Γιατί αυνανιζόμαστε; – Ο αυνανισμός ως μέσο εκτόνωσης συσσωρευμένων συναισθημάτων – Συνδυασμός ερωτικής επιθυμίας και εκτόνωσης νεύρων… Εθισμός – Ψυχαναγκαστικός αυνανισμός

Ο αυνανισμός είναι μια φυσική συμπεριφορά κατά την οποία οι άνθρωποι αυτοδιεγείρονται στα γεννητικά τους όργανα για να επιτύχουν οργασμό. Αυτή η σεξουαλική πράξη είναι κοινή σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες των ανθρώπων. Ο αυνανισμός γίνεται ένα σημαντικό θέμα προς συζήτηση, καθώς επιτρέπει στα άτομα να κατανοήσουν σωστά το σώμα τους.

Το στίγμα που ήταν κάποτε συνδεδεμένο με αυτό το θέμα έχει πλέον ξεθωριάσει, καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο ομιλητικοί και ανοιχτοί σχετικά με τον αυνανισμό και την ψυχολογία που κρύβεται πίσω από αυτόν.

Αλλά το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι γιατί οι άνθρωποι αυνανίζονται, ποια είναι τα οφέλη του και τι αντίκτυπο έχει στην ψυχική μας υγεία; Υπάρχει κάποια βλάβη αν κάποιος αυνανίζεται πάρα πολύ;

Πώς επηρεάζει ο αυνανισμός τη σωματική μας υγεία;

Ο αυνανισμός έχει αποδειχθεί ευεργετικός για τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους. Δεν προκαλεί καμία βλάβη στο σώμα μας, αντίθετα, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας. Ο αυνανισμός διαθέτει πολλά οφέλη για τη σωματική μας υγεία, όπως:

  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
  • Αύξηση της συγκέντρωσης
  • Ανύψωση της διάθεσης
  • Παρέχει ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου
  • Αίσθημα ευχαρίστησης

Εκτός από αυτά, κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες που μας κάνουν ευτυχισμένους και έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Στις ορμόνες αυτές περιλαμβάνονται:

  • η ντοπαμίνη
  • η σεροτονίνη
  • η ενδομορφίνη
  • η ωκυτοκίνη
  • η προλακτίνη

Αυτές οι ορμόνες δημιουργούν ένα σύστημα ανταμοιβής για τον εγκέφαλό μας και παρέχουν μία συνολική ικανοποίηση. Δεδομένου ότι μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και τις σεξουαλικές μας απολαύσεις, μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πιθανές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Ο τακτικός αυνανισμός, λοιπόν, συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων που μεταδίδονται σεξουαλικά και η μείωση του αριθμού των συντρόφων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαφόρων ΣΜΝ.

Η σεξουαλική αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που επιλέγουμε είναι σημαντική και θα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και προφύλαξη.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος του αυνανισμού;

– Ανακούφιση από το άγχος και εκτόνωση νεύρων

Μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος και βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι αποδέχονται τον εαυτό τους και την εικόνα του σώματός τους.

Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, το σώμα μας απελευθερώνει ορισμένες ορμόνες – σημειώθηκαν παραπάνω -, οι οποίες απελευθερώνουν όλες τις ανησυχητικές σκέψεις και μπορούν να μειώσουν την ένταση και το άγχος.

Πολλές φορές, μάλιστα, λόγω της έντασης και των νεύρων που έχουν συσσωρευτεί από μία δύσκολη μέρα, ο αυνανισμός λειτουργεί ως ένας τρόπος να εκτονωθεί το βαρύ φορτίο που κουβαλάει κάποιος, μέσω του έντονου οργασμού.

