Προφυλακτικό, αυνανισμός, σεξ: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας  thumbnail

Προφυλακτικό, αυνανισμός, σεξ: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας

 


Ερωτήσεις γονέων και απαντήσεις για τη σεξουαλική διοαπαιδαγώγηση. 


Από την παιδαγωγό June Morris 


Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο γιος μου θα χρησιμοποιεί προφυλακτικό, όταν αρχίσει να κάνει σεξ; Τον έχω μιλήσει σχετικά αλλά δεν φαίνεται να δίνει σημασία.


Μπορείτε να του ζητήσετε να σας το υποσχεθεί. Παρουσιάστε το ως δικό σας πρόβλημα, ως κάτι που είναι απαραίτητο να ξέρετε για να μην ανησυχείτε. Μ’ αυτό τον τρόπο, είναι πιθανότερο να πάρετε την απάντηση που θέλετε, ωστόσο, η συμμόρφωσή του με την επιθυμία σας τη στιγμή εκείνη, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες — από την υπευθυνότητά του, από την ενημέρωσή του για τον τρόπο χρήσης των προφυλακτικών, από τη στάση της συντρόφου του και την ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ τους 


Ο γιος μου είναι 19, είναι, όμως, κοινωνικά ανώριμος. Ξέρω ότι θέλει να κάνει σχέση, δεν έχει, όμως, την αυτοπεποίθηση όταν χρειάζεται για να το επιδιώξει. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;


Να έχετε υπομονή. Ο γιος σας είναι απαραίτητο να βρει μόνος του το δρόμο του.


Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση των εφήβων:


-Δίνετέ τους συνεχώς ενθάρρυνση, και δείξτε τους εμπιστοσύνη όπου χρειάζεται.


- Ακούστε τους με προσοχή. Ακουστέ τόσο τα λεκτικά, όσο και τα μη λεκτικά μηνύματα που σας στέλνουν.


- Δώστε τους θετικά μηνύματα για το σώμα τους. Πολλοί νεαροί έφηβοι δεν νιώθουν καλά για το σώμα τους, και χρειάζονται μεγάλη στήριξη από τους άλλους.


-Εμπιστευτείτε τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος γιο να γίνουν άτομα άξια εμπιστοσύνης,


Πρέπει να αποθαρρύνω τα παιδιά μου από το να αυνανίζονται;


Μάλλον δεν θα το μάθετε, αν συμβαίνει αυτό, επειδή οι περισσότεροι νέοι έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για δραστηριότητα αυστηρά προσωπική, και τα παιδιά σας είναι απίθανο να θέλουν να το συζητήσουν μαζί σας. Οπωσδήποτε, όμως, χρειάζεται να ξέρουν ότι ο αυνανισμός δεν κάνει κακό και δεν υπάρχει περίπτωση να πάθουν τίποτα, όσο κι αν αυνανιστούν. Αν δεν αυνανίζονται, χρειάζεται να ξέρουν ότι κι αυτό είναι φυσιολογικό.


Αν στο παρελθόν αποθαρρύνατε τα παιδιά σας να αυνανίζονται, καλό είναι να επανορθώσετε λέγοντάς τους ξεκάθαρα ότι δεν κάνει κακό. Τα συναισθήματα ενοχής και άγχους των νέων —αγοριών και κοριτσιών— επειδή αυνανίζονται, μπορεί να οδηγήσουν, στο μέλλον, σε σεξουαλικά προβλήματα. Εξάλλου, οι έφηβοι που δεν βασανίζονται από συναισθήματα ενοχής για τον αυνανισμό, ίσως να έχουν μικρότερη ανάγκη ν αρχίσουν σεξουαλική δραστηριότητα σε πολύ νεαρή ηλικία.


Αν οι έφηβοί σας και εσείς δυσκολεύεστε να συζητήσετε τέτοια θέματα, μια λύση είναι να τους προμηθεύσετε κατάλληλα βιβλία που θα τους βοηθήσουν. Όλοι οι νέοι είναι απαραίτητο να έχουν στη διάθεσή τους βιβλία και να καταφεύγουν σ’ αυτά για πληροφορίες, ακόμα και όταν νομίζουν ότι είναι άριστα ενημερωμένοι για όλα. Καλύτερο είναι ακόμα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X