Γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν άντρες που θέλουν να τα έχουν όλα; – Πώς δικαιολογούν οι ίδιοι την απιστία; – Οι 13 λόγοι για τους οποίους απατούν τη γυναίκα τους

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!

Κι όμως, υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που θέλουν να τα έχουν όλα, όσον αφορά στο σεξουαλικό, ερωτικό κομμάτι. Και τη γυναίκα τους και τη γκόμενα. Φυσικά αυτό συμβαίνει από όλα τα φύλλα, δεν υπάρχει διάκριση. Απλά, στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται λόγος για την απιστία των αντρών.

Αρκετά συχνά, πρόκειται για εγωιστικές, ναρκισσιστικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν ορισμένους ανθρώπους και οι οποίες τους κάνουν να αισθάνονται παντοδύναμοι, σαν να μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν. Πολλοί από αυτούς επιζητούν να επιβεβαιώνονται συνεχώς για τον εαυτό τους, για τη γοητεία τους και κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν αυτή τη βαθιά ανάγκη για επιβεβαίωση.

Παρότι κάποιοι άντρες απατούν τις γυναίκες τους, τείνουν να λένε ψέματα προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η πραγματικότητα και στην ουσία είναι σαν να θέλουν να πιστέψουν τα ψέματα που λένε, για να μοιάσουν αληθινά και για να δικαιολογήσουν τα όσα συμβαίνουν, σαν να είναι ασήμαντα και φυσιολογικά.

Οι περισσότεροι άντρες προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απιστία τους, ψάχνοντας να βρουν λόγους που υπονοούν ότι η απιστία ήταν η μόνη λογική λύση στα προβλήματα της σχέσης τους και σε άλλα προβλήματα της ζωής τους. Εκλογικεύουν και δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους με δηλώσεις όπως:

  • Κάθε άντρας θέλει να κάνει σεξ με άλλες γυναίκες. Και όταν έχει την ευκαιρία, την εκμεταλλεύεται.
  • Είναι η βιολογική επιταγή ενός άνδρα να κάνει σεξ με όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί. Γιατί θα έπρεπε εγώ να διαφοροποιηθώ;
  • Αν είχα αρκετό (ή καλύτερο) σεξ στο σπίτι, δεν θα χρειαζόταν να απατήσω.
  • Αυτό που κάνω το κάνουν και οι περισσότεροι φίλοι μου.
  • Αν η γυναίκα μου δεν είχε παχύνει τόσο πολύ -ή αν ήταν πιο καλή μαζί μου ή πιο προσεκτική- δεν θα σκεφτόμουν καν να πάω αλλού.
  • Αν η δουλειά μου δεν ήταν τόσο αγχωτική, δεν θα χρειαζόμουν την εκτόνωση που παίρνω από το διαδικτυακό σεξ.
  • Απάτη; Αλήθεια; Θέλω να πω, ποιος θα μπορούσε λογικά να αποκαλέσει απιστία το να χορεύει κανείς σε ένα στριπτιτζάδικο; Είναι αυτό που κάνουν οι άντρες για διασκέδαση.
  • Ο μπαμπάς μου κοιτούσε περιοδικά και πήγαινε σε στριπτιζάδικα, και αυτό δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Λοιπόν, έχω συνομιλίες με κάμερα και διαδραστικό σεξ. Ποια είναι η διαφορά;
  • Απλά στέλνω μηνύματα και φλερτάρω. Πού είναι το κακό σε αυτό; Δεν συναντιέμαι με καμία από αυτές τις γυναίκες από κοντά. Είναι απλά ένα παιχνίδι.

Από την άποψη της ψυχοθεραπείας, η άρνηση είναι μια σειρά από εσωτερικά ψέματα και εξαπατήσεις που λένε οι άνθρωποι στον εαυτό τους για να κάνουν τις αμφισβητήσιμες συμπεριφορές τους να φαίνονται εντάξει (τουλάχιστον στο δικό τους μυαλό).

