Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Πώς γεννήθηκε η “Folli Follie” – Από τη χλιδή και την επιτυχημένη εξάπλωση στην απόλυτη κατάρρευση – Η στιγμή που βγήκε στη φόρα το σκάνδαλο – Οι παραιτήσεις και η φυλακή – H απολογία των Κουτσολιούτσων – Τι είπε ο Τζώρτζης για τον πατέρα του: «Η Folli Follie ήταν ενός ανδρός αρχή» – «Ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Δεν ακουγόμουν» – «Δεν ήθελα να είμαι ο γιος του πατέρα μου, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου» 

Πριν από 26 χρόνια, το 1997, όταν η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από την ΟΝΕ και τη μεγάλη χρηματιστηριακή έκρηξη, μια εταιρεία επισφραγίζει την επιτυχημένη πορεία της στο λιανεμπόριο, μπαίνοντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι η επονομαζόμενη “Folli Follie“, της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία φάνηκε να εξελίσσεται ραγδαία, να γιγαντώνεται ταχύτατα και εν τέλει να πέφτει προκαλώντας μεγάλο θόρυβο.

Οι μετοχές της “Folli Follie”, που είχαν εισέλθει μετ’ επαίνων και πολλών ελπίδων το 1997, διαγράφηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 2023 από το Χρηματιστήριο, αφού έτσι κι αλλιώς τελούσαν υπό αναστολή από τότε που ξέσπασε το μεγαλύτερο ίσως χρηματιστηριακό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.

Φολί Φολί εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Πώς προέκυψε η “Folli Follie”;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου, που γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Μιλάνο και εμπνεύστηκαν την ιδέα των faux κοσμημάτων, αλλά υψηλής ποιότητας.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1992 εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και ο γιος της οικογένειας, Τζώρτζης.

Επρόκειτο για κοσμήματα προσιτά στο ευρύ κοινό, τα οποία μπορούσε να αγοράσει ο μέσος Έλληνας, καθώς δεν ήταν πανάκριβα, αλλά ούτε και «φθηνιάρικα».

Έτσι γεννιέται η Folli Follie και το 1982 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο Κολωνάκι. Σιγά – σιγά η εταιρεία μεγαλώνει και ανοίγει δεκάδες σημεία πώλησης ενώ στην οικογενειακή επιχείρηση μπαίνει και ο γιος, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, μοιραίος αργότερα κρίκος της αλυσίδας της κατάρρευσης.

Από το 1995 και μετά επεκτείνεται σε ξένες αγορές, στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ενώ με την απόκτηση του 5% των «Ελληνικών Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.», το 1999,  το οποίο και αύξησε στο 53% το 2006, μπαίνει σε δεκάδες αεροδρόμια.

Η Folli Follie κάνει το μεγάλο άλμα φτιάχνοντας καταστήματα και στη μακρινή Ιαπωνία, μέχρι τη Χαβάη και την Γκουάμ, ενώ φτάνει και η ώρα της τεράστιας αγοράς της Κίνας.

Τα βραβεία και οι έπαινοι για την εταιρεία και τους ιδρυτές έρχονται απανωτά, η Folli Follie γίνεται ηγέτιδα δύναμη στο κόσμημα, τα ρολόγια και τα άλλα αξεσουάρ. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος διορίζεται πρόεδρος του Ελληνοϊαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το 2009 του δίνουν και το παράσημο της Τάξεως του Ανατέλλοντας Ήλιου.

Η οικογένεια στη χλιδή

Η οικογένεια ζει τη μύθο της, με εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη, πολυτελή σπίτια στην Εκάλη και τις Σπέτσες, γιοτ και τρυφηλή ζωή που πολλοί ζήλευαν, ειδικά μετά την είσοδο στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στο Χονγκ Κονγκ.

