ, στέφθηκε το 1953) μετά από 103 χρόνια. Ο μικρότερος αδελφός του Άντριου, ο πρίγκιπας Εδουάρδος, γεννήθηκε αργότερα, το 1964.

Ο πρίγκιπας Άντριου φοίτησε αρχικά στο προπαρασκευαστικό σχολείο Heatherdown και μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ήταν ένας από τους πρώην μαθητές του. Αργότερα εκπαιδεύτηκε στο οικοτροφείο Gordonstoun στη Σκωτία, όπου είχαν φοιτήσει επίσης ο πατέρας του και ο μεγαλύτερος αδελφός του Κάρολος.

“Ήμουν αρκετά άτυχος στα πρώτα μου χρόνια στο Gordonstoun για να μην αντιληφθώ τους κανόνες του σπιτιού, οι οποίοι ήταν ότι δεν επιτρεπόταν να είσαι στο σπίτι των κοριτσιών”, εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης της δεκαετίας του 1980.

“Δυστυχώς με έπιασαν να περνάω από μια πόρτα στο σπίτι των κοριτσιών και να χαιρετάω και αυτό κόλλησε.”

Πέρασε 22 χρόνια στο Βασιλικό Ναυτικό ως πιλότος ελικοπτέρων και υπηρέτησε στον πόλεμο των Φόκλαντς

Σύμφωνα με το παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο πρίγκιπας Άντριου ήθελε να γίνει πιλότος ελικοπτέρου από παιδί. Αφού τελείωσε το οικοτροφείο, κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό το 1979 και πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια ολοκληρώνοντας την πτητική εκπαίδευση. Το 1981, ο πρίγκιπας Άντριου έλαβε τα “φτερά” του και το βραβείο του καλύτερου πιλότου από τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο.

Ο Άντριου υπηρέτησε ως πιλότος ελικοπτέρου στο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Invincible, το οποίο στάλθηκε στα νησιά Φόκλαντ τον Απρίλιο του 1982, μετά την εισβολή της Αργεντινής στο βρετανικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου των 10 εβδομάδων, ο πρίγκιπας Άντριου πέταξε σε διάφορες αποστολές, όπως ανθυποβρυχιακός πόλεμος, πόλεμος κατά της επιφάνειας, έρευνα και διάσωση και εκκένωση θυμάτων. Όταν το Invincible επέστρεψε στη Βρετανία, μετά τον πόλεμο τον Σεπτέμβριο του 1982, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν εκεί για να υποδεχθούν τον γιο τους.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram που έχει πλέον διαγραφεί από τον Απρίλιο του 2022, ο πρίγκιπας Άντριου αποκάλυψε ότι η θητεία του στον πόλεμο των Φόκλαντ τον “άλλαξε” ως άνθρωπο. “Έτσι, ενώ σκέφτομαι πίσω σε μια μέρα που ένας νέος άνδρας πήγε στον πόλεμο, γεμάτος παλικαριά, επέστρεψα ως ένας αλλαγμένος άνθρωπος”, έγραψε στη διαγραμμένη ανάρτηση. “Απομάκρυνα τα παιδαριώδη πράγματα και την ψεύτικη μαγκιά και επέστρεψα ως ένας άνθρωπος γεμάτος από τη γνώση της ανθρώπινης αδυναμίας και του πόνου”.

Ο πρίγκιπας Άντριου αποσύρθηκε από το Βασιλικό Ναυτικό τον Ιούλιο του 2001 μετά από 22 χρόνια ενεργού υπηρεσίας. Όταν αποχώρησε, είχε τον βαθμό του Πλωτάρχη, σύμφωνα με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Παντρεύτηκε τη Σάρα Φέργκιουσον το 1986 – αλλά το ζευγάρι χώρισε το 1992

Αν και ο Άντριου και η Φέργκιουσον γνωρίζονταν από μικρά παιδιά (οι πατεράδες τους έπαιζαν πόλο μαζί), δεν ήταν μέχρι που η πριγκίπισσα Νταϊάνα – η οποία ήταν στενή φίλη της Φέργκιουσον από την εποχή που ήταν έφηβοι – τους έφερε σε επαφή το 1985 και οι δύο άρχισαν να βγαίνουν ραντεβού. Η Νταϊάνα έβαλε τη Φέργκιουσον στη λίστα των καλεσμένων ενός πάρτι που διοργάνωσε το καλοκαίρι εκείνο η βασίλισσα κατά τη διάρκεια του Royal Ascot.

