Αρχική / Υγεία / Οδοντιατρική / Τι πρέπει να ξέρει η έγκυος γυναίκα που επισκέπτεται τον οδοντίατρο
Τι πρέπει να ξέρει η έγκυος γυναίκα που επισκέπτεται τον οδοντίατρο thumbnail

Τι πρέπει να ξέρει η έγκυος γυναίκα που επισκέπτεται τον οδοντίατρο

 


Ένας στους δέκα ασθενείς που επισκέπτονται τον οδοντίατρο πάσχει από κάποιο γενικό νόσημα, το οποίο εμπλέκεται στη παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών. Γι αυτό «οι οδοντίατροι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις σύγχρονες γνώσεις για την ασφαλή οδοντιατρική αντιμετώπιση των ασθενών της κατηγορίας αυτής», επεσήμανε ο καθηγητής κ. Ιωάννης Ιατρού, ο οποίος συντόνισε ημερίδα που διοργάνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, με θέμα «την αντιμετώπιση του ασθενούς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό στο οδοντιατρείο».


 Όπως τόνισε ο κ. Ιατρού  σήμερα με την αύξηση του μέσου όρου ζωής και του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων (77,59 έτη για τους άνδρες και 82.93 έτη για τις γυναίκες), οι Οδοντίατροι όλο και περισσότερο έρχονται αντιμέτωποι με ασθενείς που στο ιστορικό τους αναφέρουν συνυπάρχουσες παθήσεις γι αυτό η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη.


Έγκυες με οδοντιατρικά προβλήματα 


Αναφερόμενη στις εγκύους  με οδοντιατρικά προβλήματα, η  κ. Νάντια Θεολόγη-Λυγιδάκη, Λέκτορας  Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τόνισε πως  χρειάζεται αντιμετώπιση με προσοχή και υπευθυνότητα από τον Οδοντίατρο, για την αποφυγή δυσάρεστων συμβαμάτων. Η κ. Λυγιδάκη  τόνισε πως «σημαντικό είναι η έγκυος να μην τοποθετείται στην έδρα σε ύπτια θέση, ειδικά στο 3ο τρίμηνο της κύησης, για αποφυγή συμπτωμάτων από την πίεση της κάτω κοίλης φλέβας. Εξάλλου πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η υπερευαισθησία της εγκύου και του περιβάλλοντός της και να επιδιώκεται η ελάττωση του άγχους της εγκύου από την όποια οδοντιατρική παρέμβαση. Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη ήδη παρουσιάζει προβλήματα συστήνεται αντιμετώπιση σε νοσοκομειακό περιβάλλον».     


Γενικά κατά την κύηση συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές στις φυσιολογικές λειτουργίες της γυναίκας σε σχετικά σύντομο χρόνο, με κυριότερες την ταχεία αύξηση του βάρους της, την καρδιακή προσαρμογή με αύξηση του όγκου αίματος και του καρδιακού έργου, την αύξηση του βασικού μεταβολισμού, τις ορμονικές μεταβολές, την προς τον θώρακα μετατόπιση του διαφράγματος.  Μπορεί όμως να προκύψουν σοβαρές επιπλέον δυσλειτουργίες όπως εμφάνιση υπέρτασης, αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, οίδημα κάτω άκρων, σύνδρομο κοίλης φλέβας. Εξάλλου δεν είναι ήσσονος σημασίας η επίδραση της ορμονικής μεταβολής στην ψυχολογία της εγκύου, που συχνά είναι υπερευαίσθητη και ευάλωτη παρουσιάζοντας αντιδράσεις που μεταβάλλονται γρήγορα, ενώ έχει ανησυχίες και πιθανόν και φοβίες για οτιδήποτε επεμβατικό κατά την διάρκεια της κύησης.


Ο Οδοντίατρος πρέπει να παρακολουθεί την γυναίκα για τυχόν προβλήματα στο στόμα λόγω της εγκυμοσύνης όπως αιμορραγίες από τα ούλα ή ουλίτιδα, ή ανάπτυξη επουλίδας της κύησης, να παρεμβαίνει κυρίως για ανακούφιση από τον πόνο και για αντιμετώπιση φλεγμονής και να προγραμματίζει οδοντιατρικές πράξεις που μπορούν να περιμένουν μετά τον τοκετό.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X