«Μπροστά από τα καταστήματά μας στη Σαγκάη και στο Πεκίνο περνούν σε καθημερινή βάση περίπου 2,5 εκατ. καταναλωτές. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, μπροστά από τα καταστήματα της Ερμού την παραμονή των Χριστουγέννων περνούν το πολύ 100.000 πελάτες», έλεγε τότε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Η εταιρεία γιγανώνεται, εκτός από τα ΚΑΕ αποκτά και την Elmec Sport, εταιρεία χονδρικής διάθεσης ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Μπαίνει στα πολυκαταστήματα Attica στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ενώ το 2010 δημιουργείται ο όμιλος Folli Follie Group, έπειτα από συγχώνευση με τις εταιρείες «Ελληνικών Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.» και Elmec Sport.

Σταθμός στην πορεία του ομίλου αποτελεί η επιλογή της Links of London από την Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων (LOCOG), οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το 2012, ως επίσημου σχεδιαστή της Συλλογής Κοσμημάτων αυτών.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της εταιρείας προσελκύει τον κινεζικό κολοσσό Fosun, ο οποίος το 2011 αποκτά το 9,5% της Folli Follie, ποσοστό που αυξάνεται σε 13,5% μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Το 2013 ο όμιλος Folli Follie Group προέβη στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με σκοπό την πώληση στην εταιρεία Dufry AG ποσοστού ύψους 49% της συμμετοχής του στα «Ελληνικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.», με αντίτιμο το ποσό των 328 εκατομμυρίων ευρώ, ως συνδυασμού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρεία αλλά και μετρητών.

Οι Κουτσολιούτσοι αισθάνονται «βασιλιάδες». Το success story τους γίνεται talk of the town, οι διακρίσεις πολλές. Το 2017 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ανακηρύσσεται Retail Manager ενώ το 2015 ο επιχειρηματίας λαμβάνει τον τίτλο του επιχειρηματία της χρονιάς.

Διαβάζουμε τον Σεπτέμβριο του 2017 τα οικονομικά αποτελέσματα: Ο Ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το α’ εξάμηνο του 2017 ανήλθε στο ποσό των € 723,2 εκατ. σε σχέση με €652,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016 αυξημένος κατά 10,8%. Η βελτιωμένη λειτουργική δραστηριότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας που στο α’ εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε €153 εκατ. σε σχέση με €131,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016, μια αύξηση της τάξης του 16,3%. Το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε €168,1 εκατ., αυξημένο κατά 13,0%. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 114,7 εκατ.

Η αρχή του τέλους

Και τότε σκάει το τεράστιο σκάνδαλο.

Ο Grego Gabriele, ιδρυτής της εταιρείας Quintessential Capital Management (QCM), βγάζει μια έκθεση – βόμβα για τη Folli Follie και σημαίνει την αρχή του τέλους για την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Το αμερικανικό fund αναφέρει επί της ουσίας ότι η οικονομική και εμπορική θέση της εταιρείας είναι πλασματική κι ότι έχουν «χαθεί» δεκάδες σημεία πώλησης.

Η QCM κατέγραψε λιγότερα καταστήματα πώλησης του ομίλου σε Ασία και Η.Π.Α., καθώς εντοπίσθηκαν 289 σημεία πώλησης έναντι των 630 σημείων, όπως αυτά είχαν δηλωθεί στην οικονομική έκθεση της εταιρείας.

Η μετοχή καταρρέει και μέσα στο 2018 τίθεται σε αναστολή. Το πόρισμα της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal είναι αποκαλυπτικό για το μέγεθος της κομπίνας που έχουν στήσει οι Κουτσολιούτσοι.

Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα του ομίλου στην Ασία, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 116.847.000 δολαρίων, έναντι του ποσού των 1.112.000.000 δολαρίων, τα οποία καταγράφονταν εντός των οικονομικών καταστάσεων των δραστηριοτήτων του ομίλου, δηλαδή αντιστοιχούσαν στο 10% της δηλωθείσας αξίας τους.

Οι παραιτήσεις και η φυλακή

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υποβάλουν τον Σεπτέμβριο του 2018 την παραίτησή τους με τον ιδρυτή της Folli Follie να δηλώνει:

«Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σοβούσας κρίσης για την εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγός μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.

Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου.

Ωστόσο, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και του καταξιωμένου επιτελείου του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ό,τι κριθεί απαραίτητο».