– Αίσθημα ανταμοιβής

Οι ανταμοιβές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ζωή. Σε διάφορες φάσεις της ζωής, οι άνθρωποι αποζητούν ανταμοιβές. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί συμπεριφέρεται καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παίρνει σοκολάτες ως ανταμοιβή. Οι ανταμοιβές ενθαρρύνουν τη θετική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Ο αυνανισμός είναι επίσης ένα φυσικό πράγμα, αλλά η παρουσία ανταμοιβών μπορεί να τον ενισχύσει. Διεγείροντας τα γεννητικά όργανα, μπορεί κανείς να νιώσει τις αισθήσεις και τις ορμόνες που απελευθερώνονται και δίνουν περαιτέρω έντονο οργασμό. Αυτές οι αισθήσεις παρέχουν ανακούφιση που αναπτύσσεται ως ανταμοιβή αργότερα. Μέσω αυτών των ανταμοιβών, οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης.

– Βαρεμάρα

Έχουμε την πεποίθηση για τον αυνανισμό ότι προσφέρει ένα αίσθημα αυτοϊκανοποίησης, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς μπορεί να γίνει πηγή πλήξης για μερικούς ανθρώπους. Πολλοί βαριούνται αυτή τη δραστηριότητα και αρχίζουν να δείχνουν την αδιαφορία τους γι’ αυτήν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αναπτύσσουμε πλήξη στη δραστηριότητα αυτοϊκανοποίησης.

Ένας από τους λόγους θα μπορούσε να είναι ο εγκέφαλός μας που συνηθίζει στην ντοπαμίνη. Δεδομένου ότι κάθε φορά που γίνεται αυνανισμός, απελευθερώνονται οι ορμόνες της ευτυχίας και το μυαλό μας είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται περίεργο κατά τη διάρκεια κάθε νέας δραστηριότητας, αλλά η επανάληψή της μπορεί να οδηγήσει σε πλήξη.

Αυτή η πλήξη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας ευεξία. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους, γεγονός που μπορεί να αναπτύξει αρνητική αυτο-ομιλία, και μπορεί να εμπλακούν σε αυτοτραυματικές δραστηριότητες όπως αλκοόλ, κατάχρηση ναρκωτικών ή ακόμη και τραυματισμούς.

– Σεξουαλική περιέργεια

Καθώς μπαίνουμε στην εφηβεία, πολλοί έφηβοι αρχίζουν να βλέπουν τις πρωτογενείς και δευτερογενείς αλλαγές στο σώμα τους. Είναι φυσικό να νιώθουν περιέργεια για το σώμα τους. Τότε η σεξουαλική περιέργεια παίζει σημαντικό ρόλο.

Τι είναι όμως η σεξουαλική περιέργεια; Η σεξουαλική περιέργεια είναι η γνώση για το δικό σας σώμα, και τις απολαύσεις και τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν την απόλαυση.

Αυτή η σεξουαλική περιέργεια γίνεται πιο σημαντική όταν πρόκειται για τον αυνανισμό, καθώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα αυτοϊκανοποίησης Μπορούμε να επιτύχουμε τις απολαύσεις μόνο όταν έχουμε επίγνωση του εαυτού μας, αν έχουμε εξερευνήσει τον εαυτό μας.

Γνωρίζοντας σωστά το σώμα σας, μπορεί κανείς να βρει τις τεχνικές που λειτουργούν καλύτερα γι’ αυτόν, ώστε να επιτύχει οργασμό. Τα άτομα θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η σεξουαλική περιέργεια δεν έχει ηλικία. Οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν ακόμα να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, χωρίς κανένα δισταγμό.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Ενώ ο αυνανισμός έχει καλές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας ευεξία, από την άλλη πλευρά, έχει και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

– Αίσθημα ενοχής/ντροπής:

Ο αυνανισμός μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ενοχής και ντροπής στους ανθρώπους για πολλούς λόγους.

Σε πολλά τμήματα της κοινωνίας, ο αυνανισμός εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού, κάτι που καθιστά τους ανθρώπους ακάθαρτους ή ένα αδίκημα. Υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με την αυτοϊκανοποίηση. Καθώς η αυτοϊκανοποίηση χαρακτηρίζεται ως βρώμικη στα μάτια πολλών ανθρώπων.