“Μας έβαλαν να καθίσουμε ο ένας δίπλα στον άλλον”, είπε ο Άντριου για το προξενιό της Νταϊάνα στη συνέντευξη για τον αρραβώνα τους. “Ήταν στο Άσκοτ, όπως λέγεται, εκεί όπου το όλο θέμα πήρε μπρος”.

Οι δυο τους αρραβωνιάστηκαν εννέα μήνες αργότερα και τον Ιούλιο του 1986, ο πρίγκιπας Άντριου και η Φέργκιουσον παντρεύτηκαν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Τους δόθηκαν οι τίτλοι Δούκας και Δούκισσα της Υόρκης από τη βασίλισσα ως γαμήλιο δώρο.

Παντρευτήκαμε από απόλυτη αγάπη. Και όταν ανέβηκα τον διάδρομο, ένιωθα πως είχα τον άνθρωπό μου”, δήλωσε η Φέργκιουσον στον Πιρς Μόργκαν, το 2011.

Ωστόσο, λόγω των απαιτήσεων της ναυτικής καριέρας του Άντριου, το ζευγάρι χώρισε τον Μάρτιο του 1992 μετά από σχεδόν έξι χρόνια γάμου. Το 1996, χώρισαν ώστε η Φέργκιουσον να μπορέσει να κάνει τη δική της καριέρα.

“Δεν ήθελα το διαζύγιο, αλλά αναγκάστηκα λόγω των συνθηκών. Ήθελα να δουλέψω- δεν είναι σωστό για μια πριγκίπισσα του βασιλικού οίκου να είναι εμπορική, οπότε ο Άντριου και εγώ αποφασίσαμε να επισημοποιήσουμε το διαζύγιο ώστε να μπορέσω να φύγω και να βρω δουλειά”, δήλωσε η Φέργκιουσον στο Harper’s Bazaar.

Ο πρίγκιπας Άντριου έχει δύο κόρες, τη Βεατρίκη και την Ευγενία

Ο πρίγκιπας Άντριου και η Φέργκιουσον έχουν μαζί δύο κόρες: Η πριγκίπισσα Βεατρίκη, που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1988, και η πριγκίπισσα Ευγενία, που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1990. Αν και ο Άντριου και η Φέργκιουσον χώρισαν όταν τα κορίτσια ήταν μικρά, μεγάλωσαν τις κόρες τους μαζί, με τη Φέργκιουσον να συνεχίζει να ζει στο σπίτι της οικογένειας – το Royal Lodge στο Windsor – μετά τον χωρισμό τους.

Bεατρίκη:

Ευγενία:

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα”, εξήγησε η Φέργκιουσον σε συνέντευξή της το 2016 σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας. “Νομίζω ότι το σπουδαίο είναι ότι είμαστε απολύτως το πιο εξαιρετικό παράδειγμα μιας ενωμένης οικογένειας”.

Τόσο η πριγκίπισσα Βεατρίκη όσο και η πριγκίπισσα Ευγενία είναι πλέον παντρεμένες. Η Ευγενία παντρεύτηκε τον Τζακ Μπρούκσμπανκ τον Οκτώβριο του 2018, ενώ στη συνέχεια η πριγκίπισσα Βεατρίκη παντρεύτηκε τον Εντοάρντο Μαπέλι Μόζι τον Ιούλιο του 2020 κατά τη διάρκεια μιας ήσυχης τελετής στο Ουίνδσορ, στην οποία συμμετείχαν μόλις 20 καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας, λόγω των περιορισμών του COVID-19.

Ο Άντριου είναι επίσης παππούς των δύο παιδιών της Ευγενία και της κόρης της Βεατρίκης, καθώς και του θετού γιου Κρίστοφερ Γούλφ.

Οι διασυνδέσεις του πρίγκιπα Άντριου με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Έπσταϊν αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2010

Η φιλία του Άντριου με τον ατιμασμένο χρηματοδότη Τζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο στα τέλη του 2010, όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες των δύο τους να περπατούν στο Σέντραλ Παρκ – αφού ο Έπσταϊν είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για σεξ με ανήλικο.

Την άνοιξη του 2011, εμφανίστηκαν περισσότερες συνδέσεις μεταξύ του βασιλιά και του Έπσταϊν. Η Evening Standard ανέφερε ότι ο Άντριου είχε μείνει στο παρελθόν στα σπίτια του Έπσταϊν στη Φλόριντα και στο Μανχάταν. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι η Φέργκιουσον, πρώην σύζυγος του Άντριου, έλαβε δάνειο 24.500 δολαρίων από τον Έπσταϊν – και ότι η πληρωμή φέρεται να ενορχηστρώθηκε από το γραφείο του Άντριου.