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραμένει στη θέση του μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και παραιτείται για να ξεκινήσει πλέον η δικαστική τους περιπέτεια.

Στη φυλακή πατέρας και γιός

Πατέρας και γιος κλείνονται στη φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2020 καθώς κρίνονται προφυλακιστέοι και ύποπτοι φυγής. Οι ισχυρισμοί τους για τους παραποιημένους ισολογισμούς δεν πείθουν ανακριτή και εισαγγελέα.

Οι κατηγορούμενοι παρέμειναν προφυλακιστέοι μέχρι και το Μάρτιο του 2022. Η αδυναμία παράτασης περαιτέρω της κράτησης τους, με δεδομένο ότι παρήλθε το νόμιμο 18μηνο αυτής, οδήγησε στην αποφυλάκισή τους.

Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν η οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι συγκρατούμενοί τους

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους Τζώρτζης και οι συγκατηγορούμενοί τους, κατά περίπτωση δικάζονται για τα εξής κακουργήματα: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli – Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Έτσι, σύμφωνα με τη δικογραφία κατάφερναν να καταρτίζουν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει τους σε τρίτους».

Όπως αναφέρει το βούλευμα, η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli Follie, προκάλεσε τεράστια ζημία η οποία αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ.

Γύρισε σελίδα η εταιρεία

Η εταιρεία επιχειρεί να γυρίσει σελίδα, οι μετοχές της οικογένειας Κουτσολιούτσου μηδενίζονται και τη διοίκηση αναλαμβάνει ομάδα επιχειρηματιών υπό τον κ. Γιώργο Σάμιο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, πάνω από 30 εκατ. ευρώ μαζί με μετρητά, παραμένουν δεσμευμένα.

Και ενώ η δικαστική διερεύνηση ενός από τα σοβαρότερα εγκλήματα «λευκού κολάρου» βρίσκεται σε εξέλιξη, η εταιρεία Folli Follie με την υπογραφή του Συμβουλίου Εφετών φαίνεται να γυρίζει σελίδα. Κι ο λόγος είναι η αποδέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και των τραπεζικών της λογαριασμών.

Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie και η εταιρεία που κρατήθηκε όρθια υπό τη διοίκηση του Γιώργου Σάμιου βαδίζει πλέον στο δρόμο της κανονικότητας.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία επικύρωσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και η άρση της δέσμευσης των ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια τα ακίνητα και τα πάγια στοιχεία της εταιρείας θα εισφερθούν στη NewCo, τη νέα εταιρεία που θα συσταθεί και από την οποία θα αποζημιώνονται οι ομολογιούχοι πιστωτές. Η δεύτερη εταιρεία που προέβλεπε το  Σχέδιο Εξυγίανσης, η OpsCo και στην οποία εντάσσεται το επιχειρηματικό σκέλος της FF, έχει ήδη συσταθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Αμερικανός εγκληματολόγος Ε.H. Sutherland (1883-1950) εισήγαγε τον όρο «white-collar crime» δηλαδή εγκλήματα λευκού κολάρου για τα εγκλήματα οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων, για παράδειγμα: υπεξαιρέσεις, φοροδιαφυγή, οικονομικές απάτες, κατάχρηση εξουσίας, αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων.

Τι απάντησε στις ρωτήσεις της εισαγγελέως ο ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος:

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως της Έδρας, ο ιδρυτής της εταιρίας, επανέλαβε ότι δεν ισχύει πως το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών που εμφάνιζε ο ασιατικός κλάδος της Folli Follie ήταν εικονικό.

