Ε όχι, δε θα χωρίσουμε! Πρακτικές ιδέες για να σώσεις τη σχέση σου thumbnail

Ε όχι, δε θα χωρίσουμε! Πρακτικές ιδέες για να σώσεις τη σχέση σου

Πράγματα που μπορεί να κάνει το ζευγάρι για να αναθερμάνει τον έρωτά του 


Γράφει η Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Dr Sue Johnson 


Mετάφραση, επιστημονική επιμέλεια κειμένου Ρίτα Βεντούρα Μ.Α. ΕCP, ψυχοθεραπεύτρια, προσωποκεντρική εκπαιδεύτρια καιπιστοποιημένη EFT επόπτρια.


 


• Αγκαλιαζόμαστε συχνά και με τη θέλησή μας, ανταλλάσσουμε φιλιά καθώς περπατάμε, όταν πάμε για ύπνο, όταν φεύγουμε από το σπίτι και όταν επιστρέφουμε.


• Γράφουμε γράμματα ή αφήνουμε μικρά σημειώματα ο ένας στον άλλον, ιδιαίτερα όταν ο ένας από τους δύο φεύγει για κάποιο ταξίδι ή όταν υπάρχει κάποια επανασύνδεση έπειτα από καβγά ή όταν επιστρέφουμε ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα που ήμασταν χώρια.


• Παίρνουμε μέρος μαζί σε κάποιες πνευματικές ή άλλες συγκεντρώσεις, δηλαδή συγκεντρωνόμαστε για ιδιαίτερα οικογενειακά γεύματα, για να φυτέψουμε μαζί κάποια εποχικά φυτά την άνοιξη στο μπαλκόνι μας, για να προσευχηθούμε μαζί ή να πα-ρευρεθούμε μαζί σε θρησκευτικές εκδηλώσεις.


- Κάνουμε τακτικά τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ένας στον άλλον απλά για να τσεκάρουμε ότι όλα είναι εντάξει.


- Δημιουργούμε μια τελετουργία μοιράσματος, δηλαδή ορίζουμε μια συγκεκριμένη ώρα που θα μπορούσαμε να μοιραστούμε προσωπικά μας θέματα, ώστε να νιώσουμε ότι είμαστε δεμένοι αποκλείοντας εκείνη την ώρα τα πρακτικά θέματα που χρειάζεται συνήθως να επιλύσουμε. 0 Πιτ και η Μάρα έχουν μια ημερήσια τελετουργία που ξεκινάει όταν ένας από τους δύο ρωτάει: «Και πώς είσαι εσύ αυτή τη στιγμή;» ή «Πώς τα πηγαίνουμε εμείς οι δύο;» με αυτό τον τρόπο αλλάζει η συζήτηση από άλλα θέματα. Η Σάρα και ο Νεντ έχουν ορίσει μια ορισμένη ώρα την εβδομάδα. Κάθε Παρασκευή βράδυ μετά το βραδινό, χασομεράνε με τον καφέ τους για περίπου μισή ώρα. Αυτό το ονομάζουν «η ώρα του μοιράσματος».


• Δημιουργούμε μια ιδιαίτερη ώρα να την περνάμε μαζί, παραδείγματος χάριν κάθε Κυριακή πρωί τρώμε πρωινό μαζί στο κρεβάτι χωρίς τα παιδιά ή αλλάζουμε τις βάρδιες μας έτσι ώστε να μπορούμε να τρώμε πρωινό μαζί καθημερινά.


• Κρατάμε έστω και ένα βράδυ τον μήνα για να βγαίνουμε ραντεβού.


• Προσπαθούμε μια φορά τον χρόνο να γραφόμαστε μαζί σε ένα μάθημα, να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο μαζί ή να κάνουμε κάποιο κοινό πρόγραμμα.


• Αναγνωρίζουμε ιδιαίτερες μέρες, επετείους και γενέθλια με προσωπικούς τρόπους. Όταν μπαίνω στον πειρασμό να υποτιμήσω όλες αυτές τις ειδικές με τους αγαπημένους μου, πάντοτε θυμάμαι ότι όλα αυτά είναι συγκεκριμένα σύμβολα, η ύπαρξή τους στο μυαλό μου είναι γεγονός και δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για έναν ασφαλή τρόπο συναισθηματικού δεσμού.


- Αποφασίζουμε να συμπαραστεκόμαστε με τη θέλησή μας στις καθημερινές μάχες και νίκες των συντρόφων μας και να τις επικυρώνουμε. Όπως συζητήσαμε νωρίτερα, μικρά σχόλια του τύπου «Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για σένα να το κάνεις και όμως το προσπάθησες», ή «Δούλεψες τόσο σκληρά γι’ αυτό το σχέδιο, κανείς δεν θα το προσπαθούσε περισσότερο», ή «Πραγματικά σε είδα πόσο το προσπάθησες να είσαι καλός γονιός». Όλα αυτά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ορισμένες συμβουλές. Συχνά επιδοκιμάζουμε τα παιδιά μας με αυτό τον τρόπο, όμως δεν το κάνουμε εύκολα με τους συντρόφους μας.


• Αρπάζουμε την ευκαιρία να αναγνωρίζουμε δημοσίως τον σύντροφό μας καθώς και τη σχέση μας. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή μιας τελετής, όπως την ανανέωση των όρκων, ή μπορεί να είναι ένα απλό «ευχαριστώ» μπροστά σε φίλους γιατί έφτιαξε ένα υπέροχο γεύμα ή γιατί σε βοήθησε να πετύχεις κάποιον στόχο σου.


Μερικοί σύντροφοι χρειάζονται αυτού του είδους την τυπικά δομημένη ρύθμιση ώστε να ταρακουνηθεί ένας συνηθισμένος τρόπος ζωής που κάνει οποιαδήποτε στενή σχέση αδύνατη. [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X