“Είμαι τόσο μετανιωμένη που δεν μπορώ να περιγράψω”, είχε δηλώσει τότε η Φέργκιουσον. “Όποτε μπορέσω, θα επιστρέψω τα χρήματα και δεν θα έχω καμία σχέση με τον Τζέφρι Έπσταϊν, ποτέ ξανά”.

Ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν, ο πρίγκιπας Άντριου παραιτήθηκε από εμπορικός απεσταλμένος τον Ιούλιο του 2011, ανέφερε ο Guardian – έναν ρόλο που κατείχε για μια δεκαετία.

Τον Ιανουάριο του 2015, κατηγορήθηκε για εξαναγκαστικό σεξ με μια έφηβη από τη Φλόριντα, η οποία φέρεται να είχε πέσει θύμα εμπορίας από τον Επστάιν

Σε μια αστική αγωγή που κατατέθηκε στη Φλόριντα εναντίον του Έπσταϊν, μια γυναίκα που αργότερα αναγνωρίστηκε ως Βιρτζίνια Τούφρι ισχυρίστηκε ότι ο ατιμασμένος δισεκατομμυριούχος την ανάγκασε να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα Άντριου σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η Τούφρι ήταν 17 ετών εκείνη την εποχή και οι υποτιθέμενες συναντήσεις της με τον Άντριου συνέβησαν στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και στο ιδιωτικό νησί του Έπσταϊν στην Καραϊβική. Η Τζούφρι ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Έπσταϊν της είπε “να δώσει στον πρίγκιπα ακριβώς ό,τι ζητούσε” και να “αναφέρει τις λεπτομέρειες”.

Σε ανακοίνωση του παλατιού οι ισχυρισμοί κατά του πρίγκιπα Άντριου χαρακτηρίστηκαν “κατηγορηματικά αναληθείς”. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Άντριου μίλησε για πρώτη φορά από τότε που έγινε γνωστή η είδηση των ισχυρισμών σε μια δεξίωση που παρέθεσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Εκεί, είπε στους 200 καλεσμένους που παρευρέθηκαν, “το επίκεντρο της προσοχής μου είναι στραμμένο στη δουλειά μου”.

Τον Απρίλιο του 2015, ένας δικαστής της Φλόριντα έκρινε ότι οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά του πρίγκιπα Άντριου ήταν “φλύαρες” και “περιττές” για να κριθεί η αστική υπόθεση κατά του Έπσταϊν.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο πρίγκιπας Άντριου έδωσε μια συνέντευξη στο BBC για τη σχέση του με τον Έπσταϊν

Μετά την αυτοκτονία του Έπσταϊν τον Αύγουστο του 2019, ενώ περίμενε τη δίκη του για πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, ο πρίγκιπας Άντριου έδωσε μια συνέντευξη “χωρίς φραγμούς” στην εκπομπή Newsnight του BBC σχετικά με την πρώην φιλία του με τον καταδικασμένο σεξουαλικό παραβάτη.

Στη συνέντευξη, ο Άντριου αποκάλυψε ότι είχε μετανιώσει για τη φιλία του με τον Έπσταϊν – η οποία χρονολογείται από το 1999 – ιδίως αφού ο Έπσταϊν είχε καταδικαστεί για προσέλκυση ανηλίκου για πορνεία. “Αυτό είναι το κομμάτι για το οποίο … κλωτσάω τον εαυτό μου σε καθημερινή βάση”, είπε στη συνεντεύκτρια Έμιλι Μέιτλις. “Δεν ήταν κάτι που αρμόζει σε ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας … Απογοήτευσα την πλευρά”.

Ο πρίγκιπας Άντριου συνέχισε να δηλώνει ότι “δεν θυμάται” ότι συνάντησε ποτέ την Τζούφρι. “Απλώς δεν συνέβη ποτέ”, είπε στον Μέιτλις σχετικά με τις υποτιθέμενες συναντήσεις με τον Τζούφρι. Ο Άντριου είπε επίσης ότι δεν είχε “καμία ανάμνηση” μιας φωτογραφίας του 2001 με τον ίδιο και την Τζούφρι και αμφισβήτησε τη γνησιότητά της, αρνήθηκε ότι “ίδρωνε αφειδώς” ενώ χόρευε μαζί της λόγω μιας ιατρικής κατάστασης που του έκανε αδύνατο να ιδρώσει και είπε ότι ήταν “σπίτι με τα παιδιά” κατά τη διάρκεια μιας από τις υποτιθέμενες συναντήσεις.