  • Εισαγγελέας: Η “Alvarez & Marsal” λέει ότι το 73% του κύκλου εργασιών σας ήταν εικονικό. Τι λέτε για αυτό; 
  • Κατηγορούμενος: Δεν ισχύει. 
  • Εισαγγελέας: Τι ισχύει; 
  • Κατηγορούμενος: Ήταν κατά 80% πραγματικός. (Ο θεωρούμενος εκ των βασικών κατηγορουμένων, μαζί με τον γιο και τη σύζυγό του, είπε στην εισαγγελική λειτουργό πως δεν γνώριζε ότι είχαν πλαστρογραφηθεί τραπεζικά εξτρέ και ότι δεν θεωρεί πως υπήρχε λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο. Ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος απέδωσε και πάλι την παραποίηση των στοιχείων σε δύο στελέχη της Ασίας, που όπως ανέφερε «δρούσαν εν αγνοία μου»).
  • Εισαγγελέας: Είπατε ότι είχατε τυφλή εμπιστοσύνη στους συνεργάτες σας. Είχατε εμπιστοσύνη και στους συνεργάτες σας στην Ασία; 
  • Κατηγορούμενος: Γενικά έδινα εύκολα εμπιστοσύνη σε στελέχη.
  • Εισαγγελέας: Οι συνήγοροι είπαν ότι υπήρχε ένα «Σινικό Τείχος» στην Ασία, μια στεγανοποίηση…
  • Κατηγορούμενος: Εμένα ο νους μου ήταν πώς θα μεγαλώσει η Ασία, έπαιρνα τις αποφάσεις μόνος μου.
  • Εισαγγελέας: Εσείς είχατε υψώσει το «Σινικό Τείχος» που είπαν οι συνήγοροι; 
  • Κατηγορούμενος: Μη το λέμε «Σινικό Τείχος», είχαμε μια ανεξαρτησία και μια αυτονομία στην Ασία. 
  • Εισαγγελέας: Γιατί υπήρξε αυτή η ιστορία με τους πλασματικούς τζίρους; 
  • Κατηγορούμενος: Θέλανε να δείχνουμε κάτι παραπάνω. (Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συγκατηγορούμενη του, πλέον, σύζυγό του, Καίτη Κουτσολιούτσου, ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως δεν είχε καμία ανάμειξη σε όσα της καταλογίζονται).
  • Εισαγγελέας: Η σύζυγός σας, η κ. Αικατερίνη Κουτσολιούτσου είχε υπογράψει ενοποιημένες καταστάσεις; Ήταν αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
  • Κατηγορούμενος: Ποτέ δεν είχε σχέση με τα οικονομικά. – Η εισαγγελική λειτουργός, αναφερόμενη στη θέση που εξέφρασε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ο απολογούμενος ιδρυτής της εταιρίας, ότι δηλαδή ήταν λάθος που παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ρώτησε τον κ. Κουτσολιούτσο:
  • Εισαγγελέας: Πώς εσείς θα βοηθούσατε την εταιρεία, αν παραμένατε εκεί; Τι κινήσεις θα κάνατε για να ορθοποδήσει; 
  • Κατηγορούμενος: Θα συνέχιζα την εταιρεία. Θα έβρισκα επενδυτές, ήταν κερδοφόρα, και θα πλήρωνε τα χρέη.

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: «H Folli Follie ήταν ενός ανδρός αρχή – Δεν ακουγόμουν»

Ο δεύτερος κατηγορούμενος για το σκάνδαλο που έλαβε διεθνείς διαστάσεις είπε στο τριμελές Εφετείο πως ο πατέρας του και ιδρυτής του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος ουσιαστικά δεν επέτρεπε να λειτουργήσει άλλος στην εταιρία,

 «Στη Folli Follie δεν μπορούσα ούτε να τελειώσω τη φράση μου…»

Δεν έβλεπα τον εαυτό μου στο μέλλον να συνεχίζει με αυτό το brand» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφερόμενος στον πατέρα και συγκατηγορούμενό του.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος για το σκάνδαλο που έλαβε διεθνείς διαστάσεις είπε στο τριμελές Εφετείο πως ο πατέρας του και ιδρυτής του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος ουσιαστικά δεν επέτρεπε να λειτουργήσει άλλος στην εταιρία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η εταιρία ουσιαστικά “ήταν ενός ανδρός αρχή” και πως ο ίδιος όσες ιδέες κι αν είχε και όσο και αν ήθελε να προσφέρει “δεν ακουγόμουν”.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είπε απολογούμενος πως μετά την είσοδο της εταιρίας στο Χρηματιστήριο, όπου φάνηκαν τα καλά αποτελέσματα είχε πετύχει μέχρι τότε η Folli Follie, ήρθε μία πρόταση που αξιοποιήθηκε από τον ίδιο:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ενώ όλοι στην Ελλάδα μας ξέρανε, έγινε μια πρόταση για ιδιωτικοποίηση καταστημάτων αφορολόγητων ειδών» είπε ο κ. Κουτσολιούτσος λέγοντας ότι μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΚΑΕ και εκεί «άρχισα να διοχετεύω όλη μου την ενέργεια.
Για να είσαι στο αεροδρόμιο πρέπει να είσαι μια γνωστή μάρκα.

