Μήπως είναι με άλλη; Τα σημάδια ότι έχει παράλληλη σχέση!

Στη σύγχρονη κοινωνία, αν και μεγάλος αριθμός ατόμων δηλώνουν ευχαριστημένοι που είναι singles, πολλοί λατρεύουν να είναι με κάποιον και έχουν σχέση.

Γράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Αλλά ενθουσιάζονται μόλις δουν μια… ευκαιρία, νέα, όμορφη και σαγηνευτική. Και αντί να χωρίσουν, επιλέγουν να απατήσουν τον σύντροφό τους. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, πως οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που αλληλεπιδρούν για να υπάρξει απιστία είναι: εσωτερικοί, δηλαδή στο άτομο το οποίο ωθείται προς την απιστία και κοινωνικοί.

Οι εσωτερικοί παράγοντες στο άτομο σχετίζονται με τη συντροφικότητα, τον θαυμασμό, τη δύναμη, το στοιχείο του καινούριου – της έκπληξης, το ρίσκο – πρόκληση και την περιέργεια. Δηλαδή το άτομο έχει την επιθυμία να δραπετεύσει ή να ανακουφιστεί από μια δύσκολη και επώδυνη σχέση, τη βαρεμάρα ή την επιθυμία να «τιμωρήσει» το ταίρι του και να κερδίσει την προσοχή.

Από την άλλη, οι κοινωνικοί παράγοντες έχουν να κάνουν με τις εξωσυζυγικές περιπέτειες που προβάλλονται ως λαμπερές και γοητευτικές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Θεωρούνται κάτι κολακευτικό και γίνονται μέρος της καθημερινότητας.

Eπίσης, οι διαφημίσεις προβάλλουν το πρότυπο της σούπερ σέξι γυναίκας και η καλή ζωή περιλαμβάνει και πολλές ωραίες γυναίκες να παρελαύνουν στη ζωή ενός άνδρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνδρες και γυναίκες να ασπάζονται αυτή την άποψη και να προσπαθούν να την εφαρμόσουν.

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχει παράλληλη σχέση;

Από την άλλη, υπάρχουν μερικά σημάδια κινδύνου απιστίας, όπως τα κατέγραψε το Associated Press. Η απάντηση λοιπόν, στο ερώτημα αν μπορεί κανείς να αντιληφθεί εγκαίρως ότι το ταίρι του απιστεί, είναι «ναι», σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα. Τα σημάδια κινδύνου παράλληλης σχέσης είναι:

  • Ο/η σύντροφός σας ξαφνικά αρχίζει να μιλάει συχνά για το αβέβαιο μέλλον.
  • Μπορεί να σας λέει πολύ κολακευτικά πράγματα, αλλά να αποφεύγει το σεξ.
  • Μπορεί να μην σας κοιτάει κατάματα.
  • Μπορεί να άλλαξε ξαφνικά τις συνήθειές του/της.
  • Μπορεί να βρίσκει δικαιολογίες ότι δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί.
  • Μπορεί να σταματήσει να σας κάνει κομπλιμέντα για την εξωτερική σας εμφάνιση.
  • Μπορεί να φέρεται σαν να είναι ένοχος/η.
  • Μπορεί να σας ρωτάει αν εξακολουθείτε να αγαπιέστε.
  • Μπορεί να γίνει αγενής.
  • Μπορεί να σταματήσει να σας λέει «σε αγαπώ».

Όλα αυτά είναι φυσικό να προκαλούν άγχος και αγωνία για την πορεία της σχέσης με αποτέλεσμα να σκέφτεστε τι να κάνετε για να διορθώσετε την κατάσταση. Οι… πρακτικές που δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, είναι οι εξής:

  • το να μην συζητήσει το θέμα,
  • το να απειλήσει το ταίρι του για το τι θα γίνει μετά αν είναι με άλλο άτομο,
  • το να βάλει τις φωνές, να βρίσει και να καβγαδίσει,
  • το να ρεζιλέψει τον/ τη σύντροφό του στο περιβάλλον τους.

Τα παραπάνω συνθέτουν έναν φαύλο κύκλο έλλειψης επικοινωνίας. Αν ένα μέλος μιας σχέσης δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι τον ελκύει ένα άλλο άτομο, δεν θα παραδεχτεί και ότι μπήκε σε πειρασμό, και βέβαια δεν θα το πει όταν κάνει κάτι για την έλξη που νιώθει προς το τρίτο άτομο.

Πώς μπορείς να «ελέγξεις» την έλξη για άλλο άτομο;

Το αποτέλεσμα είναι η ζήλια και η καχυποψία. Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει είναι η δέσμευση του να είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του και το άτομο με το οποίο έχει σχέση. Η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την πραγματικότητα επιτυγχάνεται με τη συζήτηση των προβλημάτων που έχει το ζευγάρι και την προσπάθεια εύρεσης λύσεων.

Διότι όταν συζητά κάποιος για την έλξη που του ασκεί ένα άλλο άτομο, αυτό μειώνει την πιθανότητα να δραστηριοποιηθεί και να κάνει κάτι για αυτή την έλξη. Ο λόγος βρίσκεται στη νευροψυχολογία του εγκεφάλου: Καθώς το άτομο το συζητάει, μειώνεται η έλξη του… απαγορευμένου, σταματάει να το σκέφτεται συνέχεια και να του δίνει υπερβολικές διαστάσεις, σκεπτόμενος μόνο τις θετικές πλευρές της απιστίας.

Ταυτόχρονα, η απιστία (ή η ιδέα της απιστίας) απομυθοποιείται, χάνει τη διάσταση της έκπληξης, του καινούριου, και γίνεται μέρος της ρουτίνας του ατόμου, και έτσι χάνει τη δύναμη που ασκεί στον εγκέφαλο και σταδιακά το ερέθισμα εξασθενεί.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
greekpsychologypages.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Απάτησα το αγόρι μου αλλά δεν θέλω να τον χάσω. Να του το πω;»

Κεφάλαιο «Απιστία»: Αξίζει ο απατημένος σύντροφος να δείξει συμπόνοια;

«Βλέπω τα likes σε κοπέλες και ζηλεύω παθολογικά»! Πώς να αντιμετωπίσεις τα… σενάρια απιστίας;

Σχετικά άρθρα