Αρχική / Υγεία / Οδοντιατρική / Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά
Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά  thumbnail

Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά

Περισσότερα παιδιά με υγιή δόντια, είναι ο στόχος των Γιατρών του Κόσμου που πραγματοποιούν το πρόγραμμα «Αδαμαντιάδα, Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης Πρωτογενών Οδοντιατρικών Αναγκών Παίδων Αθηνών». 


Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις πρωτογενείς οδοντιατρικές ανάγκες παιδιών της Αθήνας και παρέχει οδοντιατρική εξέταση και φθορίωση σε 7.500 μαθητές, σε 60 Δημοτικά Σχολεία καθώς και οδοντιατρική θεραπεία σε 1.500 περιστατικά παιδιών που έχουν εξεταστεί και δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον οδοντίατρο.


Τουλάχιστον 50 εθελοντές οδοντίατροι πραγματοποιούν διαγνωστικές επισκέψεις στα σχολεία και θεραπευτικές παρεμβάσεις στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου και στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων.


«Το πιο όμορφο πράγμα είναι να βλέπεις ένα παιδικό πρόσωπο που υποφέρει, να χαμογελά. Αυτό πιστεύουν οι εθελοντές της Αδαμαντιάδας, που αναλαμβάνουν να απαλύνουν ανθρώπινο πόνο, να περιθάλψουν και να στείλουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς και συμπάθειας», δήλωσε ο εθελοντής Οδοντίατρος των Γιατρών του Κόσμου, Χρήστος Ναούμης.


Ο Δρ. Μιχάλης Καλαβρυτινός, Οδοντίατρος, Ορθοδοντικός, Υπεύθυνος Παρεμβατικών Δράσεων της Αδαμαντιάδας και Αντιπρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος, επεσήμανε ότι η Αδαμαντιάδα στηρίζεται κυρίως στην ενεργητική μάθηση που έχει σκοπό την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών και των γονιών. «Το πρόγραμμα ενισχύει την υπευθυνότητα, την επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα του μαθητή να υιοθετήσει υγιεινούς τρόπους ζωής που θα τον ακολουθούν στο μέλλον», δήλωσε.


«Γνωρίζουμε σήμερα ότι ένα μεγάλο μέρος των οδοντιατρικών αναγκών του πληθυσμού δεν λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία. Βασικός σκοπός και κεντρικό μήνυμα των προγραμμάτων μας για την προαγωγή της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού αποτελεί η θέση ότι η στοματική Υγεία συνδέεται άμεσα με τη γενική Υγεία», δήλωσε ο Παναγιώτης Βίγλας, Οδοντίατρος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).


«Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν καλύπτεται σήμερα από κανέναν ασφαλιστικό φορέα, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι δυσβάσταχτο για πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αν προσθέσουμε σε αυτό και το μεγάλο θέμα της άγνοιας πολλών γονιών απέναντι στην έννοια της πρόληψης καθώς και την πεποίθηση, ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο δικαιολογείται μόνο όταν τα παιδιά πονάνε, τότε όλοι μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος», επεσήμανε ο Αντώνης Αμπαριώτης, Οδοντίατρος, και Υπεύθυνος Ανάπτυξης, Υποδομής και Αναλωσίμων στα Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Αθηναίων.


«Η αγωγή υγείας, η πρωτογενής πρόληψη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σχολείο, τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, τους γονείς, την κοινωνία. Αυτή την άμεση ανάγκη πρόληψης, εκεί ακριβώς που εισδύουν οι κοινωνικές ανισότητες, έρχεται να καλύψει η Αδαμαντιάδα και οι εθελοντές οδοντίατροι των Γιατρών του Κόσμου», τόνισε ο Νικήτας Κανάκης, Παιδοοδοντίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Αδαμαντιάδας και Γενικός Γραμματέας των ΓτΚ.


Το έργο με τίτλο «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ – Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης Πρωτογενών Οδοντιατρικών Αναγκών Παίδων Αθηνών», έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Άξονας Προτεραιότητας «Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον Τομέα Ψυχικής Υγείας», με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η πρωτοβουλία ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ στηρίζεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας) και των Γιατρών του Κόσμου και υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X