Οι ταξιδιώτες είναι διεθνείς. Αυτή η εργασία μου, όλη αυτή η προσπάθεια, μας έφερε σε επαφή με μεγάλους οίκους του εξωτερικού».

Ο γιος του ιδρυτή του Ομίλου που κατέρρευσε το 2018, στην αρχή της απολογίας του αναφέρθηκε στις σπουδές του και στην εισαγωγή του στο δημιούργημα του πατέρα του, αλλά και ειδικότερα ενασχόληση του με την εταιρία. Η απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου διακόπηκε για αύριο 4/4 οπότε και αναμένεται να αναφερθεί στα πεπραγμένα του κλάδου της Ασίας που έδωσαν το πλήγμα τον Όμιλο.

Η απολογία

Συγκεκριμένα, ο υιός Κουτσολιούτσος είπε:

«Με βαραίνει ότι υπήρξε όλο αυτό το διάστημα μια σύμπραξη της PcW – και για αυτό δεν έγιναν σωστά οι έλεγχοι -με τη νέα διοίκηση και την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο νους μου όλο αυτό το διάστημα είναι εκεί. Για πιο λόγο πέντε χρόνια έχουν πουληθεί τα πάντα και συνεχίζεται ένα ψέματα μέχρι σήμερα;

Είμαι τόσο στεναχωρημένος….
Κανονικά θα έπρεπε να είμαι σε κάποιο ίδρυμα για κατάθλιψη θα το παλέψω όμως για να αποκατασταθούν οι άνθρωποι…

Αυτό ήθελα να πω γιατί είναι μέσα μου».

«Κατηγορούμαι για πέντε σοβαρά εγκλήματα. Από εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ως απατεώνας και ξεπλυματίας.

Για αυτό έχω την ανάγκη να συστηθώ να γνωρίσετε τη πορεία μου. Οι γονείς μου δούλευαν νυχθημερόν και ταξίδευαν πολύ. Θυμάμαι να βάζω ετικέτες στα κοσμήματα για να περνάει η ώρα.
Διακοπές μόνο μια εβδομάδα κάναμε τον Αύγουστο. Έχω πολλά βιώματα από εργασία.
Από την αρχή ένιωσα ότι ήταν ενός ανδρός αρχή. Ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ούτε μια φράση μου δεν μπορούσα να ολοκληρώσω. Είπα τότε δεν θα επιμένω.
»

«Ήταν επιτυχία των γονιών μου και ήταν μια τριβή που και έμενα με πονούσε.»

Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος νιώθοντας ότι ο πατέρας του δεν λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη του να προσφέρει, ο ίδιος διοχέτευσε όλη του την ενέργεια στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

«Μπήκα μέλος του ΔΣ και άρχισα να διοχετεύω εκεί (στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών) όλη μου την ενέργεια. Για να είσαι στο αεροδρόμιο πρέπει να είσαι μια γνωστή μάρκα. Οι ταξιδιώτες είναι διεθνείς», είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος σημειώνοντας πως όλη «αυτή η εργασία που έγινε εκεί μας έφερε σε επαφή με μεγάλους οίκους του εξωτερικού».