Αμέσως μετά την εκρηκτική συνέντευξη, η οποία εγκρίθηκε από τη βασίλισσα, ο πρίγκιπας αντιμετώπισε δημόσιες αντιδράσεις και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα.

“Τις τελευταίες ημέρες μου έγινε σαφές ότι οι περιστάσεις που σχετίζονται με την πρώην σχέση μου με τον Τζέφρι Έπσταϊν έχουν γίνει μια σημαντική διαταραχή στο έργο της οικογένειάς μου και στο πολύτιμο έργο που επιτελείται σε πολλές οργανώσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα τα οποία είμαι υπερήφανος που υποστηρίζω”, ανέφερε στη δήλωσή του.

“Ως εκ τούτου, ζήτησα από την Αυτού Μεγαλειότητα αν μπορώ να αποσυρθώ από τα δημόσια καθήκοντα για το προσεχές μέλλον, και μου έδωσε την άδειά της”.

Η Τζούφρι μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου τον Αύγουστο του 2021 για να τον καταστήσει “υπεύθυνο” για την υποτιθέμενη σεξουαλική κακοποίησή του

Η Τζούφρι κατέθεσε αγωγή κατά του πρίγκιπα Ανδρέα τον Αύγουστο του 2021 στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηριστικά, η Τζούφρι είπε: “Σήμερα ο δικηγόρος μου κατέθεσε μήνυση κατά του πρίγκιπα Ανδρέα για σεξουαλική κακοποίηση βάσει του νόμου περί θυμάτων παιδιών. Όπως αναφέρει λεπτομερώς η αγωγή, ήμουν αντικείμενο εμπορίας σε αυτόν και κακοποιήθηκα σεξουαλικά από αυτόν”.

Η Τζούφρι συνέχισε: “Θέτω τον πρίγκιπα Άντριου προ των ευθυνών του για όσα μου έκανε. Οι ισχυροί και οι πλούσιοι δεν εξαιρούνται από το να θεωρούνται υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Ελπίζω ότι και άλλα θύματα θα δουν ότι είναι δυνατόν να μην ζει κανείς στη σιωπή και το φόβο, αλλά να διεκδικήσει τη ζωή του μιλώντας και διεκδικώντας δικαιοσύνη”.

Κατά την πρώτη ακρόαση, η οποία πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά τον Σεπτέμβριο του 2021, οι δικηγόροι του πρίγκιπα Άντριου χαρακτήρισαν την αγωγή “αβάσιμη, μη βιώσιμη και δυνητικά παράνομη”. Τον Ιανουάριο του 2022, οι δικηγόροι του κατέθεσαν αίτηση απόρριψης της υπόθεσης, αφού αποκαλύφθηκε ότι η Τζούφρι είχε συμβιβαστεί με τον Έπσταϊν το 2009. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Τζούφρι έλαβε 500.000 δολάρια και συμφώνησε να μην μηνύσει κανέναν άλλο “πιθανό κατηγορούμενο”. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε την αίτηση – που σημαίνει ότι ο πρίγκιπας Άντριου θα πρέπει ενδεχομένως να αντιμετωπίσει δίκη αργότερα μέσα στο έτος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ αφαίρεσε από τον πρίγκιπα Ανδρέα τους βασιλικούς και στρατιωτικούς τίτλους του τον Ιανουάριο του 2022

Εν μέσω της μήνυσης της Τζούφρι για σεξουαλική επίθεση εναντίον του πρίγκιπα Άντριου, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν ότι ο Άντριου δεν θα κατέχει πλέον βασιλικούς ή στρατιωτικούς τίτλους.

“Με την έγκριση και τη συμφωνία της βασίλισσας, οι στρατιωτικοί τίτλοι και οι βασιλικοί προστάτες του Δούκα της Υόρκης έχουν επιστραφεί στη βασίλισσα”, ανακοίνωσε το παλάτι μία ημέρα μετά την απόρριψη από δικαστή της αγωγής κατά του πρίγκιπα Άντριου. “Ο Δούκας της Υόρκης θα συνεχίσει να μην αναλαμβάνει δημόσια καθήκοντα και υπερασπίζεται την υπόθεση αυτή ως ιδιώτης”.

