Τραυματικές εμπειρίες σε νεαρή ηλικία thumbnail

Τραυματικές εμπειρίες σε νεαρή ηλικία

Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή μιας γυναίκας.


Κορίτσια που έχουν περάσει τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία, όπως λεκτική ή σωματική βία, παραμέληση, σεξουαλική κακοποίηση ή ψυχολογικό εκβιασμό, τείνουν να παρουσιάζουν κατάθλιψη κατά την ενήλικη ζωή και κυρίως κατά την εμμηνόπαυση που είναι μια ευαίσθητη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας.


Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι γυναίκες που έχουν περάσει οποιαδήποτε από αυτές τις μορφές βίας σε νεαρή ηλικία, έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα κατά την ενήλικη ζωή.


Συγκεκριμένα, το στρες που παρουσιάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις επηρεάζει ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη διάθεση, τα συναισθήματα και τη μνήμη. Έτσι, λοιπόν διαπιστώνεται πως όταν βιώνει κάποιος στρεσογόνες ή τραυματικές εμπειρίες σε τόσο νεαρή και ευαίσθητη ηλικία προκαλούνται διάφορα ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν και στην ενήλικη ζωή.


Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και κυρίως κοριτσιών που βιώνουν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, δεν ζητούν βοήθεια και πολλές φορές κατηγορούν και τον ίδιο τους τον εαυτό για την κατάσταση αυτή, άρα δεν δόθηκε ποτέ "λύση"  στο πρόβλημα τους,γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες παρουσίασης κατάθλιψης.


Πηγή: American Academy of Rediatrics


Από τον παιδιάτρο Νίκο Βουδούρη


Μετατραυματικό στρες: Όταν οι μνήμες είναι τόσο σκληρές και δεν ξεπερνιούνται


Tα συμπτώματα και η διάγνωση της κατάθλιψης

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X