Η συνέχεια της απολογίας του Τζώρτζη: «Δεν ήθελα να είμαι ο γιος του πατέρα μου, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου» 

Με εκτενείς αναφορές στις επιτυχημένες και μοναδικές όπως της χαρακτήρισε επιχειρηματικές του επιλογές, συνέχισε να απολογείται σήμερα (4/04/24) στη δίκη για την υπόθεση της Folli Follie ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Επί της ουσίας ο κατηγορούμενος αρνείται το κατηγορητήριο – ακόμη ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει την απολογία του – και επιχειρεί και σήμερα να κρατήσει αποστάσεις από τις επιλογές και τις αποφάσεις του πατέρα του και συγκατηγορούμενού του Δημήτρη Κουτσολιούτσο. «Δεν ήθελα να είμαι ο γιος του πατέρα μου, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου» είπε ο κατηγορούμενος τονίζοντας όμως ότι αυτό που κατάφερε ο πατέρας του στην Ασία και με το υπο-όμιλο της εταιρείας εκεί ήταν κάτι μοναδικό.

«Η συνεισφορά του πατέρα που στην Ασία ήταν διάχυτη σε όλη την εταιρεία, αυτό που κατάφερε είναι μοναδικό. Ένα brant ελληνικό να έχει τέτοια απήχηση εκεί» είπε ο κατηγορούμενος και απευθυνόμενος στην έδρα ανέφερε: «Ακόμη και ήμερα που έχουν κλείσει δυστυχώς τα μαγαζιά, αν πάτε στη Σαγκάη η το Χονγκ Κονγκ και τους ρωτήσετε αν ξέρουν τη Folli Folllie σίγουρα το όνομα θα το ξέρουν. Δημιουργήσαμε κάτι μοναδικό. Όταν μας εξηγούσε ο πατέρας μου τι έκανε πραγματικά τον θαύμαζε».

Στη συνέχεια ο Τζ. Κουτσολιούτσος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο δανεισμό της εταιρείας, ο οποίος, όπως είπε, μπορούσε σε κάθε περίπτωση να δικαιολογηθεί μόνο και μόνο από τα περιουσιακά της στοιχεία. «Δεν υπήρχε καμία άλλη εγγύηση. Δεν έχει να κάνει με το Χρηματιστήριο και εκτός τον ίδιο δανεισμό θα μπορούσε να έχει. Είχαμε και το κεφάλαιο κίνησης. Για το δικό μου όμιλο ήξερα μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Στην Ελλάδα είχαμε 42 εκατ.κεφάλαιο κίνησης που το ανοίγαμε και το αποπληρώναμε στο τέλος του χρόνου» είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος μίλησε και για την εξαγορά των ΚΑΕ από τη Dufry.

«Είναι η περίοδος που η Ελλάδα είναι μαύρο πρόβατο για την παγκόσμια οικονομία. Είμαστε στις αρχές του 2012. Παρ όλα αυτά αρχίσανε οι συζητήσεις για επενδύσεις. Αυτό ήταν τεράστια επιτυχία γιατί ήταν μέσα στη κρίση. Καταφέραμε με επιτυχία να πουλήσουμε το 51% της εταιρείας. Πήραμε ένα μεγάλο ποσοστό στη Dufry 4% πουλώντας κάτι τοπικό και συμμετέχοντας σε κάτι παγκόσμιο. Το όλο τίμημα ανήλθε στα 928 εκατ. ευρώ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τζ. Κουτσολιούτσος σημειώνοντας πως η εταιρεία στα χρόνια των Μνημονίων «δείξαμε μεγάλες αντοχές και επενδύαμε».

Ακόμη ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στα factory aoutlet στο αεροδρόμιο της Αθήνας και τον Πειραιά. «Το όραμά μας που πήρε σάρκα και οστά ήταν κάτι μοναδικό, που δεν το έκανε κανένας άλλος και δύσκολα κάποιος μπορεί να το δημιουργήσει. Μακάρι να το καταφέρει και κάποιος άλλος για χάρη του ελληνικού επιχειρείν», είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και προσέθεσε: «Προσφέραμε προϊόντα για όλες τις φάσεις της ζωής ενός ανθρώπου παιδικά είδη, μόδα αθλητικά είδη καλλωπισμό. Αυτό ήταν το όραμα μας. Είχαμε φτιάξει ένα δίκτυο που παντού θα το έβρισκες. Ήμασταν πολύ περήφανοι γιατί βλέπαμε την ανταπόκριση του κόσμου».

Σχετικά άρθρα