Η απόφαση “συζητήθηκε ευρέως” από τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στα οποία πιθανότατα συμπεριλαμβάνονται η βασίλισσα Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Στο πλαίσιο της απόφασης, ο Άντριου διατήρησε τον τίτλο του ως Δούκας της Υόρκης, αλλά δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί το “His Royal Highness” με οποιαδήποτε ιδιότητα – παρόμοια με τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ μετά την απόφασή τους τον Φεβρουάριο του 2020 να αποχωρήσουν από βασιλικοί.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας συμβιβάστηκε με την Τζούφρι εξωδικαστικά τον Φεβρουάριο του 2022

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο πρίγκιπας Άντριου συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης που είχε ασκήσει εναντίον του η Τζούφρι, έναντι αδιευκρίνιστου ποσού.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δικηγόρων, “ο πρίγκιπας Άντριου προτίθεται να κάνει μια σημαντική δωρεά στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της κ. Τζούφρι για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θυμάτων. Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε ποτέ την πρόθεση να δυσφημίσει τον χαρακτήρα της κ. Τζούφρι και αποδέχεται ότι έχει υποφέρει τόσο ως διαπιστωμένο θύμα κακοποίησης όσο και ως αποτέλεσμα άδικων δημόσιων επιθέσεων”.

Η δήλωση συνεχίζεται: “Είναι γνωστό ότι ο Τζέφρι Έπσταϊν διακινούσε αμέτρητα νεαρά κορίτσια επί πολλά χρόνια. Ο πρίγκιπας Ανδρέας εκφράζει τη λύπη του για τη σχέση του με τον Έπσταϊν και επαινεί τη γενναιότητα της κ. Τζούφρι και άλλων επιζώντων που υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Δεσμεύεται να επιδείξει τη λύπη του για τη σχέση του με τον Έπσταϊν, υποστηρίζοντας τον αγώνα κατά των δεινών της εμπορίας ανθρώπων στο σεξ και στηρίζοντας τα θύματά της”.

Η δικηγόρος Σίγκριντ Μακκόουλι, δικηγόρος της Τζούφρι, πρόσθεσε σε δήλωσή της ότι ήταν “πολύ ικανοποιημένη με την επίλυση της δικαστικής διαμάχης της Βιρτζίνια Τζούφρι κατά του πρίγκιπα Άντριου”.

Ο διακανονισμός – ο οποίος, σύμφωνα με την Telegraph, ανήλθε σε 16 εκατομμύρια δολάρια και φέρεται να πληρώθηκε εν μέρει από τη βασίλισσα – δεν επηρέασε την προηγούμενη απόφαση του παλατιού να ανακαλέσει τους στρατιωτικούς και βασιλικούς τίτλους του Άντριου.

Παρά την πτώση του, η βασίλισσα Ελισάβετ έβαλε τον Άντριου να τη συνοδεύσει στο Αββαείο του Ουέστμινστερ κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του πρίγκιπα Φίλιππου τον Μάρτιο του 2022. “Αυτό δείχνει ότι αγαπάει ολόψυχα και πιστεύει τον γιο της”, δήλωσε ο βασιλικός σχολιαστής Ρόμπερτ Τζόμπσον και πρόσθεσε: “Έχει πίστη στον Άντριου”.

Ο πρίγκιπας Άντριου κατονομάστηκε σε δικαστικές καταθέσεις που συνδέονται με τον Τζέφρι Επστάιν

Όταν στις 3 Ιανουαρίου 2024 αποσφραγίστηκαν δικαστικά έγγραφα σχετικά με αγωγή που αφορούσε τον Έπσταϊν, ο πρίγκιπας Άντριου ήταν μεταξύ εκείνων που κατονομάζονταν στην κατάθεση. Όμως, παρά τις εκκλήσεις για έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή του Άντριου στις καταγγελίες από την αντιμοναρχική ομάδα Republic, η αστυνομία δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εξετάσει περαιτέρω την κατάσταση προς το παρόν.

“Είμαστε ενήμεροι για τη δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων σε σχέση με τον Τζέφρι Έπσταϊν. Όπως συμβαίνει με κάθε θέμα, εάν περιέλθουν στην αντίληψή μας νέες και σχετικές πληροφορίες, θα τις αξιολογήσουμε. Δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα”, ανέφερε ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στις 5 Ιανουαρίου.

Σχετικά άρθρα