Συνήθως, κάθε αυτο-απάτη υποστηρίζεται από μία ή περισσότερες εκλογικεύσεις, με την κάθε μία να ενισχύεται από ακόμα περισσότερα ψέματα. Στα μάτια ενός αμερόληπτου παρατηρητή, όπως ενός ψυχολόγου, η άρνηση ενός άνδρα που απατά, συνήθως φαίνεται τόσο σταθερή όσο ένα παγάκι στο νερό. Ωστόσο, αυτοί οι άνδρες έχουν την τάση να επιμένουν πεισματικά ότι η λογική τους είναι σωστή.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, θέτει το ερώτημα: Γιατί; Γιατί οι άνδρες απατούν; Και γιατί μερικές φορές συνεχίζουν να απατούν αφού «πιαστούν στα πράσα», ακόμη και μπροστά σε βαθύτατα ανεπιθύμητες συνέπειες όπως το διαζύγιο, η απώλεια της γονικής επαφής, η απώλεια του κοινωνικού κύρους και άλλα παρόμοια;

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα είδη των δυναμικών μπορούν να παίξουν ρόλο στην απόφαση ενός άνδρα να εμπλακεί σε απιστία. Σε γενικές γραμμές, όμως, η επιλογή του να απατήσει καθοδηγείται από έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

  1. Ανωριμότητα: Υπάρχουν άντρες που νιώθουν ότι είναι οκ να πηγαίνουν με τη μία και την άλλη για να ζήσουν μία σεξουαλική περιπέτεια, είτε επειδή δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε δεσμευμένες σχέσεις, είτε επειδή δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πράξεις τους έχουν αρνητικές συνέπειες ως προς την υπάρχουσα σύντροφό τους κι ότι μπορούν να την πληγώσουν. Είναι λες και θεωρούν τη δέσμευση με τη σύντροφό τους σαν ένα σακάκι που το βάζουν και το βγάζουν όποτε τους γουστάρει, ανάλογα με την περίσταση.
  2. Συνυπάρχοντα ζητήματα: Μπορεί κάποιος να έχει ένα σταθερό πρόβλημα με το αλκοόλ ή και τα ναρκωτικά που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, με αποτέλεσμα να μετανιώνει για τις σεξουαλικές του αποφάσεις. Ή μπορεί να έχει ένα πρόβλημα όπως ο σεξουαλικός εθισμός, που σημαίνει ότι επιδίδεται ψυχαναγκαστικά σε σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές ως έναν τρόπο για να μουδιάσει και να αποφύγει τη ζωή.
  3. Ανασφάλεια: Μπορεί να αισθάνεται ότι είναι πολύ μεγάλος (ή πολύ νέος), ότι δεν είναι αρκετά όμορφος, ότι δεν είναι αρκετά πλούσιος, ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος κ.λπ. (Ένας μεγάλος αριθμός αντρικών απιστιών συνδέεται, τουλάχιστον εν μέρει, με μια κρίση μέσης ηλικίας). Για να στηρίξει τον εξασθενημένο εγωισμό του, αναζητά την επιβεβαίωση από γυναίκες, άλλες από τη σύντροφό του, χρησιμοποιώντας αυτή τη σεξουαλική σπίθα ενδιαφέροντος για να νιώσει ότι είναι επιθυμητός και άξιος.
  4. Ημερομηνία λήξης νο.1: Μπορεί να θέλει να τερματίσει την τρέχουσα σχέση του. Ωστόσο, αντί απλά να πει στη σύντροφό του ότι είναι δυστυχισμένος και θέλει να χωρίσει, την απατά και στη συνέχεια την αναγκάζει να κάνει τη βρώμικη δουλειά.
  5. Ημερομηνία λήξης νο.2: Μπορεί να θέλει να τερματίσει την τρέχουσα σχέση του, αλλά όχι μέχρι να βρει μια άλλη. Έτσι, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επόμενη σχέση του, ενώ βρίσκεται ακόμα στην πρώτη.
  6. Έλλειψη αντρικής κοινωνικής υποστήριξης: Μπορεί να έχει υποτιμήσει την ανάγκη του για υποστηρικτικές φιλίες με άλλους άνδρες, περιμένοντας ότι οι κοινωνικές και συναισθηματικές του ανάγκες θα καλυφθούν αποκλειστικά και μόνο από το πρόσωπο που θεωρεί σημαντικό για τον εαυτό του. Και όταν αναπόφευκτα αποτυγχάνει σε αυτό, αναζητά αλλού την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
  7. Σύγχυση σχετικά με τη ρομαντικότητα και την έντονη ερωτική επαφή έναντι της δέσμευσης: Μπορεί να παρεξηγήσει τη διαφορά μεταξύ της ρομαντικής έντασης και της μακροχρόνιας αγάπης, μπερδεύοντας την έντονη ερωτική επιθυμία που υπάρχει στην αρχή μίας σχέσης με την αγάπη, και αποτυγχάνοντας να κατανοήσει ότι στις υγιείς, μακροχρόνιες σχέσεις η υπερβολική ερωτική σκέψη και επιθυμία αντικαθίσταται, με την πάροδο του χρόνου, από λιγότερο έντονες, αλλά τελικά πιο ουσιαστικές μορφές σύνδεσης.
  8. Κακοποίηση στην παιδική ηλικία: Παραμέληση, συναισθηματική κακοποίηση, σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παιδικές του πληγές έχουν δημιουργήσει προβλήματα προσκόλλησης και οικειότητας που τον αφήνουν ανίκανο ή απρόθυμο να δεσμευτεί πλήρως σε ένα άτομο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί τον ενθουσιασμό και τον αντιπερισπασμό της σεξουαλικής απιστίας ως έναν τρόπο να αυτοκαταπραΰνει τον πόνο αυτών των παλαιών, ανεπούλωτων πληγών.
  9. Εγωισμός: Είναι πιθανό ότι το πρωταρχικό του μέλημα είναι ο εαυτός του και μόνο ο εαυτός του. Επομένως, μπορεί να λέει ψέματα και να κρατάει μυστικά χωρίς τύψεις ή λύπη, αρκεί να του αποφέρει αυτό που θέλει. Είναι πιθανό να μην είχε ποτέ την πρόθεση να είναι μονογαμικός. Αντί να βλέπει τον όρκο της μονογαμίας του ως μια θυσία που έκανε προς και για τη σχέση του, τη βλέπει ως κάτι που πρέπει να αποφύγει και να το παρακάμψει.
  10. Αίσθημα μοναδικότητας: Μπορεί να αισθάνεται ότι είναι διαφορετικός και ότι αξίζει κάτι ξεχωριστό που οι άλλοι άνδρες μπορεί να μην έχουν. Οι συνήθεις κανόνες απλώς δεν ισχύουν γι’ αυτόν, οπότε είναι ελεύθερος να ανταμείψει τον εαυτό του εκτός της πρωταρχικής του σχέσης, όποτε θέλει.
  11. Παρορμητισμός: Μπορεί να μην είχε καν σκεφτεί ποτέ να εξαπατήσει μέχρι που ξαφνικά του παρουσιάστηκε μια ευκαιρία. Τότε, χωρίς καν να σκεφτεί τι θα μπορούσε να προκαλέσει η απιστία στη σχέση του, το έκανε.
  12. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Μπορεί να αισθάνεται ότι η σύντροφός του θα πρέπει να ικανοποιεί κάθε ιδιοτροπία και επιθυμία του, σεξουαλική και μη, 24 ώρες το 24ωρο, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεται εκείνη σε κάθε συγκεκριμένη στιγμή. Αδυνατεί να καταλάβει ότι έχει τη δική της ζωή, με σκέψεις, συναισθήματα και ανάγκες που δεν αφορούν πάντα εκείνον. Όταν οι προσδοκίες του δεν ικανοποιούνται, αναζητά εξωτερική κάλυψη.
  13. Θυμός, εκδίκηση: Μπορεί να απατήσει για να πάρει εκδίκηση. Είναι θυμωμένος με τη σύντροφό του και θέλει να την πληγώσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απιστία έχει σκοπό να φανεί και να γίνει γνωστή. Ο άνδρας δεν μπαίνει στον κόπο να πει ψέματα ή να κρατήσει μυστικά για την απιστία του, γιατί θέλει να το μάθει η σύντροφός του.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι για τους περισσότερους άνδρες, δεν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας που να οδηγεί στην απόφαση να απατήσουν.