Αυτή η ενοχή και η ντροπή οφείλονται επίσης σε διάφορους πνευματικούς, και πολιτιστικούς παράγοντες, καθώς ο αυνανισμός θεωρείται αμαρτωλή πράξη. Αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες ανάπτυξης άγχους, ζητημάτων που σχετίζονται και με την αυτοεκτίμηση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αρνούνται επίσης να μιλήσουν γι’ αυτό, καθώς αισθάνονται ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εικόνα τους στην κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, αυτή η αποφυγή του θέματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τους εφήβους που οδεύουν προς την ενηλικίωσή τους.

– Εθισμός σε ορισμένες περιπτώσεις:

Όταν ο αυνανισμός γίνεται εθισμός, μπορεί να αναπτυχθούν διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις. Όταν αυτή η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα με υγιή τρόπο, τότε έχει πολλά πλεονεκτήματα για το σώμα μας, αλλά όταν γίνεται ψυχαναγκαστική μπορεί να παρεμβαίνει στις δραστηριότητες της καθημερινής σας ζωής.

Ο εθισμός στον αυνανισμό έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις σας, καθώς μπορεί να σας απομακρύνει από τον σύντροφό σας ή να αρχίσετε να παραμελείτε τα συναισθήματά του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το ζήτημα και να ζητήσετε βοήθεια, καθώς αυτό θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε από τον εθισμό αυτής της συνήθειας και να εξασφαλίσετε μια πιο υγιή ζωή.

Εθισμός – Ψυχαναγκαστικός αυνανισμός

Ο εθισμός στον αυνανισμό αναφέρεται στον υπερβολικό ή ψυχαναγκαστικό αυνανισμό. Αν και δεν αποτελεί διαγνώσιμη κατάσταση ψυχικής υγείας, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργικότητα για όσους η σεξουαλική τους συμπεριφορά βγαίνει εκτός ελέγχου.

Ο αυνανισμός από μόνος του δεν είναι μια επιβλαβής δραστηριότητα και μπορεί να τον απολαμβάνουν όσοι βρίσκονται σε σχέση ή όσοι τον χρησιμοποιούν για να αντισταθμίσουν την έλλειψη σεξ με έναν σύντροφο.

Ο αυνανισμός, ο σεξουαλικός εθισμός και ο εθισμός στο πορνό εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των συμπεριφορικών ή διαδικαστικών εθισμών, καταναγκαστικών συμπεριφορών που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους εθισμούς σε ουσίες. Παρόλα αυτά, οι όροι αυτοί είναι περιγραφικοί και όχι καθιερωμένες διαγνωστικές κατηγορίες.

Ο σεξουαλικός εθισμός αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά.

Συμπτώματα του εθισμού στον αυνανισμό

Αν και η τακτική ενασχόληση με τον αυνανισμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε πρόβλημα, οποιοδήποτε από τα παρακάτω μπορεί να σημαίνει ότι θα ήταν καλό να ζητήσετε βοήθεια:

  • Ο αυνανισμός καταλαμβάνει πολύ από το χρόνο σας
  • Η προσωπική ή η επαγγελματική σας ζωή υποφέρει εξαιτίας του αυνανισμού
  • Επιλέγετε τον αυνανισμό αντί για προσωπικές δραστηριότητες (π.χ. πηγαίνετε σπίτι αντί να μείνετε σε ένα πάρτι, επιλέγετε να είστε μόνοι αντί να είστε με έναν σύντροφο)
  • Βρίσκεστε να αυνανίζεστε δημόσια ή σε μέρη όπου θα προτιμούσατε να μην αυνανίζεστε (π.χ. δημόσια τουαλέτα)
  • Αυνανίζεστε όταν δεν έχετε όρεξη ή όταν δεν είστε ερεθισμένοι
  • Αυνανίζεστε για να αντιμετωπίσετε αρνητικά συναισθήματα
  • Βρίσκετε τον εαυτό σας να αισθάνεται ένοχος ή αναστατωμένος κατά τη διάρκεια ή μετά τον αυνανισμό

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική και υγιής διαδικασία, αρκεί να μην γίνεται με εμμονικό τρόπο και να μην συνδέεται με αισθήματα ενοχής.

Σκιτσογράφος: Μίλο Μανάρα

Σχετικά άρθρα