Ανεξάρτητα από τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν έναν άντρα στην απιστία, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Σίγουρα, η απιστία είναι μια επιλογή, αλλά μόνο μία από τις πολλές.

Προς κάθε άντρα που σκέφτεται την απιστία σαν λύση των προβλημάτων του, ένας ψυχολόγος θα πρότεινε το εξής:

«Τι θα λέγατε να ασχοληθείτε με ένα χόμπι, ή να προσφέρετε εθελοντική εργασία για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο, ή να μιλήσετε πραγματικά με τον άνθρωπό σας για το τι αισθάνεστε και πώς οι δυο σας θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια πιο ικανοποιητική σχέση; Δεν θα ήταν οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές καλύτερη από το να λέτε ψέματα, να χειραγωγείτε και να κρατάτε σημαντικά μυστικά από μια γυναίκα για την οποία νοιάζεστε πραγματικά»;

Και στην τελική, όποιος δεν μπορεί να μείνει πιστός στη δέσμευση με τη γυναίκα που έχει επιλέξει, καλό θα ήταν τουλάχιστον να μιλήσει ειλικρινά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε και οι δύο πλευρές να γνωρίζουν το μήκος κύματος στο οποίο κινούνται και να πράξουν αναλόγως.

Σχετικά άρθρα